Na co myslet, když zařizujete byt pro seniora?

25.04.2018 /

Máte v rodině seniora, pro kterého chcete vytvořit pěkné a příjemné místo, kde dožije podzim svého života? Starší lidé v důchodovém věku mívají problémy se samostatným životem a bydlením.

Zařizování jejich domova má svá specifika. Na co byste měli myslet v první řadě?

Byt pro seniora vybavíte nejlépe, když se na zařizování budete dívat jeho očima. Představte si a následně zkuste, jak a kde se bude nejčastěji pohybovat. Bez čeho byste se neobešli? Mnohdy stačí maličkosti, které ovšem významně pomohou. Přesně takovou je třeba sporák umístěný co nejblíže k ledničce, stejně jako spíž na potraviny. Myslete i na detaily, jako jsou vypínače. Položte si otázku, dosáhnete na ně pohodlně? A tím se řiďte i při zařizování jednotlivých místností.

Potřeby seniora

Byt určený pro staršího člověka by měl být co nejlépe přizpůsoben jeho potřebám. Respektovat byste měli především jeho zdravotní stav. Jde tedy o velmi individuální záležitost. Najdou se však i shodné prvky, které lze aplikovat v každém takovém interiéru.

Ne příliš velké místnosti

Asi základní je snaha usnadnit osobě pohyb po budoucím domově. Stísněný byt s přebytkem nábytku není určitě to pravé. Interiér by měl nabízet dostatek místa k pohodlnému pohybu. Místnosti by však neměly být ani příliš velké. Bylo by pak velmi namáhavé dostat se z jednoho konce bytu na druhý.

Nic nesmí stát v cestě

Zmiňovali jsme pohyb seniora. V něm by mu neměl překážet žádný nábytek ani jiné dekorativní předměty, které by pak musel složitě obcházet nebo se jim jakkoli vyhýbat. V každé místnosti by určitě měla být možnost něčeho se přidržet. Na mysli máme pevná madla nebo zábradlí či speciální úchytky. Všechny dveře by měly být dostatečně široké. Ideálně tak, aby jimi mohl projet i invalidní vozík v případě nutnosti. Mezi místnostmi by neměly být prahy. Byt zařizujte jako bezbariérový.

Podlaha

Špatně zvolená podlahová krytina může být nebezpečnou překážkou, která může seniory dokonce i ohrozit na životě. V žádném případě se nehodí kluzké laminátové plovoucí podlahy, stejně jako kusové koberce. Ideální jsou klasické dřevěné podlahy anebo celoplošné koberce.

Nábytek

Nábytek by měl být jednoduchý, pevný, stabilní a bez přítomnosti ostrých hran. Na trhu jsou zařizovací předměty určené přímo pro skupinu seniorů, např. křesla s vyšší odolností, než je běžné, a vyšší pro usnadnění vstávání. Pohovka by měla být polohovatelná a rozhodně vyšší.

Doplňky

Starší člověk je jako velké dítě. Je důležité na to brát ohled i při pořizování doplňků. Vyvarujte se těch, které nutně nepotřebuje a mohly by jej ohrozit. Do této kategorie patří například skleněné dekorace nebo kusové koberce, které mohou způsobit nečekané zakopnutí.

Sociální zařízení

Velkou pozornost věnujte sociálnímu zařízení. Koupelna a záchod jsou pro seniora velmi důležitými místnostmi. Podlaha musí být opět protiskluzová. Vana se vůbec nedoporučuje. Výjimkou je pouze speciální sedací vana pro seniory. Je úzká a vysoká a nechybí v ní pohodlné sedátko.

I ve sprchovém koutě může být speciální sklopné sedátko. V koupelně ani na záchodě by neměly chybět záchytná madla. Sprchová hlavice by neměla být pevně přišroubována ke zdi. Mělo by se s ní dát snadno manipulovat. Myslete i na zvýšenou toaletu. Vůbec není od věci.

Kuchyň

Kuchyň je dalším specifickým prostorem. Musí být maximálně praktická a optimálně prostorná. Pracovní deska kuchyňské linky by měla být nižší, než je obvyklé, aby se na ní dalo pracovat případně i vsedě. Důležité je také kvalitní osvětlení, protože zrak ve stáří slábne. To ostatně platí pro celý prostor, který zařizujete.

Praktické tipy pro zařizování

Klasické otočné dveře berou místo. Dveře, které se otevírají do prostoru, berou místo a pro osobu s berlemi jsou těžké na obcházení. Praktičtější jsou dveře, které zajíždějí do pouzder ve zdi a např. v úzké panelákové chodbě nijak nepřekážejí.
Chytré světlo. Senioři přivítají světla reagující na pohyb, která se při nočním přesunu na toaletu sama rozsvítí a zhasnou.
V koupelně vše po ruce. Při zařizování koupelny se můžete řídit jednoduchým pravidlem: vše, co je v koupelně, má být na dosah ruky. Ideálně v délce natažené paže.
Pravák nebo levák. Při zařizování (nejen) kuchyně si dejte pozor i na to, zda je osoba pravák či levák. Jinak se dodržuje tzv. tok prací v kuchyni, přičemž nejdříve se počítá s tím, že je třeba potraviny uskladnit, poté připravit a nakonec uvařit. V kuchyni jsou tři hlavní centra: mycí, varné a přípravné. Jednotlivá centra nesmí být od sebe příliš vzdálena.
Kvalitní postel a matrace je základ při odpočinku. Klidný kout s lůžkem je pro seniora místem, kde může trávit i většinu času přes den. Pozornost věnujte proto především výběru kvalitní postele. Rozhoduje jak kvalita matrace, tak roštu, ale i samotná výška postele nebo materiál, ze kterého je vyrobené povlečení.

Klíčovými parametry, s nimiž je nutné při zařizování bydlení pro seniory počítat a přizpůsobit jim celý koncept interiéru, je snížená pohyblivost a zároveň neochota cokoliv měnit. Starší lidé bývají konzervativní a špatně snášejí zásadnější změny. Nezapomínejte na tento fakt.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+