Mytí oken bez chemie. Zkuste triky našich babiček

21.05.2018 /

Pyl všude, kam se podíváme. I to je důvod, proč se naše okna nebývale špiní a proč bychom jim měli věnovat dostatečnou péči. Chcete je umýt bez chemie? Žádný problém. Zkuste to podle našich babiček.

Rychlé přeleštění

Pokud jste okna nedávno myli a není třeba generální úklid, můžete je snadno přeleštit. K tomu vám postačí lahev s rozprašovačem, do které si dejte trochu přípravku na nádobí a trochu lihu. Okna stačí postříkat, otřít hadříkem a vyleštit utěrkou.

Octový roztok na začátek

Na průměrně zašpiněná okna vám postačí sice samotný roztok vody s octem. Ocet se používá proto, že tento přírodní prostředek má schopnost na sebe vázat tuk. Na litr vody dejte hrnek octa.

Cibule a kopřivy na hodně špinavá okna

Možná se zarazíte, ale je to tak. Cibule a kopřivy byly běžným pomocníkem při úklidu. Když jsou okna zašpiněná více, vyjděte zkrátka do přírody na kopřivy. Trochu je v kyblíku promněte a můžete začít s mytím. Když už přes okna není moc vidět, otřete je nejdříve rozpůlenou cibulí a pak myjte nezředěným octem.

Na zamlžená okna mýdlo

Naše babičky měly fígle na všechno, takže si poradily např. i se zamlženými okny. Do litru vody přidaly lžíci mazlavého mýdla a půl lžíce glycerinu. Prostředek nanesly na okenní tabulky a přebytečnou kapalinu setřely houbou.

Na slunci nikdy ne!

Řiďte se tím, že okna se zásadně nemyjí, když na ně přímo svítí slunce. Šmouhy, které se objeví, můžete leštit, jak chcete, nikdy to nebude dokonalé. Šmouhy vznikají proto, jak přípravek na mytí rychle na slunci schne.

Sůl pro věší lesk

Do čisticího prostředku na mytí oken můžete také přidat trochu soli. Sůl zajistí, že vaše okna budou zářit mnohem více než normálně.

Mytí oken a brambory

Další babskou radou je využití při čištění bramborových slupek. Přelijte je vařící vodou. Roztokem pak umyjte sklo. Tabule se pak doleští suchou utěrkou.

Co na přischlé skvrny

Na skle mohou ulpívat přischlé skvrny. Ty můžete oškrabat opatrně žiletkou. Vápenité skvrny nejprve namočte do octa. Olejové skvrny zmizí po použití mazlavého mýdla.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+