Trendy v kuchyni pro rok 2018

31.05.2018 /

Kuchyňská pracovní deska. Jaké máte možnosti? Nejfrekventovanějším místem v kuchyni je kuchyňská pracovní deska. Při jejím výběru věnujte pozornost především materiálu, ze kterého bude vyrobena.

Orientujete se podle ceny?

Na pracovní desce v kuchyni se vlastně pořád něco děje. Krájí se, naklepává, sype, odkládají se sem studené i horké hrnce, misky, talířky … Měla by tedy být odolná a snadno omyvatelná. Neměl by být problém ji udržet v čistotě. Nižší cena může znamenat i levnější materiál, ze kterého je deska vyrobena. Určitě se nesnažte ušetřit.

Z jakých materiálů můžete vybírat? Lamino. Když máte málo financí

Asi nejrozšířenějším a také nejlevnějším materiálem je laminát. Pracovní deska bývá vyrobena z dřevotřískového jádra, které je potaženo lamintovou fólií z vysoce odolného plastu. Dokáže odolat teplotám až 200 °C.

Zajímavá je na tomto materiálu je nejen jeho cena, ale i pestrý výběr vzorů. Můžete si vybrat z různých barevných provedení a sladit tak desku s celým interiérem kuchyně. Laminát dokáže imitovat dřevo, kámen, různé abstraktní motivy…

Pozor! Nedoporučuje se však na laminátové desce přímo krájet, naklepávat maso apod. Není tak odolná, aby toto zacházení vydržela bez úhony. Další nevýhodou u laminovaných dřevotřísek je to, že se nelze vyhnout spárám v místech napojování. Může se pak do nich dostat vlhkost. V tomto případě se vyplatí připlatit a nechat si udělat frézované spoje, kterou jsou pouhým okem téměř neviditelné.

Umělý kámen. Je nezničitelný!

Umělý kámen je další variantou. Je prakticky nezničitelný, velice pevný (podobně jako přírodní kámen), odolává vysokým teplotám, mechanickému i chemickému poškození, nenasákne vlhkost, spoje desek jsou beze spár. Poškození se dají přebrousit a opravit. Kromě toho vypadá velice luxusně a nabízí se ve spoustě barevných odstínů. Připravte se ovšem na vyšší pořizovací náklady.

Přírodní kámen. Když chcete vysokou kvalitu i krásný design

O něco dráž vás vyjde pracovní deska z přírodního kamene. Za to ovšem dostanete opravdu vysokou kvalitu. Taková deska je téměř nezničitelná běžným užíváním, nárazy či vysokými teplotami.

Pozor! Jde o velice tvrdý a odolný materiál, ale bývá citlivý na běžné kyseliny jako jsou citrónová šťáva nebo víno. Na rozdíl od umělého kamene se do jejich pórovitého povrchu může tekutina vsáknout a zanechat na něm flek, který je třeba ihned odstranit.

Jak se o něj starat? Desku z přírodního kamene je dobré jednou za dva měsíce ošetřit speciálním voskem, který odpuzuje vodu. Nevýhodou může být i velká váha a chladnost materiálu. A ještě jedno varování. Při objednávání musíte počítat i s určitou odchylkou od vzorníku, každý kus je však originál.

Pamatujte, že výběr materiálů a barev, co byl moderní před deseti lety, stejně jako třeba před třemi roky, nemusí být trendově ani celkově „akceptován” už za další rok. Proto volte raději barvy, povrchy a tvary, které se vám budou líbit, ale přesto jejich nadčasovost neurazí nebo dokonce zaujme i po delším čase.

Dřevo. Trochu netradiční

Se dřevem se u kuchyňských pracovních desek moc často nesetkáte. Důvodem je fakt, že jde o materiál citlivý na vysoké teploty a vlhkost. Kuchyni však může taková deska dodat na zajímavosti a kráse. Pokud se pro dřevěnou desku rozhodnete, je dobré dát ji co nejdál od dřezu a vařiče. Nezapomeňte dřevo ošetřit speciálním lakem, aby se snadno nepoškrábalo. I tak je dobré desku pravidelně ošetřovat olejem. V případě většího poškození ji pak stačí vyhladit smirkovým papírem a znovu přetřít lakem. Tak co, nezkusíte trochu extravagance?

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+