Údržba kuchyňské pracovní desky

01.06.2018 /

Jak se správně starat o jednotlivé materiály? Jak se správně postarat o svou kuchyňskou pracovní desku? To záleží na tom, jaký materiál jste zvolili. Každý si žádá něco jiného.

Laminátová pracovní deska

Pracovní desky se objevují buď v matném, polomatném nebo lesklém provedení. Všechny typy pracovních desek se však udržují podobným způsobem. Ty matné se volí nejčastěji. Co se odolnosti proti poškrábání týče, patří k těm nejodolnějším.

Povrch pracovních desek stačí udržovat běžným saponátem. Určitě nepoužívejte abrazivní a chemické agresivní čističe, mohlo by to na desce zanechat skvrny, kterých se později nezbavíte. Dostane-li se na pracovní desku jedna z agresivních látek, kterým může být například červená řepa, červené víno nebo dokonce černý čaj, skvrny ihned omyjte čistícím prostředkem.

Laminátové pracovní desky daleko více trpí proniknutím vlhkosti do jádra desky. Doporučujeme tedy po každé práci povrch pracovní desky utřít, hlavně místa spojů.
Úskalí přírodního kamene.

Je odolný, ale nasákavý!

Pro kuchyňské použití se nejvíce prodávají kamenné pracovní desky ze žuly. Občas se setkáte i s mramorem, ale tento materiál je proti žule více pórovitý a tím pádem více náchylný k poškození. Obecně lze pórovitost kamene odhadnout podle objemové hmotnosti materiálu. Tedy čím je větší, tím menší pórovitost a tím lépe pro náročný kuchyňský provoz. Proč je tato vlastnost důležitá? Jde hlavně o odolnost vsakování olejů či kyselých látek do struktury materiálu. Záleží ovšem i na povrchové úpravě samotné desky. Tady platí, že ty leštěné jsou odolnější než různé patinované úpravy.

I když patří kámen mezi nejodolnější materiály pro výrobu pracovní desky, je třeba ho pravidelně udržovat. Záleží na konkrétním materiálu, ale zhruba jednou za půl roku se musí kámen impregnovat a impregnaci volte podle doporučení kameníka. Záleží totiž na složení konkrétního druhu kamene. Impregnací se na kameni vytvoří jakási paropropustná vrstva – dovnitř nepropustí kyseliny a oleje, zároveň ale kámen může dýchat.

Pro používání však platí i další zásady. Není vhodné nechat po dlouhou dobu na desce například skleničku s polorozlitým vínem, skvrny po krájení citronu, loužičky oleje, alkoholu nebo používat čističe obsahující kyselé látky. To všechno může narušit krásný vzhled přírodního kamene, protože může dojít k chemické reakci. Čištění je pak daleko obtížnější a musí se použít další přípravky pro odstraňování skvrn. Určitě to také nepřehánějte s čistícími prostředky.

U umělého kamene pozor na horkou vodu

Také o pracovních deskách z umělého kamene se říká, že vydrží všechno. Na rozdíl od klasického kamene jsou na dotek příjemně teplé, vydrží poměrně vysoké teploty, nějaké mouchy ale přeci jen mají. Je třeba dát si pozor na horkou vodu. Materiál může dostat teplotní šok, který jej může poškodit. To se týká hlavně dřezu. Odborníci doporučují desku z umělého kamene pravidelně stírat a nenechávat na ní zbytky potravin. Když na ní např. necháte týden zbytek vylitého rajského protlaku, skvrna tam pravděpodobně zůstane. Můžete ji vyčistit pomocí abrazivních čisticích prostředků, ale to není úplně dobré. Může se poškodit. V tom horším případě budete muset nechat desku přebrousit. To naštěstí u tohoto materiálu jde poměrně snadno a také to mnoho uživatelů jednou za několik let v rámci údržby dělá.

Nová kuchyň stojí desítky i stovky tisíc korun. Je škoda, když ji vlastní nedbalostí zničíte. To samé platí i o pracovní desce. Ta necitlivé zacházení obvykle odnese nejdříve.

Deska z masivu

Kupodivu i masivní pracovní desku můžete při slušném zacházení poměrně dlouho zachovat v kondici. Je třeba však dodržovat pár pravidel.

Desku otírejte textilií navlhčenou ve vodě nebo saponátu, který neobsahuje abrazivní složky. Následně ji osušte čistou textilií.

Menší skvrny lze z desky odstranit houbičkou namočenou ve vodě či v jemném mýdlovém roztoku,. Pokud to nejde, použijte jemný brusný papír. Ideální je dřevo pravidelně ošetřovat lněným olejem. V podstatě platí jediná zásada: voda tvrdému dřevu nevadí, pokud nepůsobí trvale.

Je tedy třeba klást důraz na zvýšenou opatrnost při montáži a utěsnění baterie, dřezu a lišt začišťujících spoj mezi pracovní deskou a zády kuchyně. Voda nesmí ulpívat v neutěsněných štěrbinách v kritických místech.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+