Přesazujeme pokojové rostliny. Tohle se vám bude hodit!

11.06.2018 /

Sluníčko už ukázalo svou sílu, a tak je čas vpustit přírodu i do našich příbytků. Pokojové rostliny jsou důležitou součástí interiéru. Dařit se jim ovšem bude jen za správně vytvořených podmínek. Kdy je čas je přesadit a jak to dělat správně?

Březen až květen

Ano, právě nyní je nejlepší čas na přesazování, takže se můžete směle pustit do práce. Na jaře se rostliny nejlépe vzpamatují ze zásahu, který pro ně přesazování představuje.

Tip redakce: Týden před přesazováním rostlinu přihnojte, snadněji se pak v nové nádobě zakoření.

Výběr květináče

Častou otázkou je volba květináče. Tady je to poměrně snadné. Stačí, když si zapamatujete, že květináč v případě přesazování nemusí být v průměru větší o více než dva centimetry. Pozor! Nemyslete si, že když použijete větší nádobu, než je třeba, přesazování se za rok vyhnete. Není to tak. Proč? Rostlina nestačí příliš velkou vrstvu zeminy prokořenit a tato půda pak může působit dokonce škodlivě. Všeho moc škodí. Ještě jedna rada: květináče neplňte substrátem až po okraj. Nechte ještě přibližně dva centimetry na zalévání.

Jaký zvolit substrát

Většině pokojových rostlin nejlépe vyhovuje jílovo-rašelinový substrát. Přesto platí, že složení zeminy musí vždy odpovídat požadavkům konkrétní rostliny. Živiny, které substrát obsahuje, se časem díky zálivce vyplavují. Přihnojování je proto naprosto na místě. Je třeba si ale dát pozor, protože některým druhům rostlin vyšší obsah minerálů neprospívá. Pro přihnojování platí, že je třeba jej dělat asi jednou za tři týdny. Tedy v době, kdy se rostlina nejvíce rozvíjí.

Tip redakce: Zemina by neměla být nikdy převlhčena, ale ani by neměla přeschnout. Proto zalévejte přiměřeně. Ve chvíli, kdy začne voda vytékat do misky pod květináčem, se zálivkou přestaňte. A ještě jedna věc: po přesazení nějakou dobu nepřihnojujte, počkejte, až se rostlina dobře zakoření.

Mladé rostlinky vs. starší rostliny

Mladé rostlinky by se správně měly přesazovat každý rok, těm starším postačí výměna půdy jednou za dva až čtyři roky. Když se vám do přesazování nechce, škodíte rostlinám. Kořeny už bohužel nemohou přirůstat a hustě se větví. Pokud jsme vás stejně nepřesvědčili, můžete udělat alespoň něco mezi. Minimálně rostlinám dosypte jednou za čas do květináče vhodný substrát. Tím sice nezabráníte tvrdnutí ani odumírání kořenů, ale tento stav alespoň na nějakou dobu oddálíte.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+