Jak zvětšit malý prostor? Začněte to od základu!

20.07.2018 /

Prostory se neustále zmenšují. Přesto i s malým pokojem jdou udělat velké věci. Může vám tak nabídnout víc, než očekáváte. Jak si pokoj nebo byt o hodně zvětšit?

Uvolňujeme prostor

Vezměte to pěkně od základu. Nejprve je třeba uvolnit co nejvíce prostoru. A to lze tím, že se zbavíte všeho nepotřebného. Sami dobře víte, že člověk za život nashromáždí až neuvěřitelné množství věcí. Zbavte se všeho, co jde. Nečekejte na okamžik, že se vám to jednou bude hodit. Věci můžete darovat, prodat na specializovaných portálech nebo přes prodejní aplikace, oblečení věnujte na charitu. Získáte nejen prostor, ale i peníze navíc, které uplatníte při nákupu nových zařizovacích předmětů.

Jak zacházet s barvami

Pak přichází na řadu natírání nebo tapetování. Věřte, že s barvami se dá opravdu kouzlit. Obecně platí, že studené odstíny jsou prostorotvorné. Je vhodné je tedy použít na stěny malých místností. Pokud je následně chcete zútulnit, použijte k tomu vhodný nábytek nebo dekorativní předměty. Vždy platí, že světlejší barvy jsou lepší. Pokud to bez tmavší barvy nevydržíte, natřete s ní kratší stěnu místnosti. Vyvarujte se také velkých vzorů, a to nejen na stěnách, ale třeba i na potahu sedací soupravy apod.

Zapamatujte si

studené barvy = modrá, zelená, fialová
teplé barvy = červená, žlutá, oranžová, hnědá
neutrální barvy = černá, bílá, šedá

Co nejvíce využijte okolní stěny

Pokud pracujete s malým prostorem, bude se vám hodit každý metr čtvereční. To platí i pro stěny. Nevažte se pouze na podlahovou plochu. Regály, police i skříňky klidně zavěste nahoru. Vestavěné skříně od podlahy ke stropu jsou vhodné zejména v předsíni nebo v ložnici. Pro obývací stěnu tohle neplatí. Tady se vyplatí nábytek odlehčený.

Masivní nábytek pryč!

Když už jsme nakousli téma nábytek, pak je nutné připomenout, že by v malém bytě neměl působit příliš masivně a těžkopádně. To platí i pro volbu dřeva. Vhodným odstínem je javor, bříza nebo borovice. Zase lze vše odlehčit, třeba skleněnými dvířky.

Kolečka na nábytku? Ano!

Nábytek, se kterým se dá hýbat, se vám také bude hodit. Mobilní kusy nábytku jsou navíc trendy už několik let. Např. kontejner na kolečkách můžete využít jednak k ukládání písemností u pracovního stolu, ale také jako příležitostný stolek. U jídelního stolu můžete také zvolit variantu rozkládací nebo pro miniprostor i stolek sklopný. Pozor ale dejte na vysoké horní skříňky. Neměly by zabírat celou stěnu a dosahovat až do stropu. To platí hlavně pro kuchyň. Aby tato místnost nepůsobila stísňujícím dojem zvolte raději světlé barvy.

Zrcadla a zase zrcadla!

Není žádnou převratnou novinkou, že do malých prostor patří zrcadla. Díky odrazu místnost opticky zvětšují a zesvětlují. A o to tu jde. Kam s ním? Jednak by nemělo chybět v malé předsíni či koupelně. V obou místnostech samozřejmě poslouží i k praktickému účelu. Hodí se ale i na stěnu do obývacího pokoje nebo nad postel do ložnice. V koupelně se nemusíte bát většího zrcadla. Může pokračovat klidně i za vanu. Zrcadlová plocha může být i na dveřích šatní skříně. Sklo jako takové prostor zjemní a odlehčí. Takže se skvěle uplatní i v horních skříňkách kuchyňské linky nebo u nábytku v obývacím pokoji. Pro lepší praktičnost můžete volit sklo matné.

Co s podlahou

Dost zásadní otázkou je podlahová krytina. Správně zvolená podlaha pomůže malý byt zvětšit opticky. Pokud vsadíte na souvislou podlahovou krytinu v celém bytě, navodíte dojem neohraničeného prostoru a byt se bude zdát opticky větší. Určitě doporučujeme světlé dřeviny. Kusový koberec určitě není na škodu a vše dotvoří a zútulní. Volte raději obdélníkový tvar, který navodí pocit prodloužení místnosti.

Při plánování malého bytu se určitě řiďte pravidlem dvakrát měř a jednou řež. Pečlivá rozvaha se určitě vyplatí.

Příčky dejte pryč!

Pokud máte možnost pracovat s prostorem, zaměřte se i na příčky. Ty dejte určitě pryč. Stejně tak se zbavte zbytečných dveří. Rozdělením bytu na funkční zóny příčkami vytvoříme příliš malé a stísněné prostory. Pracovnu klidně zakomponujte do obývacího pokoje nebo do ložnice. Oddělit se dá i barevně, nemusí být všude nějaké předěly. Do koupelny i na toaletu klidně můžete vsadit dveře s matným sklem. Vše se zase odlehčí. Průhlednosti se bát nemusíte.

Dodejte místnosti světlo!

Světlo dokáže zničit nebo naopak vylepšit celý prostor. Centrální světlo doplňte jedním nebo dvěma funkčními světly. Skvělá jsou bodová světla nad pracovní deskou v kuchyni. Ještě lepší, pokud zvolíte LEDky. Hodně tak i ušetříte. Další je pak osvětlení pracovního stolu nebo osvětlení zrcadla v koupelně. Příjemnou atmosféru pomohou naladit dekorativní světla. Zajímavým doplňkem jsou i moderní stmívače. Čím více světel v místnosti použijete, tím více můžete s jejich pomocí měnit atmosféru.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+