Jak ještě zvětšit malý prostor? Pomocí obrazové tapety

23.07.2018 /

Tématem tohoto měsíce je zvětšování prostoru. Kromě klasických rad můžete hodně muziky udělat i s tapetami. Přesněji řečeno s těmi obrazovými. Uvidíte, jaký šmrnc vaše místnost či byt bude mít po vašem zásahu.

Obraz vytištěný na tapetovém materiálu dokáže prostor zcela změnit. Jako každá tapeta. Kam se ale opravdu hodí a podle čeho se rozhodovat při jejím výběru? Stále platí, že tapety vybíráme srdcem. Ale je důležité vzít v úvahu i další okolnosti. Co teprve, když chcete prostor zvětšit.

Základním hlediskem při rozhodování je velikost místnosti a volba stěny, na které tapeta nejlépe vynikne. Tyto tapety vytváří celek, jakousi divadelní kulisu. Nelze se přitom dívat na detail, je třeba vzít v potaz celou kompozici. Pak je důležitá atmosféra. Položte si otázku: co v místnosti obvykle děláte? Pracujete? Jíte? Spíte? Na tuhle otázku je dobré si odpovědět, než si vyberete motiv či styl. Ujasněte si, co od obrazové tapety v prostoru čekáte, jaký jste typ. A pak jděte nakupovat!

Vyřešte přechody

Až si vhodnou tapetu pořídíte, zaměřte se na detaily. Jaké materiály na vzoru jsou? Jak vzor postupuje? Můžete propojit oblázkovou cestu přímo s vaším interiérem. Nebo můžete pokračovat ve vzoru terasy, která je umístěna na tapetě. Paprsky slunce umocnit vhodně umístěným bodovým světlem (schovaným). Jedno je jisté, přechod by měl být co nejelegantnější a nejméně patrný. Pokud se na tapetě vyskytují nějaké vzory nebo materiály, dolaďte interiér ve stejném duchu. Vzory se mohou opakovat klidně i na lůžkovinách nebo na nábytku.

Kam který vzor? Usínání na pláži

Kdo by nesnil o pláži a blankytném moři. Krásných míst, které by člověk chtěl navštívit, je spousta. Proč si je nepořídit přímo domů? Stačí si kousek exotiky dopřát na zeď v ložnici a můžete každý den usínat přímo pod palmou na pláži. Pobyt u moře ale není jen o vodě a slunci, ale i o krásné přírodě, bílém písku, modré obloze a romantických zapomenutých cestičkách… Vybrat si můžete z tisíců vzorů přesně ten, který vám bude nejbližší. Jde o to, aby se tapeta stala součástí vašeho interiéru.

Kam s horskými masivy?

Horské masivy, výhled od údolí, samota a klid. Výhodou těchto scenérií kromě navození klidu je, že většinou mají méně výrazné barvy než palmové ráje, takže si snadno vyberete přesně ty, které se k vám domů hodí. Teplé zemité barvy a světlé horniny umocní pocit prostoru a mohou mít dokonce pozitivní vliv na vaši psychiku. Rozhodně pozitivně ovlivní pocitovou teplotu u vás doma v horkých letních dnech. Podle toho se můžete rozhodnout, kam s ní.

Pro moderní byty

Jestliže milujete modernu, můžete sáhnout po fotkách metropolí. Co třeba Benátky? Záběry zachycující plavbu úzkými uličkami a místní, specifickou architekturu jsou ideální do tzv. eklektického interiéru. Možná ale milujete energii velkoměsta, rádi nakupujete… Pak je jasnou volbou New York nebo Londýn.

Posnídejte stylově

Fototapeta dodá správný šmrnc i kuchyni. Snídaně ve stylové restauraci? Proč ne! I takových motivů na trhu najdete a s pomocí malých triků si můžete vytvořit přesně stejnou atmosféru i u vás doma. Komu by se dobře nesnídalo třeba s výhledem do Central Parku? Váš den zkrátka začne stylově.

Trik s 3D efektem

3D efekt dodá vašim stěnám hloubku. Jde to poměrně snadno. Z vybrané vzorované tapety vystřihněte určité tvary a nainstalujte je na zeď. Zkuste kruhové nebo válcovité tvary. Zdi pak vypadají, jako okna do jiné dimenze.

Vzory v nadživotní velikosti

Jednobarevná tapeta bez vzoru může působit nudně a nezajímavě. V textu jsme doporučovali pro malé prostory světlejší tóny barev. Světlým tapetám, které jsou zkrášleny jedním výrazným motivem, se však nuda zdálky vyhýbá. Velké vzory vypadají skvěle v malých i velkých místnostech. Umístit je můžete vertikálně i horizontálně.

S obrazovými tapetami se můžete na chvíli nebo nastálo, záleží, kolik času doma trávíte, přestěhovat na kterýkoli konec světa. A když vás to tam omrzí, můžete během chvilky a s minimálními náklady vyrazit zase jinam. Stačí přetapetovat.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+