Družstevní bydlení: Zajímavá alternativa k hypotečnímu úvěru!

14.07.2013 /

Ještě před pár lety by se mohlo zdát, že je družstevní bydlení na ústupu a česká družstevní výstavba je utlumena. Dnes je všechno jinak a lidé mu opět přicházejí na chuť. A aby ne, když nabízí možnost, jak přijít za „rozumných“ podmínek k vlastnímu bydlení. 

Družstevní bydlení tak, jak jsme jej znali z konce minulého století, je skutečně pasé. Naopak zelenou má jeho nová podoba, která vychází vstříc lidem, kteří se nechtějí zadlužovat s pomocí hypotečního úvěru nebo na něj díky přísným podmínkám bankovních domů nedosáhnou, a přesto touží po vlastním bydlení. Další skupinou, pro kterou je nový produkt na českém realitním trhu vhodný, jsou lidé, kteří nechtějí absolvovat kolečko schvalování příslušného úvěru.

Nový byt bez hypotéky za 350 tisíc?

Největším lákadlem jsou tedy bezesporu finanční podmínky. Jaká je realita? „Předností námi nabízených projektů je způsob financování. K získání nového bytu stačí uhradit pouze 25 % z kupní ceny bytu. Nepotřebujete tedy hypoteční úvěr ani neprocházíte složitým ověřováním příjmů. Vše za vás zajistí družstvo,“ vysvětluje Ing. Oldřich Sova, předseda představenstva Stavebního bytového družstva POKROK. Po nastěhování začnete jako nový majitel bytu splácet měsíčně zbylou část kupní ceny, formou anuity. „K nákupu vám tedy stačí jako počáteční investice skutečně zhruba 350 tisíc korun,“ dodává Oldřich Sova.

Další výhody nového družstevního bydlení

  • Tento druh bydlení a možnosti jeho financování slibuje v porovnání s klasickým financováním hypotékou mnoho výhod.
  • Nemusíte bytovému družstvu předkládat výši vašeho příjmu ani daňové přiznání.
  • Bytové družstvo nehledí na věk člena družstva a bere na svá bedra vyjednávání s bankou, kdy zajistí nižší úrokovou sazbu.
  • Družstevní byt si můžete pořídit i za účelem investice do nemovitosti.
  • Byt lze dále pronajmout. Stanovy družstva toto umožňují.
  • Je možné vložit i více základního kapitálu než původních 25 % a tím si snížit měsíční nájemné.
  • Po zaplacení celkové ceny bytu jej lze převést do vlastnictví.
  • Správu celého domu řeší bytové družstvo.
  • Bytové družstvo zajistí výhodnější podmínky u sjednaných služeb (pojištění, správa domu, aj.).

POSLEDNÍ VOLNÉ BYTY V HOSTIVAŘI

Jedním z posledních projektů SBD POKROK je Bytový dům Chudenická, který je situovaný na Praze 10. O byty tohoto typu je velký zájem, což dokazuje fakt, že je v současnosti v nabídce už jen pár volných bytů. Bytový dům Chudenická je realizován v bytové zástavbě Košík v Hostivaři, přímo v ulici Chudenická. Jde o menší sídliště, které se nachází v bezprostřední blízkosti přírodního parku Hostivař, který je zárukou dostatečného volnočasového vyžití a nabízí prostor pro relaxaci. Bytový dům má devět nadzemních a jedno podzemní podlaží. V podzemním podlaží a prvním patře je umístěno celkem 56 garážových stání. Ostatní nadzemní podlaží zahrnují 51 bytových jednotek od 1+kk až po 4+kk, přičemž velikosti bytů jsou od 30 m2 do 90 m2. Všechny bytové jednotky jsou navrženy tak, aby každá měla balkón či terasu a sklep. Samozřejmostí jsou dva moderní výtahy (osobní a nákladní). Bytový dům Chudenická nabízí moderní bydlení plně vyhovující náročným standardům současných rodin.
Novinkou je vzorový byt, který si můžete prohlédnout osobně po telefonické dohodě nebo prostřednictvím našeho reportážního videa, ve kterém jsme na vlastní pěst zjišťovali, jak v praxi chodí nákup družstevního bytu a kolik vás to skutečně bude stát. Podívejte se na naši reportáž!

PŘEDSTAVUJEME:

Stavební bytové družstvo POKROK bylo založeno již v roce 1959. Od roku 1967 až do konce devadesátých let se družstvo postupně slučovalo s menšími stavebními bytovými družstvy zaměstnanců v určitých oborech nebo občanů některých pražských obvodů. V žádném případě však nelze říci, že jde o společnost, která se nepřizpůsobuje době, a léta působení na českém trhu jsou v tomto případě velkou devizou. (Družstevníkům nabídne řadu zajímavých doplňkových služeb jako slevy na energiích, výhodný domácí internet apod.) Zcela novou éru výstavby začalo SBD POKROK v roce 2007 projektem bytového domu s 12 bytovými jednotkami v Šestajovicích u Prahy. Stalo se tak průkopníkem moderního družstevního bydlení a vytvořilo nový trend bydlení. Na tento úspěšný projekt navázalo projektem bytového domu Písková s 29 byty v Praze 4 a v roce 2012 zahájilo výstavbu dalšího bytového domu v Chudenické ulici v Hostivaři. Ten čítá celkem 51 bytů. Do budoucna se připravuje další projekt. Podrobnosti najdete na webových stránkách www.pokrok.cz.

 

Kontakt:
SBD POKROK
Referát výstavby

 

Kollárova 157/18
186 00  Praha 8-Karlín
Tel.: +420 225 339 201
GSM: +420 737 273 121

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+