Krátkodobé pronájmy. V Česku se jim nedaří tolik jako v zahraničí! Jak to?

14.09.2018 /

Pronájem nemovitostí se stal velmi atraktivním výdělkem i přivýdělkem mnoha Čechů. V posledních letech zaznamenal doslova boom krátkodobý pronájem. V Česku se mu však nedaří tak, jako třeba jinde v Evropě. Jak to?

Řada majitelů bytů, zejména v Praze, přestává shánět klasické nájemníky. Místo nich nabízejí byt na pár nocí, několik týdnů nebo měsíců. Důvodem jsou větší zisky než z dlouhodobého pronájmu. Opravdu se to ale vyplatí každému?

Nejlépe jsou na tom Pražáci

Z hlediska krátkodobých pronájmů jsou zdejší majitelé nemovitostí ve výhodě. V Praze krátkodobý pronájem jde logicky mnohem lépe než jinde v republice. Přesto ani zde většina majitelů nevydělá. Podle statistik z konce roku 2017 si na zisk přišla maximálně třetina z nich. Dlouhodobější statistiky také vykazují, že každý čtvrtý hostitel po krátké době s pronájmem skončí.

Důvody, proč Češi na Airbnb nevydělávají

Jedním z důvodů, proč se v ČR obecně spíše nedaří krátkodobým pronájmům přes platformu Airbnb, je, že velká část nabízených bytů má slabou obsazenost. Konkurence je velká a zisky tak rozhodně nepřevyšují zisky z dlouhodobých pronájmů. Zásadní pro úspěch je také poloha. Nemovitosti dál od centra mají velkou nevýhodu. Takové pronájmy kolikrát ani nedávají smysl. V tomto případě je rozhodně vhodnější pronájem dlouhodobý. Mezi byty v centru je velká konkurence, neboť se ukázalo, že Češi mají poměrně vysoký standard v rámci tohoto typu ubytovacích služeb. Průměrná kvalita inzerátů v Praze rozhodně převyšuje nabídku jiných inzerátů v západních městech, ale na druhou stranu představuje vysokou lokální konkurenci. Na tom se shodují i odborníci.

Co si pronajímatelé neuvědomují

Dalším faktem je, že si pronajímatelé moc neuvědomují, že jsou tu další náklady spojené s krátkodobým pronájmem. Mezi ty se řadí např. úklid, praní, hygienické věci nebo úklidové prostředky apod.

Úspěšný není každý

Jak již bylo řečeno, největší pravděpodobnost krátkodobého pronájmu v Česku slibuje hlavní město Praha. Přesto i zde není úspěch zaručen. Jsou zde vidět velké rozdíly v přístupu. To se odráží i na celkovém úspěchu s pronajímáním. A to potvrzují i statistiky. Jen necelých deset procent aktivních pronajímatelů se může za poslední rok pochlubit faktem, že se jim podařilo získat alespoň jednu recenzi na své ubytování. I další statistiky hovoří spíše negativně.

I v Praze je úspěšná zhruba polovina hostitelů

Polovina lidí v Praze aktivních na Airbnb nebyla příliš úspěšná, neboť pronajímala svůj byt nebo pokoj zhruba jen jeden měsíc v roce. Nejčastěji se pronajímá v době dovolených. Takto pronajímá v Praze dvacet osm procent z hostitelů na Airbnb. Během hlavní sezony, která běží od dubna do srpna, se podaří pronajmout v průměru kolem 6 000 bytů a pokojů ze zhruba 17 000. To je asi 35 procent všech registrovaných nabídek na Airbnb v Praze. Průměrná délka jednoho pobytu činí 3,5 dne.

Praha uvažuje o regulaci

Stejně jako ostatní vybraná města v Evropě, i Praha uvažuje o regulaci služby. Magistrát prověřuje možnosti, jak by mohl iniciovat legislativní změny pro regulaci sdílené ekonomiky. Rozhodnutí zatím nepadlo, takže uvidíme. Jedno je jisté, pokud máte podnikatelský záměr pronajímat nemovitost krátkodobě, bude určitě dobré sepsat si pro a proti a neunáhlit se. V první řadě je třeba spočítat si náklady a uvážit lokalitu i další možnosti.

S čím musíte počítat, když se rozhodnete pronajímat krátkodobě

  • První podmínkou pro volbu krátkodobého pronájmu je perfektní lokalita bytu ve větších a turisticky zajímavých městech.
  • Z důvodu velké konkurence, která ve větších městech vládne, je nutné udržovat nemovitost v určitém standardu.
  • Samozřejmostí je moderní vybavení, které bude působit příjemně a útulně.
  • I když si můžete nastavit cenu podstatně výš než za pronájem dlouhodobý, je třeba počítat i s časem, který je třeba vyhradit si na komunikaci se zájemcem o ubytování apod.
  • Zapomenout nesmíte ani na služby spojené s údržbou nemovitosti, jako je úklid, praní, výměna ložního prádla apod.
  • Stejně tak počítejte dopředu i s časovými prodlevami, když si nemovitost zrovna nikdo nepronajme. Někdy to může trvat i týdny.
  • Když se zadaří, můžete vydělat i o 200 procent víc než u dlouhodobého pronájmu.

Nevýhody krátkodobého pronájmu

  • neobsazenost, proluka v nájmech
  • daňová povinnost
  • nutnost být k dispozici, když je třeba
  • nutný čas na úklid a servis
  • neshody se sousedy, kterým může vadit častý pohyb cizích osob v domě
  • povinnost hlásit ubytování cizinců

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+