Dopady regulace ČNB. Co se očekává? Které projekty budou muset zlevnit?

05.11.2018 /

Regulace ČNB je v plném proudu. Odborníci i veřejnost napjatě očekávají, jaké bude mít dopady na realitní trh. Už se objevily i první odhady. Co nás tedy pravděpodobně čeká?

Novostavby a dopad regulací

Obecně se ví, že na pražském trhu s nemovitostmi je zhruba o čtvrtinu více kupujících než bytů. Tento stav je již dlouhodobý. Nová regulace ČNB zpřísňující podmínky pro získání hypoték tento převis podle odborníků zmírní. Ale je jasné, že poptávka přesto zůstane neuspokojena. Jisté je, že dojde k jistému zpomalení prodeje nevhodně nastavených developerských projektů. Tito developeři budou muset zlevňovat. Do jaké míry, to se teprve ukáže. Z regulace vyjdou dobře především majitelé investičních bytů. Ti totiž očekávají bonitní zájemce, kterým hypoteční úvěr banka neschválila.

Co musí splnit zájemci o novostavby v Praze?

Pokud chcete bydlet v pražské novostavbě, budete potřebovat vyšší hotovost i úvěr. V průměru takoví žadatelé žádají o hypoteční úvěr ve výši 3,6 milionů korun. Nyní s novými podmínkami nastolenými od října budete muset na takovou částku doložit minimální příjem 33 500 korun. Což je výrazně vyšší mzda, než činí průměrná pražská mzda. Velká část zájemců tak na vlastní bydlení zkrátka nedosáhne.

„Z posledního vývoje odhaduji, že zhruba desetina současných zájemců o nové bydlení přísnějším sítem bank neprojde. I nadále tak bude poptávka převyšovat možnosti trhu o 10 až 15 procent. Nicméně individuální developerské projekty budou muset s cenou pracovat. V Praze půjde o projekty střední třídy. V nich se budou nejpomaleji prodávat větší byty 4+kk a větší. Na kvalitně navržené a dobře naceněné projekty regulace prakticky nedopadne, protože ekonomika je v dobré kondici a Praha neustále láká Čechy i cizince,” říká Denisa Višňovská, Partner realitní skupiny LEXXUS Group.

Kdo na regulaci vydělá?

Podle odborníků na aktuální situaci vydělají především dvě skupiny. Jednak to budou developeři, kteří působí v okolí Prahy. Tam totiž povede zájem těch, kteří nedosáhnou na úvěr na byt v Praze. Pak to budou zmínění investoři. Těm změna na trhu přihraje bonitní zájemce, které by ještě před dvěma lety hledali celkem obtížně.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+