Investovat do nemovitostí v Londýně? Teď se to vyplatí!

16.11.2018 /

Investice do nemovitostí jsou stále lukrativní komoditou. Poohlížíte se po domě či bytě v zahraničí? Co třeba zvolit Londýn? Nyní je vhodná doba. Možná se ptáte, proč zrovna Londýn, když pro Čechy bylo nejvýhodnější investovat sem asi tak před dvaceti lety. To je pravda, bylo to v době, než začaly jejich ceny následkem zvýšené domácí i zahraniční poptávky strmě růst. Teď se ale situace vylepšila. Nebude to na dlouho, ale přece. Ve srovnání s Prahou a dalšími evropskými velkoměsty Londýn i tak zůstává drahý, přesto je podle odborníků právě v současnosti skvělou příležitostí pro české investory. Jak to?

Není to pro každého, ale…16

Prvním faktem, který hraje pro investici, je to, že nyní, po dvou letech po referendu česká měna posílila proti té britské v průměru o 20 %. Bavíme se o investici v řádech desítek milionů korun, ale už teď byste byli v plusu o několik milionů korun za ony dva roky.
Navíc zájemci o koupi či pronájem luxusních nemovitostí zaplatí právě teď ještě méně, než by očekávali a než činí oficiální nabídky prodejců. Podle indexu cen londýnských luxusních nemovitostí, který zveřejnila banka Coutts pro první čtvrtletí roku 2018, se totiž více než polovina místních high-endových domů a bytů neprodá za nabízenou cenu. Kupující automaticky mohou počítat s částkou i o 12 % nižší.

Nemovitosti na úvěr

Peníze nutně mít nemusíte, situace je aktuálně výhodná i pro ty, kdo by zvažovali pořízení londýnské nemovitosti na úvěr. Důvod je jednoduchý, základní úroková sazba britské centrální banky je na hodnotě 0,5 %. To znamená, že komerční banky s rezervami u Bank of England nemusejí do úvěrů a hypoték svých klientů promítat vysoké úroky.

Získat úvěr v Anglii nepředstavuje žádné velké komplikace, což je další dobrá zpráva. Je třeba mít především řádně doložený příjem a vaše finance by měly být prokazatelně získány zákonným způsobem. V Londýně navíc vznikají neustále nové a nové, světově ojedinělé, bytové projekty. Třetím důvodem, který hraje pro nákup zdejší nemovitosti, je pozitivní výhled britské ekonomiky. Ten potvrzují i realitní odborníci. Podle odhadů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) bude ekonomický růst v úrovni 1,4 % na rok 2018 a jen o pouhou desetinu procenta nižší pro rok 2019.

Další miliardové investice

Kromě výše uvedených faktorů v britské metropoli neustále pokračují miliardové investice do nové výstavby i přestavby. Jedním příkladem za všechny je projekt nové trasy metra Elizabeth line, ze které budou mít užitek všichni Londýňané. Dokončení projektu, který významně zkrátí dobu přepravy obyvatelům města, se plánuje v roce 2019.

Skvělou zprávou pro investory je, že britská metropole dokáže uspokojit všechny oblasti vkusu. Počínaje neoklasicistní architekturou a konče ulicemi v Notting Hill. Není pochyb, že sem čeští investoři velmi dobře zapadnou. Více než polovina obyvatel Londýna se narodila mimo Velkou Británii.

Londýn čeká velmi perspektivní vývoj

Londýn čeká v následujících letech velice perspektivní vývoj. To dokazují mimo jiné i makroekonomické údaje. Analytická společnost GLA Economics zveřejnila hospodářský výhled pro Londýn již na jaře tohoto roku. Ten přinesl zajímavá data. Odhaduje, že zde vzroste nejen počet pracovních míst, a to o 0,9 % za rok 2019 a 1 % za rok 2020. Londýn je navíc tradičně významným střediskem světové ekonomiky a podle světových statistik je a bude dlouhodobě metropolí světa financí. Tato fakta včetně vysoké míry zaměstnanosti jsou jistou garancí pro budoucí investory, že zakoupené nemovitosti nebudou dlouhou dobu prázdné a rychle se pronajmou. A na tom se shodují i realitní odborníci.

Důvody koupě nemovitosti v Londýně

  1. Je to město s velkým množstvím příležitostí a velkým investičním potenciálem.
  2. Je zde skvělá infrastruktura.
  3. Najdete zde proslulá divadla, restaurace, bary muzea, parky i významné dominanty města. Londýn je známý svým unikátním nočním životem.
  4. Pronajmout nemovitost zde není problém, stejně jako získat úvěr na danou nemovitost.
  5. Ekonomická situace je v Británii velice slibná.
  6. V následujících letech se očekává vzrůst pracovních míst.
  7. Londýn je dlouhodobě metropolí světa financí.
  8. Nemovitosti se nyní dají koupit za cenu o 12 % nižší, než je oficiální nabízená cena v inzerci.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+