Prověření nemovitosti: Odhadujeme jejich pravou cenu. Týká se i novostaveb!

08.09.2013 /

Nákup nemovitosti je proces, který vás potká jednou až dvakrát za život. Rizika při koupi jsou přitom velká a nikdo není tak bohatý, aby si mohl koupit, jak se říká „zajíce v pytli“. Nemovitost, která na první pohled vypadá jako vysněný dům, může být pastí na nové majitele. Vyhnout se podobné hrůze přitom vůbec není těžké.  

„Jen minimum lidí v České republice zná před koupí nemovitosti její skutečný stav. Pro srovnání – při koupi auta z druhé ruky, které stojí zlomek toho co dům nebo byt, se naopak většina lidí doslova pídí po servisní knížce a historii vozidla,“ upozorňuje Tomáš Šimon, obchodní ředitel ABCHI HOME EXPERTS, spol s r.o., která se zabývá danou problematikou.

Problém podle něj je, že u nemovitostní na to prostě Češi nejsou zvyklí a donedávna chyběla i možnost si podobnou službu oficiálně objednat. Dnes už to ale jde! Hovoříme o prověření nemovitosti. Inspektor přitom kontroluje až dvě stě položek od elektřiny a plynu po křivost stěn či těsnění oken. Jako zákazník následně obdržíte podrobnou zprávu doplněnou fotografiemi a orientační kalkulací ceny oprav. „Problémy mohou nastat i u novostaveb, kde čekáte, že bude vše v pořádku (po kolaudaci). K nejčastějším vadám u tohoto druhu nemovitostí patří křivost stěn a podlah, což může komplikovat umístění nábytku apod.,“ říká Tomáš Šimon.

V případě starších bytů se revize dělají často až na vyžádání kupujícího. Realitní kancelář by měla apelovat na to, aby byly revize majitelem doložené.  V opačném případě může dojít ke sporu a tady je velmi sporné, zda by za případnou škodu nesl odpovědnost bývalý, nebo současný majitel. Vkladem kupní smlouvy se totiž kupující stává majitelem nemovitosti se vší odpovědností, která s tím souvisí. Pokud by v tu chvíli došlo třeba k výbuchu plynu, který by jiným osobám způsobil škodu na majetku, veškerou odpovědnost v takovém případě nese vlastník nemovitosti.

Energetické štítky stále platí!

O stavu nemovitosti a jeho energetické náročnosti může vypovědět i jeho zařazení do správné energetické třídy. Jak jsme vás již několikrát informovali, od letošního roku platí nový zákon, který mimo jiné říká, že při prodeji nemovitosti musí být energetická třída uvedená u inzerátu. Zákon má mnoho odpůrců, jelikož je podle odborníků nedotažený. „To však nemění nic na tom, že je platný,“ upozorňuje Tomáš Šimon. Realitní kanceláře jim však nevěnují příliš pozornosti a u inzerátů je zahlédneme jen málokdy. „Zakopaný pes“ je v tom, že všichni sází na fakt, že není jasné, kdo by měl sankciovat toto porušení zákona. Vy ale můžete být obezřetní a o krok napřed. Pokud tedy hledáte nemovitost ke koupi, určitě se po štítku shánějte. U bytů by měl majitel alespoň předložit vyúčtování za energie za období tří posledních let. I toto vám hodně napoví, jaké náklady vás v budoucnu, pokud se ke koupi rozhodnete, budou čekat.

5 nejčastějších závad podle Tomáše Šimona, obchodního ředitele ABCHI HOME EXPERTS, spol. s r.o.:
  • Vlhkost (např. poruchy izolace či kondenzace v tepelných mostech).
  • Trhliny (např. sedání konstrukce, špatné vyztužení omítky při zateplení).
  • Elektroinstalace (např. staré rozvody, amatérské úpravy apod.).
  • Oprýskání dlažby (např. špatná mrazuvzdornost, nevhodně použité lepidlo, špatný sklon, problém s rovinatostí).
  • Poruchy okapů (konkrétně zanešené a neudržované okapy, nekvalitně provedené napojení jednotlivých částí apod.).

Představujeme

Asociaci inspektorů nemovitostí (AIN)

Jde o sdružení pro podporu kvality trhu na poli inspekcí nemovitostí. AIN sdružuje odborníky, kteří prověření nemovitosti vykonávají – tedy inspektory nemovitostí. U každého svého člena asociace garantuje, že poskytuje služby na takové odborné i etické úrovni, jaké jsou na obor a jeho metodiku kladeny. Úroveň znalostí inspektora jsou objektivně posuzovány na půdě AIN podle vlastních interních procedur.

Úkoly AIN
Podpora a osvěta kupujících i majitelů nemovitostí
Asociace hájí zájmy účastníků realitních transakcí, přispívá k omezení počtu nespokojených kupujících i prodávajících na trhu s residenčními nemovitostmi. Vysvětluje laikům důvod a cíl nového segmentu realitního trhu.

Sdružování kvalitních inspektorů
Asociace informuje své členy o nových poznatcích v oboru, generuje nové trendy a metody, podporuje všeobecnou vzdělanost inspektorů.

Motivace realitního trhu k solidním obchodním praktikám
AIN podporuje poptávku po dobře zpracovaných novostavbách a po starších technicky prověřených nemovitostech. Optimálním výsledkem je kvalitní realitní trh, kdy ani jedna strana z účastníků realitní transakce není v nevýhodě či nepodstupuje nadměrná rizika.

Spolupráce s odbornou veřejností
Sdružujeme členy různých organizací a vzájemně je propojujeme tak, aby informovanost, potenciály a zkušenosti odborníků byly vzájemně využity.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+