Proč se při realitních transakcích neobejdete bez makléře? Vše je komplikovanější!

14.12.2018 /

Trendy v bydlení se mění stejně jako v realitním světě. Co platilo dříve, dnes už nutně platit nemusí. Zatímco před deseti lety jste zvládli obchod úplně sami, dnes v tomto ohledu trochu „přituhlo”. Prodej i nákup nemovitosti na vlastní pěst je stále rizikovější.

Když je velká poptávka

Neusněte na vavřínech. Dnes spolu s informacemi na webech i v časopisech si každý druhý člověk myslí, že zvládne všechno svépomocí. Netvrdíme, že tomu tak není, ale je třeba si stále více věcí hlídat. Zvládnete to? Opravdu rozumíte finanční terminologii v oblasti realit? Umíte správně inzerovat nemovitost? Poradíte si i bez právníka při tvoření smlouvy? Informace na internetu bývají často obecné, ale v praxi je vše nakonec jinak. Každý případ je jiný, stejně jako kupující. Mohou nastat situace, na které jednoduše nejste připraveni. Nacházíme se v době, kdy je tak velká poptávka, že je mnohdy nemovitost prodaná v řádech dní. A řada lidí si tak myslí, že celou transakci zvládne svépomocí. Vždy to ale není tak snadné.

Procesy a formality jsou stále složitější

Svěřit se odborníkovi a ušetřit si čas i peníze je určitě na místě. I když se prodej jako takový o něco zjednodušil, neznamená to, že vyřídit formality spojené s prodejem nemovitosti je snadné. Řada nemovitostí je zatížena hypotečními úvěry, na některých mohou váznout věcná břemena nebo exekuce, nemovitosti jsou zatížené nedořešenými vztahy mezi spoluvlastníky. To všechno se dnes děje u prodeje nemovitosti poměrně běžně. Dalším častým příkladem z praxe je, že prodávající neumí ani stanovit reálnou kupní cenu. To všechno jsou jen některé z důvodů, proč byste měli o spolupráci s realitní kanceláří minimálně uvažovat.

Znalecký posudek a další papírování

Pokud pomineme výše uvedené důvody, jsou zde další transakce, které dnes vyžadují víc než jen povrchní znalost problematiky. Zvládnete vyřídit například znalecký posudek? Víte, jak vyhotovit průkaz energetické náročnosti budovy, který je dnes již při inzerci nutný? A v neposlední řadě – umíte správně vyplnit daňové přiznání, které je nutné doručit příslušnému úřadu ve stanovený termín? Rozhodně vás nechceme strašit ani odrazovat, ale jsou věci, na které je třeba se připravit. A s tím vším vám makléř, potažmo realitní profesionál, může pomoci.

Když kupujete nemovitost

A podobně je to i s koupí nemovitosti. Víte, kolik toho je třeba dnes doložit bance, než vám schválí hypoteční úvěr? Podmínky se rapidně zkomplikovaly a čím vyšší budou úrokové sazby, tím větší nároky budou banky klást na žadatele o úvěry. A to jsme teprve u procesu shánění financí. I v tomto případě mohou makléři sehrát zásadní úlohu a pomoci vám vyřešit i tento problém.

Možná vás nenapadlo…

Pokud vezmeme zkušeného realitního odborníka, měl by vám být nápomocen ve všech výše uvedených situacích. Tedy nejen při prodeji nemovitosti, ale i při koupi. S narůstající administrativou a složitějšími realitními procesy je a bude úloha realitního makléře časem velmi významná. Otázkou tak není, zda se svěřit do rukou realitních odborníků, ale kterého si vybrat.

Co všechno za vás realitní kancelář vyřídí

  • Zpracuje dokumentaci k nemovitosti (zajistí půdorys, prověří vlastnická práva nemovitosti, prověří právní vady nemovitosti atd.).
  • Vytvoří prezentaci nemovitosti profesionálním fotografem. Může pomoci i s přípravou nemovitosti k prezentaci (homestaging).
  • Pomůže s inzercí nemovitosti na nejnavštěvovanějších realitních serverech a zároveň osloví vlastní databázi zájemců. Může využít i dalších zajímavých kanálů, jako jsou reklamní poutače na nemovitosti, inzerce v tištěných médiích, vytvoření videa nemovitosti apod.
  • Zajistí a uskuteční prohlídky dané nemovitosti s prověřenými zájemci bez vaší nutné účasti.
  • Díky spolupráci s různými odborníky – advokát, notář, právník, finanční expert apod., zajistí kompletní servis a pomoc s veškerou administrací spojenou s prodejem nemovitosti.
  • Realitní makléř vám pomůže s vypracováním komplexní smluvní dokumentace, například rezervační smlouvy, smlouvy
    o smlouvě budoucí kupní/nájemní, nájemní/kupní smlouvy apod.
  • Pomůže se zajištěním úschovy kupní ceny, podáním návrhu na vklad převodu vlastnictví na příslušný katastrální úřad apod.
  • V neposlední řadě zajistí odvod daně z převodu nemovitosti, převody energií na nového majitele, pojištění, vypracování daňového přiznání po převodu nemovitosti nebo zajištění stěhování. To je zahrnuto v poprodejním servisu.

Tímto výčet pozitiv rozhodně nekončí. Existují i nadstandardní služby.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+