Prodej družstevního bytu vs daně…

15.09.2013 /

Dobrý den, manžel před 2 lety zdědil po svém otci družstevní byt, resp. členská práva. V současné době uvažujeme o prodeji tohoto bytu (členských práv) a finanční prostředky tímto prodejem získané bychom investovali do koupě rodinného domu. Zajímalo by mě, jaké daně a v jaké výši bychom měli zaplatit? Pozn. manžel v tomto zděděném bytě nebydlí, ale má nájemní smlouvu vystavenou na jeho jméno. Děkuji. 

V odpovědi předpokládám, že se nejedná o převod v rámci podnikatelské činnosti. Při převodu členských práv člena družstva se obecně z pohledu daně z příjmů fyzických osob testuje doba 5 let. Po 5 letech od nabytí členství v družstvu je příjem z převodu členských práv osvobozen od daně z příjmů fyzických osob a neuvádí se v daňovém přiznání. V dotazovaném případě se tedy nebude jednat o osvobozený příjem a převodce (manžel tazatelky) musí příjem z převodu uvést jako příjem podle § 10 zákona o daních z příjmů v příloze č. 2 daňového přiznání, a to v základní lhůtě pro podání přiznání za rok 2013 – do 1. 4. 2014. K příjmu může uplatnit výdaje. Konkrétně může uplatnit nabývací cenu podílu v době úmrtí zůstavitele (otce), tato částka se zjistí z usnesení soudu o ukončení dědického řízení. Dále lze uplatnit například úplaty za právní služby.

Pokud v souvislosti s tímto převodem bude zrušena nájemní smlouva k bytu a převodce získá samostatně náhradu za uvolnění bytu, je tato náhrada osvobozena od daně z příjmů fyzických osob pouze tehdy, pokud převodce použije získané prostředky na uspokojení vlastní bytové potřeby podle zákona o daních z příjmů (například pořízení bytu do vlastnictví), a to do jednoho roku následujícího po roce, v němž náhradu přijal, nebo pokud částku odpovídající náhradě už vynaložil na obstarání bytové potřeby v době jednoho roku před jejím obdržením. Přijetí náhrady je nutné oznámit správci daně do konce roku 2013.

Právní úprava: zákon o daních z příjmů – § 4 odst. 1, zejména písm. r) a u).

Další daně se při převodu členství v družstvu neplatí.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+