Trendy v bydlení pro rok 2019. Klasickou bílou nahrazují teplejší tóny

31.12.2018 /

Minimalistické interiéry zářící sterilní bílou barvou si v posledních letech prožily svou zlatou éru, světoví designéři už od nich ale zvolna ustupují. V příštím roce se podle odhadu odborníků budou těšit oblibě teplejší, zemité tóny navozující pocit útulnosti a do tmavších barev se obléknou i kuchyně. U materiálů se bude hledět především na jejich kvalitu a životnost, klíčovým aspektem se pak stane ohled k životnímu prostředí.

V době internetu už to zdaleka nejsou jen prestižní výstavy bytového designu, co určuje světové trendy. Mnozí designéři dnes bedlivě sledují, jaký styl interiérů se nejvíce sdílí na sociálních sítích, a tomu přizpůsobují vlastní tvorbu. Vodítkem jsou pro ně také statistiky nejvíce vyhledávaných klíčových slov. Například „samet“, který jsme už odsunuli do hloubi historie, byl v posledním roce vyhledáván 400x častěji než v předchozích letech. Už z toho se dá usoudit, že se lidem začalo stýskat po měkkých a hebkých materiálech, které jim poskytnou maximální pohodlí.

S tím souvisí i výběr barev příjemných pro oko. Sterilní bílá přestává být základem, nahrazuje ji škála měkčích tónů od krémové přes pískovou po světle hnědou. Značka Dulux vyhlásila barvou roku 2019 barvu „kořeněného medu“. „Jde o teplý jantarový odstín, inspirovaný krásou a rozmanitostí samotného medu. Jeho barva může interiér zjemnit, může v něm působit jako uklidňující, nebo naopak oživující prvek, v závislosti na zvolené kombinaci,“ vysvětlili zástupci světové značky.

V současných trendech se ovšem neodráží jen osobní vkus a experimenty designérů, ale celkový životní styl západní populace, která se čím dál víc zajímá o zdravé a ekologické bydlení. Kvalitní, zdravotně nezávadné materiály získané z přírodních zdrojů jsou na prvním místě. Nábytek z recyklovaných materiálů, který byl doposud k vidění spíš na studentských výstavách, se stává plnohodnotným konkurentem nábytku klasického. Snaha chránit životní prostředí už není výstředností, ale součástí běžného života každého člověka.

Se zdravým životním stylem souvisí i způsob stravování, jemuž se přizpůsobují moderní kuchyně. Ačkoli si termín „wellness“ spojujeme spíše s lázněmi a relaxačními centry, v roce 2019 ho budeme slýchat i v souvislosti s kuchyněmi. Hygienické povrchy, přehledně uspořádané skříňky i otevřené police, jež nám umožní mít zdravé ingredience neustále na očích, vytvoří základ příjemného prostředí, kde se počítá s každodenní přípravou jídla z čerstvých surovin.

Podle průzkumu NMS Market Research zůstávají Češi navzdory trendům konzervativní a v interiérech preferují bílou barvu, která prosvětluje prostor. Bílou volí celých 57 % Čechů, částečnou oblibu si získaly také odstíny žluté (24 %) a zelené (22 %).

Pokud vás v příštím roce čeká rekonstrukce koupelny, zkuste se při jejím plánování inspirovat v lázeňských zařízeních. Koupelna už není místem, kde se krátce osprchujeme a odkud se cvakajícími zuby zase rychle utečeme, ale měla by poskytovat očistu tělesnou i duševní. K příjemné relaxaci nám dopomohou teplé barvy, obklady v imitaci dřeva, podlahové vytápění či sálavé infrapanely. Kdo si rád poleží ve vaně, jistě ocení podnos na vanu, kam si bude moci odkládat knížku či sklenici vína. Horkým tipem jsou pak svítidla, která umí měnit teplotu a intenzitu světla, čímž se večer postarají o úžasnou intimní atmosféru.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+