Prohlídka nemovitosti: Zásadní věci, které byste si měli ohlídat!

14.01.2019 /

Chystáte se na prohlídku vybraného bytu určeného ke koupi? Pak byste rozhodně neměli tuto návštěvu podcenit. Klidně si s sebou vezměte i odborníka!

Nezjistit si všechny potřebné informace se nevyplácí!

Ať se vám to zdá jakkoli předčasné, než se na prohlídku vypravíte, je třeba se důkladně připravit a zjistit si o nemovitosti co nejpodrobnější informace. Dát pouze na svůj osobní dojem je trochu hazard. Jakékoli pozdější stížnosti totiž nemají žádnou váhu.

Nerozhodujte se pod tlakem!

Při osobní návštěvě určitě nespěchejte a vše si v klidu prohlédněte. Nenechte se strhnout ani faktem, že před vybranou nemovitostí stojí další zájemci. Neberte na ně ohled. Rozhodně se ptejte majitele nebo zástupce realitní kanceláře na všechny informace, které jste nestihli zjistit. Určitě nahlédněte i tam, kde není vidět, např. za nábytek nebo pod koberec apod. Jedině tak odhalíte problémy s plísněmi či vlhkostí a odhalíte stav podlah.

Vezměte si s sebou odborníka

Je-li to trochu možné, zajistěte si na prohlídce odborný dozor. Může to být třeba stavař. Pomůže vám odhalit nedostatky, které jsou často běžnému oku neviditelné, jako původ prasklin ve zdi, teplotní mosty a špatnou elektroinstalaci nebo nerevitalizované stoupačky apod. Ne, že by se toto nedalo nijak řešit, ale proč si zbytečně komplikovat život i zabydlování v novém domově.

Když je nemovitost před rekonstrukcí

Pokud jste si vybrali nemovitost před rekonstrukcí, je odborník ještě důležitější. Tady se hodí přizvat např. architekta. Ten jasně řekne, zda jsou vaše zamýšlené budoucí plány s nemovitostí vůbec reálné.

Pozor na hlučnost

Často se při prohlídce věnujeme vnitřním prostorům a zapomínáme na vnější okolí. Je proto dobré zaposlouchat se, zda v bytě není příliš hluku z ulice. Zeptejte se také na sousedy. Pokud je v domě výtah, může rovněž rušit svým hlučným provozem. Stejně jako nedaleká továrna nebo tramvajová točna. Klidně se běžte do blízkosti vybrané nemovitosti podívat v různou denní i večerní dobu. Odhalíte mnohdy zásadní problémy, které by se vám v budoucnu nemusely líbit.

Zkontrolujte právní náležitosti

Kromě samotné nemovitosti rozhodně věnujte pozornost i právním náležitostem týkajících se nemovitosti. Od prodávajícího žádejte minimálně nabývací titul, tedy jeho kupní smlouvu, a list vlastnictví. Po realitní kanceláři chtějte vzory smluvní dokumentace. Pokud vám pak tyto věci zkontroluje právník, určitě neuděláte chybu.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+