Praktické tipy pro mytí oken. Jak si usnadnit jarní úklid?

18.03.2019 /

Hned, jak první sluneční paprsky vstoupí do našich příbytků, nejeden z nás pomyslí na jarní úklid. Aby ne, však na oknech je to ihned vidět, že jsme jim po dobu zimních měsíců nevěnovali pozornost. Jak si mytí usnadnit?

Myjte ve správný den

Dnes už naštěstí existuje celá řada jiných řešení, než zastaralé mytí oken s Ironem a novinami. Při úklidu nezáleží totiž jen na tom, čím uklízíte, ale třeba i kdy se pro úklid rozhodnete. Nevěříte? Ideální je den, kdy nemrzne ani nefouká a kdy slunce nesvítí přímo do oken. Proč? Když je optimální teplota vzduchu, voda i přípravky fungují tak, jak mají. V zimě to nejde, když je příliš teplo, zasychají příliš rychle. V mrazu také špína více drží a voda na oknech by mohla namrzat. Nejlepší je tedy polojasno a normální jarní teploty.

Hadr z mikrovlákna nebo kuchyňské utěrky

Staré noviny nahraďte hadrem z mikrovlákna a kuchyňskými utěrkami. Hodit by se mohla i stěrka a speciální prostředky na skla. Na bílé plasty se prodává speciální chemie. Díky ní zůstanou stále čistě bílé. Stačí je ošetřit jednou za pár let. Rámy nejlépe vyčistí tzv. švédská utěrka. Ta dobře absorbuje nečistoty a šetří vám čas, který byste strávili při máchání a ždímání.

Správný postup

Jako první byste měli vyčistit parapety a okolí oken. Určitě sundejte i záclony a rovnou je vyperte. Pavučiny vyluxujte. Pokud je v okolí oken plíseň, odstraňte ji vhodným přípravkem. Můžete stěnu ošetřit i speciálním nátěrem. Je třeba dokonale namočit skleněnou část okna a nechat odmočit všechny zaschlé nečistoty.

Než se sklo odmočí, hadrem z mikrovlákna omyjte rámy a kličky. Výhodou je, že nepouští chlupy ani vlákna. Pak přijdou na řadu skleněné výplně. Špinavou vodu, která vám steče dolů, je snazší utřít pak. Úplně na závěr okno nastříkejte leštícím sprejem na okna. Naše babičky k tomu používaly i octovou vodu. Leštěte tabule papírovými utěrkami do sucha. Nezapomeňte ani na parapety. Ty umyjte úplně nakonec, až po nich steče všechna špína.

Na francouzská okna stěrku

Na francouzská okna používejte raději stěrku! Ta vám práci urychlí. S přídavnou rukojetí dosáhnete opravdu všude.

Tip na závěr

Když chcete okna chránit do budoucna a nechcete je mýt hned za týden znovu, až udeří jarní déšť, kupte si speciální přípravek odpuzující vodu. Díky němu voda steče po skle a to zůstane stále čisté. Dnes už jsou tyto přípravky běžně k dostání.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+