Pozemky jsou v kurzu! Realitní trh láká i dolarové milionáře

25.03.2019 /

Stavební pozemky jsou jednou z komodit, které jdou v poslední době velmi na odbyt. Jejich cena roste a ani do budoucna to nevypadá, že by měla jejich hodnota být nějak ohrožena. Není divu, že lákají nejrůznější investory. Aktuálně i české dolarové milionáře. Ti své vydělané finance většinou získávají prostřednictvím vlastní firmy. Musí je někam uložit nebo zainvestovat. A tady se nabízí zajímavý trh.

Stavební pozemky

Podle aktuálního průzkumu J&T Bank, který proběhl mezi českými i světovými dolarovými milionáři, tito nejčastěji investují do stavebních pozemků a start-upů. Co si od toho slibují? To je zřejmé – nejvyšší výnosy. Tato investice láká 39 procent dolarových milionářů.

„Důvěru v rezidenční nemovitosti zvyšuje také celkový ekonomický rozmach a silná poptávka po bydlení při dynamicky rostoucích platech a nízkých úrokových sazbách. Právě dlouhé období nulových či záporných úrokových sazeb vede investory k hledání uchovatele hodnot u reálných aktiv, jakými jsou právě nemovitosti nebo různé alternativní investice,“ komentuje průzkum Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T Banky, která sleduje investice dolarových milionářů už osm let. A to je i důvod, proč může chování této skupiny poměrně dobře za poslední roky porovnat.

Jak je to se zemědělskou půdou

Výše jsme uvedli, jak to vypadá se stavebními pozemky. A jak si stojí zemědělská půda? To je kapitola sama o sobě. O tu však letošní rok zájem mezi českými dolarovými milionáři klesl. Letos v tomto odvětví vidí zajímavé zhodnocení „jen” 18 procent dotázaných. Loňský rok to bylo 28 procent. V roce 2016 dokonce až 41 procent. Důvodem je fakt, že zemědělská půda strmě roste a ti, co ji budou vlastnit, si ji budou jako investici chránit. Propad je podle Sklenáře způsoben nejen vyšší cenou oproti minulosti, ale také faktem, že hodně jí je již skoupeno a jde tedy spíše o „paběrkování“ menších polí. Svůj díl na propadu nese podle něj i vnímaný tlak velkých oligarchických seskupení, která v oblasti zemědělství působí a ovlivňují dění v tomto sektoru.

Čeští vs světoví dolaroví milionáři

I tady je jistý rozdíl. Ti světoví se snaží svoje jmění převážně zhodnotit. Celkově v Evropě jim jde o investice do dluhopisů a akcií. Zato ti čeští se právě zajímají o nemovitosti mimo vlastní bydlení a podnikání. Průzkum rovněž poukázal na to, že světoví dolaroví milionáři jsou mimo jiné i celebrity. Tady je opět oprot25i České republice rozdíl. Bohatí lidé zde vidět být nechtějí. Je to i z důvodu, jak Češi vnímají bohatství obecně. Snaží si tedy své soukromí chránit.

Pěkných stavebních pozemků je stále méně, proto lze očekávat růst jejich cen i v dalších letech. Stejně jako u jakékoliv jiné nemovitosti i zde platí, že je důležité vše pečlivě prověřit. Jak, se dozvíte na našem webu www.realcity.cz.

Zájem o pozemky obecně

Největší procento zájemců o koupi pozemku i dnes tvoří lidé, kteří plánují výstavbu rodinného domu. Ve větších městech je často využíváno menších pozemků s plánovanou výstavbou řadových domů. V menších obcích kupující vyhledávají naopak rozsáhlejší pozemky, protože zaručují větší soukromí. Tento rozdíl zájmu je přímo úměrný cenám pozemků ve městech a na venkově. Při koupi rozhoduje zejména cena, ale také lokalita a rychlost. Klíčovým faktorem bývá možnost napojení na inženýrské sítě. Kupující mohou hledat také pozemky od developerských společností. Výhodou je, že bývají kompletně zasíťovány včetně výstavby příjezdové komunikace.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+