Jak vyřešit zařízení malého bytu? Vše, co si musíte promyslet dopředu

25.04.2019 /

Ptáte se, kam dát sezonní věci v malém bytě? Jak je zařídit potřebným nábytkem? Jaký zvolit ideální jídelní stůl a co s prostorem v předsíni? U malého bytu je dobré hodně přemýšlet. Pokud si nevíte rady, je lepší obrátit se na odborníka, který vám dá praktické tipy a dokáže využít každý kout.

Požadavky na bydlení se stále mění a vyvíjejí. Využití prostoru záleží především na typu uživatele a jeho preferencích. „Často řešíme byt jako jeden multifunkční prostor, který musí splňovat všechny požadavky najednou. U mladých už není středem televize nebo kuchyň, protože žijí naplno a není to jejich prioritou,“ říká Ing. arch. Markéta Knobová.

Co se nejčastěji řeší?

Než se pustíte do vybavování, je třeba si ujasnit několik věcí. Odborníci radí popřemýšlet o svém vlastním stylu života. Jaké máte zájmy a konkrétní potřeby. Pak teprve přemýšlejte o nových dispozicích místností.

Co si ještě promyslet:

  • úložné prostory v bytě či domě,
  • dispoziční řešení, které bude odpovídat vašemu životnímu stylu,
  • finanční možnosti,
  • případné stavební úpravy,
  • výběr povrchů a nábytku,
  • atmosféru, kterou by měl prostor navozovat.

Malý byt musí být především šikovný. Bez chytrých řešení a zajímavých nápadů se neobejdete. Co ještě můžete zkusit?

Materiály

Volte raději nábytek z dýhované či laminované dřevotřísky. Kusy z masivního dřeva mají vždy větší rozměry kvůli konstrukci.

Jaký nábytek

Je určitě lepší dát přednost modulovému nábytku, z jehož jednotlivých dílů vytvoříte potřebné úložné prostory. Těch je vždy nedostatek. Knihovnu můžete klidně obestavět okolo okna.

Členění jedné místnosti

Dobré je rozčlenit jednu místnost na více zón. To jde snadno s pomocí regálů na knihy, paravánů, průhledných skleněných předělů, ale i sádrokartonu. Pozor! Až na sklo by tyto předěly neměly být od podlahy ke stropu.

Složte a rozložte, co můžete

Vše, co se dá složit nebo rozložit, je fajn. To udělejte, když nábytek nepoužíváte pravidelně. Vybírejte si kusy nábytku odpovídající běžnému počtu členů domácnosti. Pokud jste doma dva, nepotřebujete sedačku pro více osob.

Místo obrazu

Místo obrazu můžete klidně použít grafosklo s motivem, které opticky vytváří iluzi většího prostoru a současně působí dekorativně. Stejně tak můžete zvolit menší fototapetu s podobným vzorem. 3D vzor místnosti dodá prostor.

Pozor na barvy!

Dodržujte pravidlo, že nejtmavší stěna, tedy ta, kde jsou okna, by měla mít nejsvětlejší barvu. Barvy v malém interiéru volte určitě světlejší. Tip: trendy je šedá nebo antracitová.

Štítky: , ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+