Realitní trh se opět probouzí. Březen postupně dorovnal ztráty

09.05.2019 /

Už to vypadalo, že realitní trh prožije letošní jaro ve stagnaci. Opak je ale pravdou. Poslední týdny je evidentní, že se zase probouzí. Důvodů je hned několik. Po výrazném zpomalení v prvních dvou měsících tohoto roku tak přišel zase zvrat. Hypotéku si podle ukazatele Fincetrum Hypoindex sjednalo celkem 6664 klientů bank, což bylo o 1703 více než v únoru tohoto roku. Vyšší březnový zájem zajistilo i celkové zlevnění hypotečních úvěrů.

Hypotéky zlevnily

Dobrou zprávou pro kupující je, že hypoteční úvěry zlevnily. Průměrná úroková sazba v březnu totiž poklesla o devět bazických bodů na 2,9 procenta. Jedná se o největší meziměsíční zlevnění od března 2015. Ale pozor, jde podle odborníků jen o předčasnou radost, protože růst byl způsoben hlavně nízkou srovnávací základnou prvních letošních měsíců.

Když srovnáme letošní a loňský rok, vidíme bohužel obrovský propad. Za březen tohoto roku bylo totiž uzavřeno o téměř 2 500 hypotečních úvěrů méně než loni. Pokud bychom měli srovnávat celé čtvrtletí, dopadlo by statisticky ještě hůře. Banky za první tři měsíce uzavřely celkem 16 389 hypotečních úvěrů. To poukazuje na meziroční propad o třetinu.

Jaro bývá pro hypotéky plusové

Podle odborníků není ani tento stav nijak ojedinělý. Období jara bývá obecně pro realitní trh povzbuzením. Jde o jedno z nejlepších období celého roku. Počasí rozpohybuje kupující, kteří chtějí řešit své bydlení. Jarní měsíce jsme zvyklí dělat zásadní rozhodnutí a pořízení vlastního bydlení není žádnou výjimkou.

A tak tento mírný březnový meziměsíční růst hypotečního trhu odborníky nechává poměrně chladné. Obzvlášť když byl před tím umělými zásahy realitní trh výrazně omezen. Od podzimu totiž platí další omezení České národní banky, které omezilo přístup k hypotékám podstatné části kupujících.

Co přinese další období

To jistě zajímá všechny zájemce o realitní trh. Ze stran odborníků se očekává několik událostí. Ty by neměly být bohužel nějak příznivé. Jak jsme již upozorňovali, bude nedostatek bytů, tento trend pokračuje a vidina lepších zítřků se nekoná. Kraje sice trochu dorovnávají stagnující hlavní město, ale nestačí to uspokojit velkou poptávku. Další přijdou v souvislosti s tím, co opět chystá ČNB.

ČNB zase něco chystá

Další negativa, která postihnou v budoucnu realitní trh, vzejdou opět ze strany ČNB, která se nadále bude snažit regulovat nejrůznějšími zásahy hypoteční trh. Dostala k tomu pravomoce, které rozhodně využije. Dosavadní kroky jsou přímým důsledkem nekoncepčních zásahů centrálních bankéřů. Snaha ovlivňovat tyto události je velká a zatím bankéři nemají tolik pravomocí, jak by si představovali. Dosavadní zásahy v rámci regulace jsou pouhým doporučením, nikoli nařízením. A tak je jasné, že banky se jimi mohou, ale nemusí nutně řídit. Zpravidla se jimi řídí. Je to v podstatě v jejich zájmu. Kdo na celou situaci doplácí nejvíce, jsou zájemci o nemovitosti, kteří nemají dostatek vlastních financí na nákup. Budeme pro vás samozřejmě celou situaci na realitním trhu mapovat.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+