Praha a Airbnb se spolu domluvily. Jaký bude mít dopad dohoda na pronájmy?

10.05.2019 /

V posledních letech jsme byli svědkem boomu krátkodobých pronájmů ve všech velkých městech naší republiky. Zajímavý příjem z krátkodobých pronájmů přilákal mnoho majitelů nemovitostí. Ti, kteří se snaží, uspějí i dnes v již poměrně velké konkurenci. Nově se radní hlavního města domluvili na podmínkách, které Airbnb, platforma, přes kterou lidé nejčastěji své nájemníky shání, již akceptovalo. Ovlivní to pronájmy v Praze?

Obyvatelé Prahy nesouhlasili

S příchodem Airbnb se otevřel nový svět pronájmů. Radovali se zejména majitelé nemovitostí, kteří tak dostali nový nástroj ke svému podnikání. A ten se mnoha z nich i vyplatil. Pražané, stejně jako i jiní obyvatelé velkých měst, kde se krátkodobé pronájmy rozmohly, měli radost už o poznání menší. Proč?

Konkrétně hovoříme o těch občanech, kteří hledali pro sebe domov. Nejenže nabídka byla rázem menší, ale díky zvětšené poptávce šly nahoru i ceny nemovitostí a také výše nájemného. A pražští radní se to rozhodli změnit.

Co bude jinak?

Během ledna 2019 se radní domluvili s největším hráčem na trhu krátkodobého pronájmu na výběru ubytovacích poplatků. To je úplná novinka, protože nic takového majitelé bytů nemuseli doposud dělat. U jiných platforem a forem ubytování přitom tyto poplatky byly. Odhadem jen Praha přišla ročně o asi 50 milionů korun.

Majitele nemovitostí pronásleduje i finanční správa

Pronajímatelé však už jisté změny pocítili minulý rok, kdy si na ně začala „svítit“ i finanční správa kvůli platbám daní. Chce po nich nedoplatky z miliardových příjmů, ročně se tyto částky pohybují ve stovkách tisíc milionů korun. Což je pro stát rozhodně nezanedbatelná částka. A tak se ne zrovna zřídka stává, že majiteli nemovitosti dojde vyměření doplatku z odvodů daně, kterou mají povinnost státu ze svého podnikání zaplatit. Možná díky tomu řada majitelů nemovitostí přejde zpět ke klasickému modelu dlouhodobého pronájmu.

Migrace do okrajových částí měst

V budoucnu by díky těmto krokům mohla nastat jistá změna a ceny se „umírnit“. Na nájem v hlavním městě v řádech desítek tisíc korun měsíčně má stále méně lidí. Situaci ještě umocnila opatření ČNB v souvislosti s hypotečními úvěry. Lidé se díky tomu stěhují do okrajových částí velkých měst. Se zvýšenou poptávkou však i zde, nejvíce na území Středočeského kraje, dochází přirozeně ke zvýšení cen nájemného.

Iniciativa pražského magistrátu je podle odborníků správná. Stát evidentně v tomto ohledu zaspal a teprve teď řeší, jak nastavit pravidla pro krátkodobé pronájmy a legislativně je uchopit. Výsledky budeme moci posoudit až v průběhu několika let.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+