Co byste měli vědět, než oslovíte realitní kancelář

20.05.2019 /

Máte zájem prodat nebo pronajmout nemovitost? Pak se jistě vyplatí využít služeb profesionálů. Než si ale realitního partnera vyberete, měli byste vědět následující.

Proč si vybrat realitní kancelář

Ano, jasně, můžete namítat, že prodej nebo pronájem zvládnete i sami. To je fakt. Proč se tedy vyplatí oslovit profesionály? Jedním z prvních pro je mnohem nižší riziko, že se obchod jakkoli zhatí. U prodeje jde o zásadní věc. Tuto transakci děláte jen párkrát za život a přináší nemalá rizika, se kterými si profesionál hravě poradí. Většina moderních realitních kanceláří nabízí velmi široké spektrum nejrůznějších služeb. Za to RK náleží ona provize.

Služby, které stojí za to

Je dobré myslet i na to, že do působnosti kanceláří patří kromě samotného zprostředkování prodeje či nákupu (pronájmu) nemovitosti také právní služby. Za ty byste při prodeji „na vlastní pěst“ zaplatili nemalé peníze. Většina realitních kanceláří také úzce spolupracuje s hypotečními bankami a nabízí díky tomu možnost sjednat půjčku či hypotéku, mnohdy za zvýhodněných podmínek a s osobním přístupem. Mezi další služby, o které je v řadách majitelů nemovitostí zájem, patří odkup nemovitosti přímo realitní kanceláří. Jde zpravidla o „problematické“ případy, kdy prodávající potřebuje rychle hotovost a nevadí mu, že realitní kancelář za nemovitost zaplatí jen část skutečné hodnoty domu či bytu. Konkrétní podmínky je třeba zjistit u konkrétní RK.

Proč lidé nevěří RK

Bohužel i přes skvělou nabídku služeb se obecně realitní kanceláře netěší oblibě všech klientů, pouze určitého procenta. Co za tím stojí? Většinou jsou to špatné zkušenosti s určitým makléřem nebo RK. Je proto více než důležité při výběru realitní kanceláře dát na reference, prověřit si firmu, zda skutečně dodržuje, co slibuje, a trochu se zajímat, než podepíšete jakoukoli smlouvu. Proto se mnoho Čechů uchyluje k prodeji na vlastní pěst, případně k nákupu přímo od majitele. Ale toto, jak jsme psali v úvodu, přináší možná více rizik.

Při výběru RK

Určitě nepodceňujte osobní návštěvu firmy. Zeptejte se na všechno, co vás zajímá. Ptejte se na reference, které si můžete ověřit. Vyplatí se i pročítat internetové diskuze, ze kterých je patrný přístup zástupců realitní kanceláře nebo naopak případné doporučení konkrétní RK, se kterou mají lidé dobrou zkušenost. Zda malá realitní kancelář nebo velká, to je otázka. Každé má své pro i proti. Větší společnosti mívají také značnější úspěch v prodeji a mohou nabídnout rychlejší transakci. Menší zase mohou mít lepší osobní přístup a vazby.

Co si sledovat v průběhu obchodu

Mějte na paměti, že i při spolupráci s realitní kanceláří je třeba si hlídat jednotlivé úkony, zkontrolovat podmínky smlouvy a číst i drobný text ve smlouvě. Nezapomeňte si také pečlivě ověřit všechny položky z částky, kterou máte realitní kanceláři zaplatit. Pak vše proběhne hladce a budete spokojeni.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+