Refinancování hypoték. Nový produkt stavebních spořitelen

17.06.2019 /

Stavební spořitelny si rozhodně nemohou stěžovat na počty uzavřených smluv. Vývoj trhu je však nemilosrdný a je třeba jít kupředu. Novým produktem, který aktuálně nabízejí, je refinancování hypoték. Klientů, kteří mají uzavřenou hypotéku, je hodně. Těch, kteří se snaží s pomocí refinancování ušetřit, neustále přibývá. A tak se tu logicky nabízí vhodný prostor pro další služby. Pokud se i u vás pomalu blíží konec fixace, mohlo by pokračování s úvěrem ze stavebního spoření být výhodnou variantou.

Trochu jinak

Nový produkt není úplně totožný s tím, co nabízí banky. Jeho cíl je však totožný. V čem se od sebe tedy tyto produkty liší? Jedním z hlavních rozdílů je způsob splácení. U hypotečního úvěru vám jako klientovi nastaví banka měsíční splátky i dobu fixace. Ta vám zajistí, že se výše úrokové sazby po danou dobu pro vás nezmění, ať se děje, co se děje. U úvěru ze stavebního spoření je to jinak. Tam, jak možná víte, existují dvě fáze ‒ překlenovací úvěr a úvěr ze stavebního spoření. Ve fázi číslo jedna, tedy v překlenovacím úvěru jako klient splácíte úrok z překlenovacího úvěru a zároveň si spoříte. Tak dosáhnete potřebné výše procent cílové částky. U většiny úvěrů je to v rozmezí dvacet až čtyřicet procent.

Druhá fáze nastává po dvou letech, kdy se úvěr překlopí v úvěr ze stavebního spoření, který má fixní úrokovou sazbu garantovanou po celou dobu splácení. A ta může být v mnoha případech mnohem výhodnější než úroková sazba u hypoték. Proč si to mohou stavební spořitelny dovolit? Je to z důvodu, že už při uzavírání smlouvy garantují, za jakých podmínek klient úvěr bude čerpat. Za jak dlouho bude klient samotný úvěr čerpat, je v podstatě jedno. Můžete tak o něj požádat za dva roky stejně jako třeba za čtyři. Je to na vás.

Další speciality

Pokud se pro tento produkt rozhodnete, můžete dostat i speciální podmínky a slevy. Konkurence na trhu je velká, a tak se i stavební spořitelny snaží jít s dobou. Doposud byly vnímány jako instituce, které klienti využívají, když chtějí rekonstruovat nebo modernizovat svůj dům či byt. Avšak díky výhodným sazbám jsou dnes už schopné ustát v pohodě i velké úvěry na koupi či stavbu nemovitosti. A tak není divu, že vznikají produkty, jako je právě tento.

Úrokové sazby

Závěrem je třeba připomenout, že každý případ je třeba řešit individuálně. Každé období má svá specifika a nejen u hypoték, stejně tak i u úvěrů ze stavebního spoření, se mohou podmínky stejně jako úrokové sazby různě měnit. Co je teď výhodné, za pár měsíců být nemusí. Určitě je ale dobré vnímat všechny varianty a nechat si je také finančním odborníkem spočítat. Když pak vidíte na papíře pro a proti a skutečně uspořenou částku, můžete si tak lépe uvědomit, jaký produkt je dobré ve vašem případě zvolit. Hlavní rozdíl je v tom, jak bylo řečeno, že úvěr ze stavebního spoření nabízí fixní úrok. Hypotéky však úrokové sazby přizpůsobují dle základních sazeb ČNB. Pokud plánujete koupit nemovitost na hypotéku, je čas začít srovnávat další možnosti a produkty.

Srovnání výhod a nevýhod

Oproti produktu, jako je hypoteční úvěr, se může jevit stavební spoření jako méně přehledné, komplikovanější a tím i méně srozumitelné pro klienty. To je i důvod, proč se mnozí zajímají a následně i pouští spíše do první klasické varianty. Stavební spoření má samozřejmě mnoho výhod, mezi které nepochybně patří fakt, že z něj můžete čerpat částky už od pár desítek tisíc korun, což hypotéka neumožňuje. U hypotéky také musíte ručit nemovitostí, ale u stavebního spoření až od určité částky a doby splácení. Zda a jak se varianty vyplatí, je třeba posuzovat případ od případu. Je však dobré o těchto možnostech vědět.

Refinancování hypotéky znamená splacení stávajícího hypotečního úvěru novým hypotečním úvěrem s odlišnými, zpravidla výhodnějšími podmínkami. Refinancování hypotéky nejčastěji nabízejí banky, je možné se ale setkat i s nabídkou nebankovního refinancování. Nově jej můžete řešit právě i s pomocí stavebního spoření.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+