Ceny nemovitostí stále rostou. Jak je to možné?

01.07.2019 /

Je to tak. Tržní ceny bytů, rodinných domů i pozemků v Česku mají i nadále vzestupnou tendenci. Co za tím stojí? Jak to, že je zájem tak velký, když hypoteční úvěry nejsou již od konce loňského roku tak dostupné, jako bývaly?

Ceny nemovitostí v České republice neustále rostou, na to jsme si už tak nějak zvykli. Nicméně má to své důvody. Česká národní banka se sice rozhodla problém řešit tím, že začala regulovat hypoteční úvěry, ale přesto to nestačí. Jen za loňský rok byl objem poskytnutých hypotečních úvěrů a půjček na bydlení rekordní. Vyšplhal až na 232 miliard korun. Znamená to, že Češi si na bydlení stále půjčují a zájem zatím o tyto úvěry neklesá ani za současné situace a zhoršených podmínek.

Cen se změny na hypotečním trhu nedotkly

Hypoteční trh sice po nastavení nových pravidel jistým způsobem ochladl, ale ceny nemovitostí na toto ochlazení nereagovaly. Důvodů, proč naopak mají stále tyto ceny rostoucí tendenci, je několik. Jak už jsme vás vícekrát informovali, Česká republika se potýká s nepružnou legislativou. Již několik let se umísťujeme ve srovnání Světové banky na velmi nelichotivých místech, co se týče procesu povolování staveb.

Co z toho vyplývá?

Nedostatečná pružnost neboli zdlouhavý proces povolování nových staveb má právě za následek vytváření propadu mezi nabídkou a poptávkou po nemovitostech, který se následně projevuje růstem cen nemovitostí. Získání stavebního povolení trvá podle současných měřítek i pět a více let oproti průměru, který je v Evropě okolo 250 dnů.

Problémem je stavební zákon

Za tuto nestandardní lhůtu může značně neefektivně postavený stavební zákon, který prodlužuje povolovací proces staveb. Díky tomu počet vydaných stavebních povolení od roku 2004 až do roku 2015 v podstatě nepřetržitě klesal. V posledních letech se situace sice trochu zlepšila, ale nelze podle odborníků očekávat, že bez komplexní změny zákona se stavebnictví u nás dočká nějakého převratu.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+