Maringotka, alternativní bydlení. Není ale pravda, že může stát jen tak na louce

14.08.2019 /

Alternativní bydlení je v posledních letech modní záležitost. Lidé se v něm zhlédli, protože je to varianta, jak ušetřit nějaký ten peníz za bydlení. Designéři zase v tomto spatřují možnost, jak svobodně vyjádřit na malém prostoru kus sebe a zároveň stvořit originální bydlení, které si s tím „běžným” může směle konkurovat. Jak se v maringotce žije a co všechno byste měli vědět, než v ní někde zakotvíte?

Řada lidí dnes hledá alternativy k tradičnímu bydlení. Takové alternativy, které jsou ekonomickým a mnohdy také ekologickým řešením. Jednou z možností, jak bydlet levně a zároveň k přírodě šetrně, je, jak jsme naznačili, maringotka. A pozor, lidé žijící dnes v maringotkách nejsou zdaleka jen kolotočáři. Zjistit, kolik lidí v nich u nás bydlí, je těžké, žádná oficiální evidence není.

Jiná doba

Ano, dá se to tak říct. Dnes je jiná doba a život za městem v maringotce už dnes není to, co býval. Myšleno v tom pozitivním slova smyslu. Maringotka tak právem patří současným trendům alternativního způsobu bydlení. Statistiky rovněž potvrdily, že lidé v Čechách stále více touží po klidu, přírodě i nižších nákladech za bydlení. A tak je tento i podobné způsoby bydlení určitě na místě.

Jak je to se stavebním povolením

Zatímco si někteří mohou mylně myslet, že maringotku, ať je jakkoli upravená k celoročnímu bydlení, je možné dovézt prakticky kamkoli, a tam se napojit na sítě a je vystaráno, opak je pravdou. Jde to, pokud si k umístění vyberete pozemek, na kterém už nějaká stavba oficiálně stojí.

Podle stavebního zákona není možné, aby maringotka stála v lese, na poli nebo na louce a byla využívána k trvalému bydlení. Stejně tak není možné maringotku umístit bez souhlasu majitele pozemku.

Maringotka stojící uprostřed louky či lesa je tedy mýlka. Pokud si koupíte pozemek, ani tady nesmí být maringotka určená k celoročnímu bydlení umístěna jen tak. Stavebnímu úřadu se ani v tomto případě nevyhnete. Nahlásit se to musí.

Kolik stojí takové bydlení

Pořizovací cena maringotky se různí podle stavu, vybavení, velikosti a vzdálenosti, na kterou je nutno ji dovézt. Ceny začínají někde kolem 30 000 korun. Mohou se ale vyšplhat i přes 100 000 korun. Tolik stojí nové a zateplené. Ale opravdu krásné.

Jak jsme naznačili, je samozřejmě třeba řešit i pozemek. Tady bude záležet, kde takový pozemek koupíte. Cenu tedy nelze určit. Náklady na provoz jsou pak v řádech tisícikorun. Záleží, jak je vyřešené v maringotce topení apod.

Méně nákladů, menší prostor

Maringotky nepochybně šetří peněženku. Ale… Obytná plocha je samozřejmě třetinová oproti průměrnému bytu, což má vliv například nejen na spotřebu materiálu, ale i plochu nutnou k vytápění. Je to vždy něco za něco. Výhoda je, že pokud se potřebujete přestěhovat, jednoduše si domov odvezete tam, kam je třeba.

Maringotka nepotřebuje obecně stavební povolení, ale je třeba ji ohlásit na stavebním úřadě, pokud není určena k celoročnímu bydlení. A pokud je využívána k trvalému bydlení, musí stát na pozemku, který je určen pro výstavbu rodinného domu nebo stavby pro rekreaci dle územního plánu dotyčné obce.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+