Úspora energií Jak nejen letos ušetřit za topení

01.10.2019 /

S koncem léta je tu čas, kdy je třeba pomalu myslet na topnou sezonu. Energie letos navíc podražily a některé ještě podraží, proto není na škodu zopakovat si, jakými způsoby můžete ušetřit a jak se na topnou sezonu připravit tak, aby vše proběhlo hladce a pokud možno bez komplikací. Povíme si, co všechno můžete předem zkontrolovat a jak minimalizovat ztráty energií tak, aby vás účet za plyn či elektřinu nevyděsil.

Kontrola kotle

Ač je to k nevíře, ale už teď je na revizi kotle skoro pozdě. Ne tedy vzhledem k období, ale co se čekacích lhůt techniků týče. Ti mají už koncem prázdnin plné ruce práce. Jak nám bylo řečeno, ideální doba na revizi je paradoxně na jaře, kdy je pro ně tzv. okurková sezona, a tak vše proběhne rychle a pohodlně. Nyní naopak můžete čekat i týdny, než na vás dojde řada. Nic naplat, pokud jste revizi neobstarali a máte ji mít (vztahuje se na ni často záruka na kotel či jeho součásti), neotálejte s objednávkou technika. I tak si budete muset asi počkat. Dobře fungující kotel je zárukou, že neprotopíte více, než máte.

Výměna kotle

Životnost kotle už bohužel také není, co bývala. A tak jestli si myslíte, že jste si před deseti lety pořídili novostavbu a váš kotel je tak zánovní a něco ještě snese, nenechte se mýlit. Životnost běžná je 12–15 let. Opravy některých komponentů jsou sice nasnadě, ale nemusí se vyplatit. Jen řídící jednotka, která odchází nejčastěji, stojí kolem 7 tisíc korun a záleží také na technikovi, kolik si řekne za práci. I kotel lze opravovat stále dokola, ale při těchto částkách si snadno spočítáte, že je možná čas na kotel nový, přestože vás bude stát v řádech desítek tisíc korun. Budete mít opět na deset až dvanáct let pokoj.

Nové moderní kotle navíc spotřebují až o 30 % méně energie. Pokud se pro tento krok rozhodnete, pak ekonomicky nejvýhodnější jsou ty kondenzační, které pracují v nízkoteplotním režimu a hodí se i pro podlahové vytápění. Je to volba, která nepatří mezi ty nejlevnější, ale vložená investice se vám časem vrátí. Vybírat můžete z kotle závěsného nebo stacionárního, ale také průtočného nebo se zásobníkem. Ihned po kondenzačním plynovém kotli je dobrou volbou i moderní elektrokotel.

Zateplení střechy, oken a stěn

Kde dochází k největším tepelným ztrátám? Tak to je už skoro evergreen. Dochází k nim díky nesprávnému zaizolování střech, oken a stěn. Dochází tak k pronikání vlhkosti a profukování. Možná jste netušili, že zvolením správné izolace můžete ušetřit až 70 % z celkové částky za topení. Proč to udělat?

Dalším dobrým důvodem je fakt, že tím zároveň zvýšíte hodnotu vaší nemovitosti na realitním trhu. Pokud to nejde jinak, je dobré svěřit zateplení odborníkům. Pokud jste šikovní, jde to i svépomocí a mnoho návodů najdete dnes už i on-line na internetu. Co se oken týče – dají se na ně pořídit speciální neprofukavé polštářky, které slouží i jako nápaditá dekorace. Pokud jde o izolaci dveří, zespoda lze na ně nalepit speciální izolační lišta. To je něco, co určitě zvládne vyřešit každý.

Pozor na spáry v oknech

Ano. Často je podceňujeme. A přitom spárami v oknech a dveřích vám mohou „utéci“ až 2 °C tepla. Pokud nevíte, co s tím, opět povolejte odborníky. Určitě se to vyplatí. Pak jsou tu stěny.

Na stěny třeba stříkaná izolace

K zateplení stěn můžete využít vícero řešení. Jedním z těch oblíbených je stříkaná pěnová izolace. Důvod? Těch je celá řada. Jednak je tvarově stálá, proto se nemusíte bát, že si časem „sedne“ a vzniknou další mezery. Pak je tu fakt, že oproti minerální vatě se dostane opravdu všude, je difúzně otevřená, což v praxi znamená, že vlhkost a páru spolehlivě odvede ven a nedochází tak ke kondenzaci vlhkosti – dům tak přirozeně dýchá. Při její aplikaci není navíc potřeba demontovat vnitřní sádrokarton. V neposlední řadě nepřitahuje pozornost drobných hlodavců, což u minerální vaty nelze zaručit.

Přetápění je na škodu

K dalším ztrátám dochází například, když topíte a nejste doma. Je to zbytečné. Je dobré proto používat moderní termostaty, díky kterým můžete snadno nastavit teplotu v interiéru. V nepřítomnosti stačí nechat topení tzv. temperovat na cca 17–19 stupňů Celsia. Tato teplota postačí, aby zdi nevychladly. Když pak přijdete z práce, velmi rychle domov vytopíte. Obecně se doporučuje vytápět obytné místnosti na 20 až 22 °C. Na chodbách postačí 17 až 19 °C a v koupelně nemusí teplota překročit 24 °C. Samozřejmě si teplo nastavte podle své vlastní potřeby. Věděli jste, že snížením teploty jen o jeden stupeň ušetříte 6 % energií?

Naučte se správně větrat

Oblíbené téma je správné větrání. Mnoho majitelů novostaveb si stěžuje na plísně v interiéru. Často je to spojeno se špatným větráním. Pokud máte v domě rekuperační jednotku, máte vyhráno, protože spolehlivě zajistí řízené větrání a zdravé klima po celý rok. Jestliže ji nemáte, nemusíte zoufat. Stačí dbát na nárazové intenzivní větrání, kdy otevřete všechna okna. Pak postačí jen 4 minuty na to, aby se vyměnil čerstvý vzduch. Při dodržení všech zásad zůstane letos vaše peněženka po zimě mnohem plnější.

Příprava topných těles

A pak tu jsou radiátory. Bez těch to dost často nejde. V případě, že je používáte, dejte pozor, aby nebyly překryté záclonou či závěsem nebo zastavěné nábytkem. Před topnou sezonou je určitě zkontrolujte a odvzdušněte. Můžete také za ně dát hliníkové fólie, které odrážejí teplo do místnosti. V šíření tepla může bránit i vrstva prachu. Tak je před použitím otřete do sucha. Pokud máte doma klasické staré litinové radiátory a chcete je vyměnit, pak to zvažte. I když vypadají nemoderně, litina drží teplo nejlépe a navíc nevyžaduje téměř žádnou údržbu. Nevýhodou je jejich pomalejší náběh, ale zato mají delší setrvačnost při výhřevu. A tak se hodí i rada: vybírejte nejprve podle kvality a až pak podle designu. Dnes už ostatně na trhu najdete nejrůznější designové lahůdky.

Zdražování energií. Bude pokračovat?

Můžeme mít tu nejkvalitnější izolaci, dobře větrat i mít vyměněný kotel, pokud se zdraží energie, naší peněžence se to bohužel nevyhne. Jak to tedy letos s tím zdražováním bude? První už proběhlo na jaře tohoto roku. Podzim bývá dalším obdobím, které zamíchá karty s elektřinou i zemním plynem.

Už podle toho, co se v průběhu roku děje na energetických burzách, je jasné, že dodavatelé připravují své nové ceníky. Ale tak zlé, jak to vypadalo, to nebude. Podle odborníků většina vyspělých energetik přechází na zelené nebo aspoň zelenější zdroje, a tak se očekává, že zemní plyn bude i nadále vytlačovat uhlí. To neznamená nic jiného, než že poptávka po této komoditě poroste. A s poptávkou roste i cena. I přes tento fakt analytici neočekávají nějaké závratné zdražení zemního plynu v tomto roce. Důvodem je fakt, že trh je k naší radosti přesycený, a tak obchodníci vyčkávají na vhodnou chvíli, než plynové zásoby budou dále prodávat.

Na co reaguje cena plynu

Poptávka a nabídka je samozřejmě tím hlavním, co v ekonomice hýbe trhem. Jsou tu ale i další faktory, na které cena plynu reaguje. Je to například import a export, zásoby, ekonomický růst, cyklus počasí, tedy střídání zimy a léta a cena paliv. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by zemní plyn měl zdražovat.

Zkontrolujte si, kolik platíte

Chcete mít cenu plynu pod kontrolou? Pak stačí sledovat Energetický regulační úřad, který každé čtvrtletí vyhlašuje takzvané indikativní ceny plynu, podle nichž si spotřebitelé mohou srovnat, zda neplatí u svého dodavatele příliš mnoho. Znamená to, že ti, kteří plynem vytápějí, by podle úřadu měli platit kolem 757 korun za každou spotřebovanou gawatthodinu. To je pro srovnání o 54 korun méně než teď.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+