Trend singles je na vzestupu. Jsou hlavními žadateli o malé byty!

10.10.2019 /

Podle aktuálních statistik přibývá v ČR single domácností. Je jich už celá třetina. A do budoucna se číslo ještě pravděpodobně zvětší. Co se týče evropských měřítek, je Česká republika v tomhle směru průměrná. Na západě Evropy přibylo single lidí nejvíce v šededátých a sedmdesátých letech. U nás tento trend začal až v letech devadesátých. Tento trend už dnes zaznamenaly i developerské společnosti. U některých z nich tvoří tato skupina lidí až polovinu klientely.

Ve městech a na vesnicích

Skupinu single žijících lidí nelze úplně stoprocentně specifikovat. Lidé žijící sami ve městech se výrazně liší od těch, co žijí na venkově. Nejde tedy specifikovat ani to, jakého postavení obecně dosahují apod. Lze obecně říci, že ti, co žijí takto ve městech, dosahují nižšího věku a mívají prestižnější zaměstnání. V menších obcích tvoří singles méně početnou skupinu, z níž polovina je starší 50 let. To potvrzují nejen statistiky, ale i odborníci.

Touží po pěkném a stylovém domově

Zájem singles o developerské projekty je markantní. Důvodem je touha po stylovém bydlení. V jejich okruhu zájmu jsou zejména menší byty. Proto ne všechny developerské společnosti splňují tyto požadavky.

Projekty, které podobné byty nabízí, jsou v rámci této skupiny lidí velmi žádané. Singles tvoří někde i 50 procent klientely. To jsou čísla, která hovoří o markantním nárůstu o desítky procent za posledních asi 8 let. Tento trend potvrzují největší developerské společnosti u nás.

Specifické požadavky singles

Další zajímavostí jsou již definované specifické požadavky těchto mladých „svobodně” žijících lidí. Kromě poptávky po menších bytech je to důraz na design a architekturu. Je tedy patrné, že tito lidé chtějí žít nejen sami, ale také stylově. Hodně dbají na kvalitu bydlení. Velice důležitá je pro ně lokalita, kde se projekt nachází. Vyhledávají místa s ideálním spojením do centra metropole a možnostmi aktivního i pasivního odpočinku. Hodně se zajímají o místní občanskou vybavenost a také je zajímají smart technologie.

Díky ČNB se změnila pravidla

Loňský rok byl zásadní pro přidělování hypotečních úvěrů. To se samozřejmě dotklo i skupiny single žijících lidí. Mnozí z nich na úvěry nedosáhnou stejně jako mladé rodiny. Jestli díky tomu těchto klientů do budoucna ubude, se teprve ukáže. Developerské firmy se domnívají, že k jistému úbytku zájmu dojde. Kolik to bude, si netroufají odhadnout. Zatím není úbytek nijak markantní. Ale pravidla platí krátce a mnoho lidí využilo říjen a listopad k podpisu hypotečních smluv ještě za starých podmínek, tedy se zpětným datem.

Jak moc se regulace ČNB dotkne i skupiny singles, ukáže čas. Obecně se ale ví, že tito lidé nemají úplnou prioritu něco vlastnit a starat se o to, na rozdíl od většiny Čechů, kteří jsou v tomto ohledu mnohem konzervativnější. Mladí lidé obecně chtějí více cestovat a nepoutat se k jednomu místu.

Singles. Co jsou zač?

V posledních letech se stále více objevují domácnosti, ve které „vládne“ jen jeden člen. Především jde o mladé lidi ve věkovém rozmezí od 25 do 45 let, kteří se rozhodli žít po delší dobu bez partnera proto, aby mohli rozvíjet jiné než rodinné životní strategie. Ze sčítání lidu v roce 2001 vyplynulo, že v jednočlenných domácnostech žilo 15 % osob ve věku do 29 let, v roce 1961 to bylo 6 %. Nové statistiky přinášejí mnohem zásadnější čísla, a to v desítkách procent. Nejvíce singles žije ve městech. Na celém světě je v současné době bez partnera skoro polovina lidí. Tenhle trend nejspíše souvisí se socioekonomickým vývojem, individualismem, emancipací, kariérou a soustředěním se na vlastní zájmy.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+