Vybíráme si sedací soupravu. Co všechno vzít v potaz a čím začít?

07.10.2019 /

Určitě se shodneme na tom, že sedací souprava je základem obývacího pokoje a obecně i určité domácí pohody. Je proto důležité vybrat si takovou, která vám poslouží nejen na příjemnou relaxaci po náročném dni, ale která zároveň bude i v centru všeho společenského dění. Všichni chceme, aby nám sedačka sloužila roky a měli jsme z ní stále stejně příjemný pocit. Na co všechno se při jejím výběru zaměřit a proč je to tak důležité?

Pro kolik členů rodiny bude

Určitě bude rozdíl mezi požadavky na sedací soupravu mladého páru a rodinnou sedačku pro několik osob. Mladí lidé, kteří si zařizují své první bydlení, asi velmi pravděpodobně zatouží po menší, ale pohodlné sedačce. Rodina zase bude vybírat podle počtu a věku svých členů. V prvním případě je velmi častou a praktickou variantou možnost rozložení. Ať už pro případ nečekané návštěvy, která by chtěla přenocovat, nebo proto, že zkrátka hledají možnost, jak se v obývacím pokoji i pohodlně vyspat. Početnější rodinu zase zajímá, kolik lidí se na sedačku usadí a až tolik se už neřeší její možnost rozložení. I když úložné prostory mohou být v obou případech velmi užitečné. Odkládacích prostorů není totiž nikdy dost. Pak je tu ještě jeden aspekt, a to zda v domácnosti pobývá i nějaký čtyřnohý domácí mazlíček. Tady se volí i varianta pratelného nebo snadno udržitelného materiálu či potahu. V tomto případě se vyplatí vsadit na co největší odolnost proti poškození, abyste brzy svého výběru nelitovali.

Jak na správnou velikost

Ať už holdujete trendům nebo ne, je důležitá velikost sedačky, tvar vyberete podle možností prostoru, kde bude umístěna. Sedačka už nemusí být jen u zdi či v rohu, dnes je běžné, že se umisťuje volně do prostoru. Pokud zvolíte tuto variantu, bude sedačka tvořit dominantu obývacího pokoje, kterou nikdo nepřehlédne. Před koupí ale zvažte, jaká velikost bude adekvátní. I když toužíte po velké sedačce, mějte na paměti, že v příliš malém pokoji bude působit těžkopádně, i když se vám tam třeba vejde. Kolem sedací soupravy by mělo být místo na svobodné a pohodlné procházení. Takže začněte určitě možnostmi prostoru a měřením. Než se vypravíte do obchodu, klidně si načrtněte, jak prostor vypadá a kde je rozmístěný dosavadní nábytek. Tento plánek se vám bude hodit.

Proč a kdy rozkládací souprava

Rozkládací sedací souprava má své výhody. Dobře si poradí s místem. O něco náročnější jsou v tomto ohledu sestavy, které se skládají z několika dílů. Rozkládací souprava mívá, jak jsme naznačili, úložný prostor a poslouží i v případě, že dorazí návštěvník, který se zdrží přes noc. Tyto sedačky ovšem bývají dražší. Cena se projevuje nejen na kvalitě materiálu, ale i na tomto aspektu.

L, U nebo s křeslem

U prostoru ještě chvilku zůstaneme. Tvar je totiž také pro umístění zásadní. Oblíbené jsou sedačky do L. Do větších prostorů se klidně nebojte umístit sedačku do tvaru U. Kam sedačku umístíte, je třeba vědět předem, neboť k tomu jsou přizpůsobená čela a čalounění. Pokud bude sedačka v prostoru, měla by mít pěkná záda s potahem. Některé sedačky se dělají přímo pro umístění ke zdi. Ty tento potah vzadu nemají. V prostoru by tedy nevypadaly hezky a museli byste volit náhradní řešení, jak tento neduh zakrýt. V poslední době jsou v oblibě i sedací soupravy s křesly. Ty vhodně a vkusně doplňují například menší dvojmístné pohovky.

Konstrukce

Mysleli jste si, že už jsme u konce? Omyl. Pak je tu konstrukce. I na té záleží. Ta totiž drží celou sedačku pohromadě a určuje její životnost. Nejčastěji se konstrukce sedacích souprav vyrábí z dřevotřísky, která je cenově velmi dostupná. Bohužel její životnost je vzhledem k použitému materiálu nižší. Kvalitnější, ale také dražší, je konstrukce ze dřeva. Sedačky, které opravdu dlouho vydrží, disponují kovovou konstrukcí.

Potahový materiál

Barva je věcí vkusu. U výběru materiálu, ze kterého je potah sedačky, už je třeba přemýšlet. V současné době si můžete vybírat z mnoha materiálů – od přírodních až po syntetické. Nejčastěji narazíte na sedačky potažené mikroplyšem. Má pevný tkaný podklad a odolný horní vlas. Tento potah je odolný a snadno se čistí. Podobně je na tom i potah z mikrovlákna, který je velmi oblíbený. Tento materiál totiž odpuzuje vlhkost, a proto je jeho údržba snadná a rychlá. Kromě toho je i na dotek velmi příjemný. Jeho struktura připomíná semiš. Přesto se není třeba bát, když dojde k nějaké drobné nehodě a na sedačku se něco vylije. A pak je tu kůže. Nestárnoucí a dodávající interiéru punc luxusu. Je velmi odolná. Nevýhodou je rozhodně vyšší pořizovací cena a také speciální údržba. Někomu se kůže zdá studená na dotek. V létě je to příjemné, v zimě to některým lidem není po vůli. Může být problém i s domácími mazlíčky. Záleží, jak budou na sedačku reagovat a zda máte doma škrabadla (v případě kočiček). Tato specifika je třeba zvážit individuálně. Stejně jako čtyřnozí mazlíčci dokážou i malé děti dát sedací soupravě co proto.

Když chcete něco jako kůži

Levnější variantou kůže je ekokůže. Je rovněž velmi kvalitní a snadno se čistí. Na rozdíl od pravé kůže jsou koženkové sedací soupravy prodyšné. Je to také vhodná volba pro alergiky. Jistý boom zažívá i další materiál – carabu. Ten je podobný kůži a je prodyšný. Současně je i extrémně pevný a odpuzuje vodu. Díky tomu na něm neulpívají nečistoty a snadno se udržuje.

Ještě závěrem

Obecně platí, že čím méně švů, tím větší hrozí nebezpečí deformace tkaniny jejím vytažením. I nekvalitně provedené švy se mohou časem potrhat. Dívejte se tedy opravdu dobře. Jak poznat kvalitu?
Buď se zeptejte odborníka v daném oddělení, nebo se řiďte pravidlem, že kvalitní potahová látka je pevná, má vysokou hustotu a dobré údržbové vlastnosti.

Trendy v sedacích soupravách

Ty tam jsou doby, kdy se sedačka přirazila ke zdi a sloužila jen pro večerní pohodu u televize. Moderní trend velí přesunout sedačku do prostoru a vytvořit tak místo pro posezení s rodinou a přáteli. Léta byly také v oblibě hranaté tvary. Rok 2019 přináší změny. V kurzu jsou zaoblené tvary, kulaté sedačky i oválné. Prostoru dodají dynamiku a nový rozměr. Barva je až to poslední, co byste měli řešit. Tady jsou trendy sice dané, ale vždy záleží na tom, jak vypadá váš obývací pokoj. Laďte barvu podle stěn i okolního nábytku. Pokud nepatříte k vyznavačům aktuálních designových trendů, budete možná volit klasiku, která nezklame.

Do obývacího pokoje, nebo jinam?

Co když chcete sedačku umístit jinam než do obývacího pokoje? Výběr sedačky do pokoje pro hosty bude určitě méně náročný. V případě, že chcete sedací soupravu používat výjimečně, nemusí být tak pohodlná ani kvalitní. Pro návštěvy se hodí pohovky s rovnějším tvarem a tvrdší výplní. U pohovek pro denní lenošení nešetřete na materiálu ani výplni a sáhněte po měkkém a hlubokém sedáku se šikmým opěradlem. Hledáte–li sedačku do dětského pokoje, dejte přednost praktičnosti a vzorovanému potahu. A jestli rádi sledujete ze sedačky televizi, hledejte pohovky s opěrkami hlavy. Čím přesněji si definujete své požadavky, tím lépe vám bude nová pohovka sloužit.

Hloubka sedáku a opěrky

Lidé často přes prioritu výběru vhodného designu zapomínají na pohodlí. Kromě toho, že je nezbytné, abyste si na sedačku alespoň na chvíli sedli, byste se měli zamyslet nad hloubkou sedáku. Aby se vám dobře sedělo či relaxovalo, vybírejte sedačky s dostatečnou hloubkou sedáku. Samotnou hloubku jde také regulovat polštáři. Pokud dáváte přednost zanoření se do sedačky, pak si vyberte hlubší sedák a měkčí a nižší pohovky. Preferujete-li pohodlné vstávání a sedání, jsou ideálním řešením sedačky s tvrdším sedákem a s výškou ke kolenům či vyšší. Svou pozornost zaměřte i na různé doplňky. Určitě oceníte sklopný stolek, nebo zabudovaný chladicí box. Dnes už se dělají nejrůznější doplňky, které vás jistě překvapí.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+