Stavba pergoly a legislativa. Potřebujete stavební povolení?

04.10.2019 /

Chcete si na zahradě postavit místo pro odpočinek i pro setkávání s kamarády? Pergolu oceníte nejen v parném létě, je ideálním místem pro pořádání party i vytvoření romantické atmosféry. Mnohé ale odrazuje představa byrokratických nároků na její stavbu. Nebojte se úřadů a čtěte ve srozumitelném článku níže, jak je to s legislativou při stavbě pergoly.

Oáza odpočinku na vlastní zahradě

Pergolou se většinou rozumí menší dřevěný nebo hliníkový přístřešek na zahradě či terase. Může být stavebně solitérní nebo napojený na obytnou budovu. Chrání před deštěm a slunečním zářením, ale poskytuje také dostatek vzduchu jeho prouděním díky otevřeným bočním stěnám. Takový zahradní relaxační kout je oblíbeným doplňkem mnoha tuzemských zahrad.

Bez povolení jen do určené velikosti

Podle § 79 stavebního zákona nemusíte kvůli pergole zařizovat stavební povolení ani ohlášení stavby, pokud nepřesáhne plochu 25 m², výšku 5 m a bude mít pouze jedno nadzemní podlaží. Dále nesmí obsahovat pobytové místnosti, hygienická zařízení nebo systém vytápění a musí být postavena nejméně 2 metry od společných hranic pozemků. Podsklepit ji můžete do 3 metrů a nesmíte v ní uchovávat hořlavé látky a výbušniny nebo chovat zvířata.

Větší nebo atypická stavba vyžaduje souhlas úřadů

Jestliže plánujete stavbu vyšší, rozlehlejší nebo jinak porušujete výše popsaná pravidla, pro povolení stavby pergoly si musíte obstarat územní souhlas nebo podat žádost o územní rozhodnutí. K územnímu souhlasu budete kromě dokladů o vlastnictví potřebovat písemné svolení sousedů, které spolu s výkresem (stačí schematický a bez razítka projektanta) a popisem stavby přiložíte k žádosti. Budete potřebovat i stanoviska z ochrany přírody a veřejné dopravy a technické infrastruktury. Rozhodnutí se vydává do 30 dnů od podání žádosti.

Územní rozhodnutí potřebujete v případě, že byste chtěli pergolu postavit blíže než 2 metry od hranice pozemku se sousedem (a soused s tím souhlasí). V takovém případě se už bez razítka autorizovaného projektanta na výkresech neobejdete. Jestliže soused s vaší stavbou nesouhlasí, musíte zažádat taktéž o územní rozhodnutí a stavbu postavit minimálně 2 metry od hranic jeho pozemku. Územní rozhodnutí se vydává do 3 měsíců od podání žádosti.

Žádost o souhlas podejte co nejdříve

Pokud tedy plánujete pergolu menší než 25 m2 a nižší než 5 m sloužící jen k relaxaci, nepotřebujete shánět ani stavební povolení, ani stavbu ohlašovat. Budete-li ale stavět netypickou pergolu a žádat o územní souhlas nebo rozhodnutí, svěřte se se svým záměrem konkrétnímu stavebnímu úřadu co nejdříve. Doporučí vám, jak dále postupovat a vyzvednete si tam rovnou i všechny potřebné formuláře.

Štítky: , ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+