Pronájem nemovitosti. Co byste měli vědět, než začnete pronajímat

25.10.2019 /

Vlastnit nemovitost je skvělá věc. Může být i zdrojem stálých pasivních příjmů, pokud se ji rozhodnete pronajímat. I to má ale svá úskalí a je třeba si vše dopředu promyslet a připravit. Říká se: dvakrát měř, jednou řež. A platí to i o pronájmech. Na co byste se měli zaměřit? Co si ohlídat, než podepíšete s někým smlouvu?

Jak správně stanovit cenu za pronájem

Berme v úvahu, že máte vše připravené a nemovitost nafocenou. Před vámi je příprava smlouvy a také inzerce nemovitosti. K tomu potřebujete znát cenu, za kterou budete nemovitost nabízet. A tady je první důležitý bod, u kterého byste se měli alespoň na chvilku zastavit. Správně nastavit cenu není úplně snadné a závisí na tom i další fakta. Jak se určuje tržní cena pronájmu? Pokud se nechcete obrátit na odborníka, realitního makléře, měli byste minimálně kouknout na inzeráty v lokalitě, ve které je nemovitost umístěna. Střílet od boku se určitě nevyplácí, neboť u investičních bytů je správně nastavená cena předpokladem pro dlouhodobý pasivní příjem bez výpadku nájemníka a s tím i hrozící finanční ztráty. V ceně za pronájem by se měl odrážet i stav, lokalita a vybavení nemovitosti.

Kdo bude ve vaší nemovitosti bydlet?

Pokud ještě nemáte nemovitost úplně připravenou k pronájmu, je dobré zvážit i fakt, komu vlastně vaše nemovitost bude sloužit a zda ji vybavit nebo nikoli. Někteří zájemci preferují nemovitosti nevybavené, jiní vybavené. Pokud chcete zařízení, pak je cílová skupina zásadní. Jiné požadavky na bydlení mají současní studenti a jiné mladé rodiny s dětmi. Pokud si nevíte rady, nebo je vám to jedno, zařiďte jen to nejnutnější a zbytek nechte až na nájemnících. Ti, kdo bydlí už v několikátém nájemním bytě, mají zpravidla řadu věcí nakoupených.

Máte čas na prohlídky?

Určitě se také připravte na to, že vám budou volat desítky lidí se zájmem o prohlídku. Měli byste mít tedy připravené nějaké termíny, kdy prohlídky uskutečníte. V lepší variantě svěříte tuhle starost makléři, který se o to postará. Peníze, které za to utratíte, se vyplatí, neboť vám ušetří mnoho času a starostí. Makléř navíc může lépe vyhodnotit, podle svých zkušeností, kteří nájemci jsou pro vámi nabízený pronájem vhodnější, i jistou jejich „bonitu“, tedy schopnost platby nájmu. Lépe také vyjedná podmínky a kauci, kterou budete při sjednávání pravděpodobně vyžadovat. Podle zákona máte nárok až na 5 kaucí dopředu. V praxi se nejčastěji domlouvá kauce v hodnotě dvou až tří měsíčních nájmů.

Proč si vzít na pomoc makléře

Už jsme naznačili, že makléř může ušetřit řadu starostí a ve výsledku i peněz. Proč se vám ještě vyplatí a s čím vám může pomoci? Realitní makléř je především profesionál v realitním oboru. Jako takový má přehled o konkurenčních nebo zrealizovaných nabídkách a o celkové situaci na trhu s nájemním bydlením. Umí tedy velice přesně stanovit vhodnou cenu. V rámci služby přebere veškerou komunikaci a vyřizování na sebe, bude vyjednávat s potenciálními klienty a bude s nimi absolvovat prohlídky. Kromě toho vám pomůže s inzercí, přípravou nemovitosti, případně s prověřením zájemců.

Výběr nájemníka je víc než důležitý. Proč?

Současný zákon totiž ochraňuje nájemníky více než samotné majitele bytů. Makléř má přístup například k Centrální evidenci exekucí v Čechách i na Slovensku, Insolvenčním rejstříku, Úřední desce exekutorů, hledaných osob Policií ČR a dalším registrům, ze kterých lze vyčíst případná neserióznost budoucího nájemníka.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+