Interiérový design… tapetování

29.10.2019 /

Před tím, než se vrhnete do nekonečného listování mezi vzory tapet v katalozích, měli byste mít jasno, jaký typ tapety si vyberete. Pomůžeme vám lépe se zorientovat. Je nejen užitečné znát rozdíly v materiálu, ale také v technice lepení.

Papírové tapety už jsou pasé

Moderní doba si žádá moderní věci i materiály. A jak čas pokročil, vytěsnily nové druhy tapet ty staré papírové. Ne, že byste je na trhu už neobjevili, ale setkáte se s nimi poměrně zřídka. Na výsluní se dostaly tzv. vliesové tapety. Ale nejsou samy.

Vliesové tapety

Vliesové tapety hrají dnes možná nejvýznamnější roli. Materiál v sobě spojuje buničinu s textilními syntetickými vlákny, tedy celulózu s viskózou. Jejich nespornou výhodou je nejen snadná instalace, ale také je lze téměř beze zbytku i po čase strhnout ze zdi, když se vám okoukají. Při samotné instalaci, pokud se vám nepovede ihned nasadit vzor správně, stačí ho jednoduše odlepit a začít znovu.

Odborníci tvrdí, že vliesovou tapetou nic nezkazíte, nemusí to být stoprocentně pravda

Třeba na vlhkou zeď v koupelně nebo špatně odizolovanou v ložnici určitě nepatří. Zatímco v koupelně v takové případě můžete zkusit dát ještě tapetu vinylovou, ale bez záruky úspěchu, na špatně odizolovanou vlhkou stěnu nedávejte raději tapetu žádnou, neboť dokud nevyřešíte problém s izolací, nebude tam držet nic.

Jen samotný způsob lepení umožňuje opravit případné vzniklé nepřesnosti. Vliesová tapeta se totiž lepí tzv. za sucha. To znamená, že se lepidlo nanese na stěnu a suchou tapetu na něj přikládáte. Stejně tak platí, že tapetu nemusíte překládat přes okraj nalepeného pásu. Jen ji přiložte tak, aby vzor pokračoval. Až vše dokončíte, nebudou jednotlivé pásy téměř viditelné. Můžete při práci také použít gumový váleček. Tím jednoduše přejeďte nalepený pás. Vytlačíte tak případné vzduchové bubliny a tapeta bude skvěle držet. Až budete měnit ráz interiéru, není nic snazšího, než tapety strhnout. Vlies můžete lepit na jakékoliv vnitřní omítky, betonové panely, podkladové tapety, sádrokarton i dřevotřískové desky apod.

Vinylové tapety

S pokročilou technikou zpracování umělé hmoty se na trhu objevily také vinylové tapety. Rozdíl mezi vliesovými a vinylovými tapetami je takový, že vinylové si můžete dovolit instalovat i do místností, kde je vlhko (kuchyně, koupelna). Snadno se udržují, jsou omyvatelné, odolné proti poškrábání a také částečně tepelně izolují. (Poznámka redakce: za vanu si ale raději dejte dlaždičky.) Čím vyšší je vrstva vinylu na papírovém podkladu tapety, tím odolnější tapeta bude. Způsob lepení se od vliesových tapet také liší. Vinylové se lepí jako papírové, tedy lepidlo nanesete přímo na tapetu.

Textilní tapety

Jako třešničku na dortu si do vašeho domova můžete dopřát tapety textilní. Mimochodem tak to dělávala i šlechta na starých zámcích. Patří totiž k nejstarším nástěnným dekoracím. Jen dnešní nabídka vzorů je o poznání rozmanitější. Textilní tapety jsou mnohem těžší než ostatní druhy, určitě je lepší mít při lepení pomocníka. Složení textilních tapet je různé. Na lícové straně ale vždy najdete textil (přírodní nebo syntetický). Technika lepení závisí na tom, zda je tapeta ještě navíc ošetřena nátěrem z vinylu. Když je to tak, budete lepit tapetu způsobem, jako by celá byla z vinylu. Když není ošetřena vinylem, je podklad papírový a logicky tapetu lepíte stejně jako papírovou.

Jak připravit povrch před lepením

Odstranění nečistot – asi by si každý z nás představoval, jak skvělé by to bylo, jen přijít ke stěně a začít lepit. To samozřejmě teoreticky můžete. Lepší ovšem bude, když si podklad připravíte tak, aby byl bez prachu a větších nerovností. To všechno se může podepsat na nerovnostech po nalepení nebo případném odlepování.

Měření – pak přijde na řadu měření. Tapetu si naměřte dopředu tak, aby vám vzor navazoval. K dokonalému výsledku můžete také použít olovnici, abyste měli jistotu, že jste tapety nalepili správně svisle.

Způsob lepení – tapetové pásy lepíme vždy směrem od okna nebo od zdroje světla. Po nalepení vyhlaďte tapetu gumovým válečkem, abyste vytlačili zbytky lepidla a vzduchové bubliny. Na zbytky lepidla je nejlepší mořská houba nebo suchý hadr. Přesahy tapet u stropu a u podlahy odřežte ořezávačem podle pravítka.

Praktické rady pro domácí kutily

Asi většina z nás, která uvažuje o tapetách, touží po nějakém originálním vzoru, jinak bychom raději stěnu vymalovali. Máme pro vás praktické rady, které se vám jistě budou hodit.

Tapety se vzorem. Proč sledovat symboly?

Pro lepení tapet se složitějšími vzory platí určitá pravidla. Na co si dát pozor? Určitě se zaměřte na symboly na zadní straně tapety. Ty vás navádějí, jak tapetu lepit. Zda jde o tapetu, u které se jednotlivé tapetové vzory stříhají bez zohlednění vzoru, nebo naopak o tapetu, u které je vzor daný a je třeba položit vzor na vzor a pruhy střihat stejně.

Kolik rolí budete potřebovat

Vzor, nevzor – tušíte, kolik je třeba rolí pro váš vybraný prostor (stěnu, strop)? Můžete si jednak změřit stěnu, na kterou tapety budete umisťovat, a nechat na odborníkovi v prodejně, aby vám poradil, kolik rolí potřebujete. Pokud ale třeba kupujete tapety přes internet, nebo nechcete odborníka či sebe při nákupu zdržovat dotazy, je určitě fajn vědět, kolik je dost. Ušetříte tak i tisíce korun.

Standardní eurorole je 0,53 m široká a 10,05 m dlouhá. Je proto jasné, že jedna role vám vystačí na asi 5 metrů čtverečních plochy. Spočítejte si obvod místnosti krát výšku děleno 5 a vyjde vám, kolik rolí budete potřebovat.

Do vzorce už jsou zahrnuté přídavky na prostřih nebo práce se vzorem. Pozor si dejte na zdrsněné tapety. Tam je role 0,53 m široká a 33 m dlouhá. Jedna taková role vystačí na 17 metrů čtverečních plochy. Vzorec je v podstatě stejný, jen na konci dělíte 17.

Výběr lepidla a jeho příprava

Při výběru vhodného lepidla se orientujte podle příbalového letáku. Vždy volte takové, které je vhodné přímo pro vybraný druh tapety. Platí také pravidlo, že čím je tapeta těžší a savější, tím silnější vrstvu lepidla musíte použít při samotném tapetování. Lepidlo se zamíchá do vody a nechá se odstát dostatečně dlouhou dobu, než se stane tzv. homogenní a téměř průhledné. Pokud si nejste postupem jistí, řiďte se návodem přiloženým k lepidlu. Při nanášení lepidla dbejte na to, aby doba namáčení byla u jednotlivých druhů tapet stejná. Stačí trocha cviku a snadno dosáhnete stejnoměrného rytmu mezi nanášením lepidla a samotným lepením.

Příprava stěny nebo stropu

Než se pustíte do tapetování, připravte si správně povrch. Základem je odstranění prachu a nečistot. Pokud máte na stěně staré tapety, beze zbytku je odstraňte. Pokud to moc nejde, můžete použít i speciální přípravek na odstraňování tapet. S tím vám to půjde mnohem snáz. Pokud jsou na zdi drobné díry nebo praskliny, vyspravte je plnicí stěrkou. Jestliže je stěna poškozená více, je dobré ji spravit odborně nebo podle doporučeného postupu. Ještě jedna rada, pokud jste si vybrali barevné textilní tapety, měli byste stěnu nejprve ošetřit penetračním nátěrem.

Jak na tapetování rohů

Asi největším oříškem jsou při tapetování hrany a rohy. Ale pokud znáte správný postup, bude i tohle hračka. V případě papírových tapet si ulehčíte práci tak, že pruhy tapet v rohu ustřihnete tak, aby přesahovaly na další stěnu pouze dva centimetry. Přesah pak na několika místech nastřihněte. Zbytek pruhu nebo nový pruh se přiloží na přesah.

Pokud jste si koupili tapety se silnou strukturou nebo textilní, tapetujte do rohu s malým přesahem. Jestliže máte v cestě dveře, pokračujte v tapetování pouze z jedné strany. V případě tapet se vzorem se vůbec nepokoušejte tapetovat z obou stran k rámům dveří. Nepodařilo by se vám dosáhnout napojení vzoru.

Pravidla výběru tapet

Když už víte, jaký materiál použijete, a vydáte se do obchodu, měli byste vědět i následující. Před samotným nákupem si rozhodně důkladně změřte stěnu. Odborník v prodejně vám fundovaně poradí, kolik rolí byste si měli koupit. Nezáleží jen na velikosti stěny, ale i na prostřihu tapety.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+