Dávky na bydlení. Změní se? Od roku 2021 může být vše jinak než dnes!

11.11.2019 /

Již dříve jsme vás informovali o tom, jak získat dávky na bydlení a zda na ně vůbec máte nárok a kdy. Nyní přicházíme s informací, že by se dávky na bydlení mohly od roku 2021 úplně změnit. Nárok by na ně měli mít pouze nemajetní. Dávky by měly být dvě. Jedna pro ty, co bydlí v bytech, a druhá pro ty, co bydlí na ubytovnách. Výše podpory od státu by měla odpovídat obvyklému nájemnému v daném místě.

O plánovaných změnách informovala veřejnost na začátku února ministryně práce Jana Maláčová. Se změnami se počítá v rámci novely zákonů, kterou chce ministryně předložit do několika týdnů. V současné době provádí ministerstvo revizi dávkového systému. Požadavky, které zákonodárci řeší, jsou následovné. „V tuto chvíli čelím čtyřem různým požadavkům. Za prvé je to požadavek na úsporu, za druhé zastavení zneužívání, třetím cílem je zastavit obchod s chudobou a čtvrtým neublížit těm, kteří nemohou pracovat, a to jsou zejména senioři a děti,“ řekla Maláčová na tiskové konferenci.

Jak je to dnes

Jak jsme vás informovali, v současnosti stát poskytuje dvě dávky na bydlení. První z nich je příspěvek a druhá doplatek. Na příspěvek na bydlení mohou dosáhnout lidé, kterým na přiměřené bydlení nestačí 30 procent příjmu. V hlavním městě je to 35 procent. Druhou dávku, doplatek jako dávku hmotné nouze mohou získat ti, kteří mají nárok na příspěvek na bydlení. Příspěvek jim tak má dorovnat výdaje za bydlení tak, aby těmto lidem zbyla i určitá částka na živobytí.

Plány ministryně

I když jde zatím jen o plány, jejich realizace není tak nereálná. Ministryně má představu, že příspěvek by měl po zavedení změn a novel zákona putovat do zkolaudovaných bytů a doplatek do nebytových prostor. Myšleno tedy do ubytoven nebo chatek. A další podmínkou je, že by příspěvek dostali pouze lidé bez majetku. Jak tohle zkontrolovat? Podle ministerstva by se zavedl tzv. „test majetku“. I sama ministryně přiznala, že by v praxi existovala celá řada výjimek. Ministerstvo po nikom nechce, aby prodával auto nebo senior třeba chalupu. Co z toho nakonec vzejde, je však zatím ještě předčasné hodnotit.

Ministerstvo má šest týdnů

Další změnou by pak mohla být výše dávek. Ta by se neměla řídit cenovými mapami s běžným nájemným, jako tomu je dosud. Energie a služby by se měly posuzovat podle cen dodavatelů a běžné spotřeby průměrné rodiny. A stát by na tyto služby přispíval. Zpřísnily by se i podmínky pro dlouhodobě nezaměstnané nebo třeba pachatele opakovaných přestupků. Ti by, pokud by dávky chtěli, museli spolupracovat se sociálními pracovníky.

Připravované změny by ministerstvo chtělo zakomponovat do návrhu novel, který by měl být hotov do 6 týdnů. Politici i zástupci úřadů společně s odborníky budou v jejich průběhu ještě o změnách jednat a ladit je. Budou tedy předmětem obecné diskuse.

Ministryně poukázala na to, že v současnosti jsou dávky jedinou pomocí, kterou stát v bydlení poskytuje. Stejně tak zmínila i vysoké ceny bytů i nájmů. A připomněla, že problém s bydlením zasahuje dnes i střední třídu, nikoli jen tu nejnižší. Zdůraznila, že je třeba udělat všechno proto, aby stát investoval do výstavby a podporoval družstevnictví. V tomto směru by podle Jany Maláčové měl být podstatný zákon o dostupném bydlení. Do konce února by mělo Ministerstvo pro místní rozvoj připravit návrhy, jak by měla norma vypadat. Samotný návrh zákona o dostupném bydlení by měl být vyhotoven do konce tohoto roku.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+