Vůně v interiéru. Které se kam hodí a jak si správně vybrat?

12.01.2020 /

Vůně domova. Je to něco, co váš domov charakterizuje. Mnozí z nás si ani neuvědomují, že je to jeden z parametrů, který ovlivňuje náš osobní pocit doma, ale i všech, kteří nás přijdou navštívit a koho necháte do svého domova vstoupit. Poradíme vám, jakou vůni zvolit, abyste se cítili dobře vy i návštěva. Jak postupovat při výběru vůně určené pro jednotlivé místnosti?

Víte, jak voní váš domov? Nebo jak by vonět měl, aby se v něm všichni cítili dobře, aniž byste znali jejich vkus? Výběr vůně je taková malá alchymie, se kterou si můžete pohrát. V první části naší procházky voňavou zahradou rozmanitých pachů a tím, co se za nimi všechno skrývá, se zaměříme na druh vůně a místo, kam se která hodí.

Vybíráme vůni do konkrétní místnosti

Každá místnost je specifická, a proto si žádá i jinou vůni. Záleží, k čemu místnost slouží a kdo se v ní zdržuje. Jak postupovat při výběru?

Vstup do bytu

Při vstupu do domu by na vás měla působit vůně, která vás povzbudí k dobré náladě. Mezi takové povzbudivé vůně patří např. citronové aroma. Obecně všechny citrusové plody, nebo spíše jejich vůně, jsou vhodné. Při vstupu do bytu potřebujete neutrální, univerzální vůni pro všechny příchozí.

Obývací pokoj

V obývacím pokoji je prostor pro harmonii. S návštěvou tam budete trávit nejvíce času. V obývacím pokoji často relaxujeme. Pohodovou a pozitivní náladu dokáže skvěle navodit například jasmín nebo zelený čaj. Trochu výraznější je pak třeba šeřík. Výběr záleží na vašem vkusu. Určitě nezkazíte nic ani levandulovou vůní.

Kuchyně

V kuchyni se vaří, a tak nikoho nepřekvapí, že volit bychom měli takové vůně, které pohltí zápach připravovaných jídel. To není úplně snadné. Hodí se tedy intenzivní vůně. Konkrétní výběr je složitější, neboť hodně záleží na tom, co zrovna vaříte. Ale třeba jsme ve vás vzbudili zvědavost a začnete pátrat po internetu nebo v jiných zdrojích, které pachy a čím pohltit.

Koupelna

Všem je určitě jasné, že koupelnu, ať je v jakémkoli stylu, povznese do výšin osvěžující vůně. Která je ta pravá pro tento prostor? Je to ta, která plně koresponduje s napuštěnou vanou nebo příjemným osvěžením ve sprše. Skvěle se sem určitě hodí všechny tóny moře. Takovou vůní nic nezkazíte. Pokud se věnujete aromaterapii, pak i napuštěná vana s bylinkami nebo vonnými olejíčky udělá svou službu. V takovém případě si se speciální vůní nemusíte dělat starost.

Věděli jste, že existují předepsané vůně, které se hodí do konkrétní místnosti? Že na tom, jak voní u vás ložnice nebo toaleta, může hodně záležet? Vůní ovlivníte mnohé. To, jak se cítíte, kolik energie máte, jak se cítí vaše návštěva, kam a v jakém duchu se bude ubírat konverzace s vaší návštěvou. Je to jako s barvami. Vůně vnímáme také podvědomě jako barvy. Dokážou nás povzbudit stejně jako uspat.

Ložnice

V ložnici je na místě zvolit vůně čistě relaxační. Inspiraci hravě najdete například v masážním salónu, v relaxačních centrech, na hodiny jógy nebo třeba při návštěvě saunového světa. Cílem vůně v ložnici je především podpořit vaše usínání a dobrý spánek. Klidně sáhněte po meduňce nebo levanduli. V obchodech seženete i speciální směsi pro navození relaxační nálady. Určitě je vyzkoušejte a najděte si tu svou vyvolenou. Pozor jen na smyslné vůně. Pokud se chystáte s partnerem zažít vášnivou noc, jsou v pořádku. Pak ale dobře vyvětrejte, protože k relaxaci nijak nepřispějí a nepodpoří ani spánek.

Nosičů vůní je celá škála. Jaký si vybrat?

Otázka zůstává stejná jako na začátku. Změna je pouze v nosiči vůně. Dáváte přednost voňavé svíčce? Nebo raději esenciální olej v difuzéru? Je lepší sprej, nebo bude intenzivnější vonná tyčinka? Na trhu existuje celá řada výrobků a vybrat si nemusí být jednoduché. Zkusíme vám to trochu usnadnit.

Difuzéry jsou in

Na trhu jsou také difuzéry. Opět se do nich dává voda a pár kapek esenciálního oleje. Fungují na různém principu. Takovým trendem jsou ty ultrazvukové. Výhodou je, že po zapnutí fungují okamžitě. Žádný plamen, žádné riziko. Většina z nich má také funkci samovypínání, když v nádržce dojde voda. Vydrží několik hodin. Často jsou ještě obohacené o světelnou terapii. LED světla tak ozvláštní interiér. Můžete si vybrat i střídání barev nebo jen jednu oblíbenou. Výhodou difuzéru je také fakt, že funguje i jako zvlhčovač vzduchu. Zkuste to a uvidíte, jak se vám při něm bude usínat. Zaměřte se při výběru pouze na jeho hlučnost. Některé jsou docela slyšet, což by vás mohlo zejména při spánku rušit.

Elektrické vůně

Elektrické vůně do zásuvky zvládnou provonět i větší prostory, třeba halu se schodištěm. Výhodou je, že si jejich intenzitu snadno nastavíte a nemusíte se prakticky o nic starat, dokud nedojde náplň nebo baterie. Pak je zásah z vaší strany nutný. Potřebujete-li provonět interiér něčím jemným, příjemným a nevtíravým, je tohle dobrá volba.

Vonné oleje

Vyzkoušet můžete také kompozice vonných olejů nebo speciálně upravených parfémů pro interiér. Použít se dají třeba ratanové tyčinky, které se jednoduše namočí do nádobky s olejem a je hotovo. Jen je nenechávejte tam, kde by mohly překážet nebo by se mohly dostat to styku s domácím mazlíčkem. Ale to asi nemusíme zmiňovat. Tyčinky po namočení nasáknou vůní a začnou ji postupně uvolňovat. Za pár chvil doslova naplní interiér příjemným aroma.

Jednoduchou vůni si můžete vytvořit i sami. Zkuste dát třeba kávová zrnka na pánev a chvíli je opražte. Uvidíte, co to udělá s vaším interiérem. Osvědčenou metodou je i nastrouhaná citronová či pomerančová kůra na mističce. I ta za chvíli provoní poměrně velký prostor. Pár kapek vonné esence na žárovce nebo na topení dokáže divy. Teplo totiž uvolňuje vůni spolehlivě a dlouhodobě. Zkuste to a uvidíte. Tak ať to u vás pěkně voní.

Katalytické lampy

Co takhle zkusit něco jiného — katalytickou lampu. Dokážou provonět své okolí rychle a intenzivně. Základem je vonná esence, která je ukryta ve skleněné nádobce. Tzv. katalytická reakce je spuštěna krátkým zapálením lampy a následným uhašením. Vůně se pak uvolňuje již bez hoření. Je to varianta, pokud nechcete nechat v místnosti otevřený oheň.

Aroma-lampičky

Stálicí mezi vůněmi jsou aroma-lampičky. Nejsou špatné, výběr je pestrý. Jen je třeba je trochu pohlídat a pravidelně dolévat do nádobky s vonnou esencí vodu. Když se olejíček začne škvařit, už to takové kouzlo není. Před spaním svíčku určitě uhaste. Podobně ohlídejte i vonné svíčky. Zpravidla se vyplatí si i za svíčky připlatit. Ty levné voní jen chvíli. Dražší vám připraví neopakovatelný zážitek a podpoří plápolajícím plamínkem komorní atmosféru. Počítejte s tím, že při opětovném zapálení těch levnějších variant je efekt výrazně slabší.

Štítky: , ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+