Dočasná zástava nemovitosti. V jakých případech ji můžete využít?

17.01.2020 /

Přísná pravidla ČNB v posledních letech zkomplikovala situaci mnoha mladým lidem – rodinám i jednotlivcům. Pokud chcete nemovitost na hypoteční úvěr, je třeba mít našetřeno poměrně dost peněz ještě bokem. Vlastní úspory nejsou ale jediným způsobem, jak na hypotéku dosáhnout. Můžete zkusit třeba dočasnou zástavu nemovitosti. Jaké máte možnosti? Kdy a jak tuto variantu aplikovat?

Jakou nemovitost můžete zastavit

Nemovitost, kterou lze „ručit“ na dosažení povinnosti vlastních prostředků k udělení hypotéky, může být dům, byt, chata nebo i stavební pozemek. Je třeba dodržet pouze to, že zastavená nemovitost musí mít hodnotu minimálně takovou, aby pokryla částku nutnou k dosažení hypotéky. V praxi je to 20, popřípadě 10 % její hodnoty. U některých bank vám postačí i 10% vklad.

Jak je to s vyvázáním nemovitosti ze smlouvy?

Co klienty zajímá, je doba, po jakou bude druhá nemovitost zastavena. To je velmi a individuální. Dnes už ale neplatí, že nemovitost podléhá vždy zástavě po celou dobu splácení hypotéky. V okamžiku, kdy zaplatíte smluvených 10 či 20 % z hodnoty nemovitosti, můžete zapůjčenou nemovitost – například byt rodičů – vrátit. Přesně řečeno, můžete ji zbavit zástavního práva.

Prodej hypotéky se zástavou

Až jako poslední možnost je tu prodej nemovitosti. Dokonce to lze i se zástavou, neboť časy, kdy hypotéka představovala spíš kouli na noze než cokoli jiného, jsou dávno pryč. Dnes už představuje transakce prodeje nemovitosti i s hypotečním úvěrem a zástavou poměrně klasický případ. V praxi je to tak, že se na nového majitele převede hypoteční úvěr i se zástavou. V jednotlivých případech se postupuje individuálně, takže začněte návštěvou pobočky. Tam už se domluvíte.

Obavy z rizik při využití zástavy

Celá řada lidí vyloučí možnost zástavy hned, a to z důvodu, že mají strach, že o nemovitost mohou přijít. Riziko je ale minimální. Jak to? Po sérii nařízení, které vydala loni v říjnu Česká národní banka, nesmí měsíční splátka hypotéky, společně se všemi dalšími splátkami, tvořit více než 45 % rozpočtu domácnosti. To je důvod, díky kterému by na hypoteční úvěr neměli dosáhnout lidé, kteří by mohli mít problém s placením. Banky si to opravdu hlídají. Než banka přistoupí k razantním řešení, máte mnoho možností, jak situaci řešit, a banka vám ráda vyjde vstříc. Je třeba ale dodržet pravidlo, že v případě jakýchkoli potíží se splácením je nutné kontaktovat banku a domluvit se s ní na dalších krocích. Opravdu se nestane, že při prvním zakolísání přijdete o dům nebo o rodinný majetek, kterým jste ručili.

Zastavení nemovitosti nemusí hned znamenat trvalý závazek a riziko ztráty rodinného majetku na desetiletí. Takhle to dnes už nefunguje. V první řadě tu je možnost ručení nemovitostí, kterou chcete koupit. Až když to nestačí, poohlédněte se po další možné nemovitosti vhodné k zástavě.

Pojištění pro všechny případy nouze

Pro případ nouze slouží Pojištění schopnosti splácet hypotéku. Tohle pojištění vám pomůže v situacích, jako jsou dlouhodobá pracovní neschopnost, invalidita nebo ztráta zaměstnání. Nikdy nevíte, co vás v životě potká, a být připraven se mnohdy vyplatí. S tímhle pojištěním můžete zůstat v klidu.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+