4 způsoby, jak dosáhnout na hypotéku

03.02.2020 /

Ceny nemovitostí, zejména pak ve velkých městech, se zvyšují a cesta k vlastnímu bydlení tak ve většině případů vede přes hypotéku. Jenže od června 2017, kdy ČNB zpřísnila podmínky hypoték, už pro spoustu lidí není tak jednoduché na ni dosáhnout. Jak hypotéku jednoduše získat? A jde to vůbec?

20 % z ceny nemovitosti

Před červnem 2017 jste si od banky mohli vzít bez obav úvěr na bydlení v plné hodnotě ceny nemovitosti. Poté vešlo v platnost nařízení ČNB, kdy pro získání hypotéky musíte doložit vlastní prostředky v hodnotě 20 % z ceny bytu či domu, čímž získáte i výhodnější úrok, než kdybyste dokládali pouze 10 % z ceny nemovitosti. Na byt v Libereckém kraji za 1 500 000 Kč si tedy budete muset připravit 300 000 Kč, ovšem na pořízení bytu na pražských Vinohradech za cenu 4 668 000 Kč už potřebujete 933 000 Kč. A k těmto penězům dále připočtěte daň z nabytí nemovitých věcí, která činí 4 % z prodejní ceny.

Otázkou tak je: Jak k těmto penězům přijít? Níže uvádíme některé z možných variant.

1. Stavební spoření

    Banky samozřejmě umožňují použít prostředky ze stavebního spoření, takže pokud jste si pravidelně spořili, pak tyto peníze při žádosti o hypotéku určitě využijte.

2. Šetření a zase jen šetření

    Tím nejjednodušším a zároveň nejtěžším řešením je včasné šetření. V praxi to znamená, že pokud byste si každý měsíc odkládali 5 000 Kč, zmiňovaných 300 000 Kč si ušetříte „již“ za 5 let. Ušetřit si tímto způsobem milion už je ovšem běh na dlouhou trať, tudíž se vyplatí zvážit i formy spoření či investování, které vám peníze lépe zhodnotí. Jedná se například o spořicí účty

3. Pomoc rodičů

    Někteří mladí lidé se při řešení hypotéky obrací pro pomoc ke svým rodičům. Ti svým dětem mnohdy již od útlého věku spoří, aby jim po dovršení dospělosti zajistili lepší nebo alespoň snazší budoucnost. Využít takové spoření na získání hypotéky se jeví jako ideální řešení. V případě vstřícných a štědrých rodičů pak může jejich pomoc jít i z vlastní „kapsy“ či spoření.

4. Ručení další nemovitostí

    Jako další možnost se nabízí zástava jiné nemovitosti. Kupříkladu v Bance CREDITAS nepotřebujete na dosažení hypotéky žádné vlastní prostředky, disponujete-li nemovitostí, jejíž cena hodnotu požadovaného úvěru o 20 % převyšuje. Případně součtem hodnot více zastavovaných nemovitostí, například kupované nemovitosti a další nemovitosti jako chaty či bytu rodičů. Další nemovitost však nesmí být zastavená k jinému úvěru.

Jakmile prokážete vlastní prostředky na účtu nebo další nemovitost do zástavy, banka bude pro schválení hypotéky dále posuzovat vaši bonitu a schopnost splácet. V potaz vezme také ukazatel DSTI, který vyjadřuje poměr mezi měsíční splátkou všech vašich úvěrů, včetně toho žádaného, proti vašemu celkovému čistému měsíčnímu příjmu. Tento parametr by podle ČNB neměl přesáhnout hranici 45 %.

Roli hraje i to, zda máte stabilní příjem, splacené dluhy či další závazky. Dále banka přihlíží k vaší platební morálce, tedy historii všech vašich bankovních i nebankovních úvěrů a tomu, zda jste je spláceli včas a ve správné výši, případně posuzuje i jiné typy vzniklých dluhů, typicky třeba dluh u mobilního operátora nebo pojišťovny. Pokud je vaše platební morálka dobrá, pak se nemáte čeho obávat.

Zajímá vás, jak dlouho byste museli hypotéku splácet a po jakých splátkách? Využijte hypoteční kalkulačku Banky CREDITAS a sjednejte si hypotéku s mimořádným.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+