Nanonátěry jsou tu! Představují budoucnost zdravého bydlení?

07.02.2020 /

Technologie, materiály, inovativní řešení – to je hudba nikoli budoucnosti, ale současnosti. Bydlení už dávno není tam, kde bylo před pár desítkami let a co se ve filmu zdálo jako sci-fi, dnes už je téměř samozřejmostí. Jakou další novinku můžete přivítat ve svém domově? Co třeba nanonátěry? Nebo vám je jedno, v jakém prostředí žijete a kde trávíte většinu svého času?

Není jedno, čím se obklopujeme

V dnešní době trávíme až 90 % svého času uvnitř budov. Možná je opravdu na čase si uvědomit fakt, že vhodný výběr materiálů má dopad nejen na naši pohodu, ale i na naše zdraví a zdraví rodiny a blízkých. Především ve svých domovech můžeme svou volbou významně ovlivnit kvalitu našeho života.

Nanonátěry – zdravější domov

Dnešní téma jsou nanonátěry. Ty nám snadno zajistí lepší bydlení ve zdravějším prostředí. Jak je to možné? Pracují totiž podobně jako čističky vzduchu. A přitom stačí tak málo: natřít jimi strop či stěny.

Stále ještě nevěříte? Nanonátěry jsou novinkou na trhu. Nabízejí nepřebernou škálu bonusových výhod pro lidské zdraví. Mezi ty zásadní patří silný antimikrobiální efekt. Co to znamená? Jednoduše řečeno ničí viry, bakterie i alergeny. Tím snižují riziko onemocnění astmatem a přenosu infekčních chorob.

Poradí si i s plísněmi

Podobně jako s viry a bakteriemi si poradí i s plísněmi. Spolehlivě likvidují plísňové spory, exkrementy roztočů a dokonce i toxické látky, které se mohou uvolňovat z pořízeného nábytku, plastu nebo čisticích prostředků.

Proti zápachu

Výčet zmíněných benefitů ještě nekončí. V místnosti, kde se nátěr nachází, skvěle pročistí vzduch a dokážou eliminovat nepříjemné zápachy. Jestliže zvolíte nanonátěr pro kuchyň, zbavíte se starosti s usazováním mastnoty. Konec bude také odstraňování výparů z vaření. Kuřáci jistě ocení i fakt, že nanonátěry působí podobně jako u nepříjemných pachů. Likvidují spolehlivě nejen pach z cigaret, ale i pachy živočišného původu. Ano, platí to i v případě pachů z vašich domácích mazlíčků. Konec je tedy i obavám, že u případného prodeje nemovitosti budete muset pobyt zvířecích spolubydlících zohlednit v požadované ceně za nemovitost.

Jak se nanonátěry nanáší

Možná vyvstává otázka: má to nějaké ale? Nových technologií se není třeba obávat. To samé platí i pro nanonátěry. Můžete je jednoduše použít v jakékoli nemovitosti. Jsou vhodné nejen do běžné domácnosti, ale i do kancelářských prostor, školek, nemocničních zařízení stejně jako třeba do restaurací. Aplikují se snadno. Určitě nejlépe budou sedět na porézním povrchu, který se denně neomývá nebo neotírá. Příkladem takového povrchu je klasická zeď, kamenný obklad, cihly, imitace kamene či cihel, dřevo, plast a další. Odborníci doporučují nátěr aplikovat v běžných domácnostech na stěny či strop.

Když chcete jen účinně čistit vzduch

V úvodu jsme zmiňovali, že nanonátěr slouží i jako bezhlučná ekologická čistička vzduchu. Pokud jej chcete využít čistě pro tyto účely, stačí s ním natřít doma strop a malý pásek pod ním. Vyrábí se nejen v bílé barvě, ale i v dalších odstínech. Vybrat si můžete třeba pastelovou řadu tónů. Výrobci garantují funkčnost nátěru na přibližně 10 let. Zároveň uvádí, že jeho funkčnost není zachována v případě, že se rozhodnete jej přemalovat nebo by se z jakýchkoli důvodů nechtěně či chtěně odřel. Funkce tak není v podstatě nijak a ničím omezená.

Když není doma nebo v kanceláři dostatek světla

Světelné energie je venku dostatek, a to i ve stínu a po celý rok. Postačí proto, když na určitý čas otevřete okna dokořán a necháte světlo působit na natřený strop nebo stěnu. Pokud máte doma místnosti tmavé nebo není možné z důvodu nepříznivých venkovních podmínek, jako je smog či pyly v ovzduší apod. okna otevřít, je potřeba natřené stěny nebo strop dosvítit uměle. Ani to není velký problém. Dělá se to s pomocí UVA zářivek. Ideálně podle pravidla 1W elektrického příkonu zdroje na 1 m2 nasvícené plochy. Umělé dosvícení ocení např. alergici, protože vyšší intenzita UVA záření umožní povrchu natřenému nanonátěrem lépe rozkládat škodliviny a likvidovat mikroorganismy.

Samočisticí funkce

Pokud natřete jakoukoli stěnu speciálním nanonátěrem, máte jednoduše po starostech nejen s pachy, ale i co se údržby týče. Aktivovaný natřený povrch je totiž odolný proti usazování nečistot a má silnou samočisticí funkci. Dokáže zachytit a zlikvidovat i mikroskopické částečky špíny, které jsou rozptýlené ve vzduchu. Ano, až sem se posunuly moderní technologie. Není to skvělé? Ošetřené plochy díky tomu všemu zůstávají dlouho čisté. Dokonce se na ně nenanese prach a na povrchu se nevytvoří plísně, řasy ani nepříjemné pavučiny.

Zázrak? Čistá fyzika!

Člověk by chtěl skoro říci, že nanonátěry jsou zázrak moderní doby. Nebo minimálně po přečtení výše uvedených výhod. Ale je to čistá fyzika. Nanonátěr totiž funguje na základě tzv. fotokatalýzy. Jde o fyzikální vlastnost, při které jsou pomocí oxidace rozkládány organické částice. Aby nanonátěry fungovaly dobře a spolehlivě, potřebují hlavně dostatek světla. Konkrétně se jedná o UVA záření ve vlnové délce 365 nanometrů. Co to znamená? Ne, nemusíte se bát, že když u vás doma neproniknou po celý den do všech místností sluneční paprsky, budou u vás tyto nátěry k ničemu.

Výhody nanonátěru

Srovnáme-li klasické technologie čištění v podobě čističek vzduchu nebo třeba rekuperačních jednotek, nátěry nevyžadují žádné náklady na údržbu. Stejně tak nevydáte ani korunu na provoz a lze je aplikovat prakticky všude, aniž by zabraly potřebný prostor. Další nespornou výhodou je jejich bezhlučnost. Nebude třeba vyměňovat žádné filtry a díky tomu neprodukují ani odpad navíc, což je velké téma, které se dnes často řeší. Nátěry odpovídají požadavkům platné české i evropské legislativy. Jedná se o naprosto ekologickou, certifikovanou a zdravotně nezávadnou nátěrovou technologii bez použití chemických látek, která přináší nemalé výhody.

Mít doma příjemný, čistý a zdravý vzduch bez nepříjemných pachů, bez virů, bakterií, plísní a toxinů je už v dnešní době opravdu možné. Jde to dokonce i bez chemie a vůní, které jste možná doposud užívali k osvěžení vzduchu. A zvládnete to i bez drahých a hluk vydávajících přístrojů. Stačí domov vymalovat speciálním fotokatalickým funkčním nátěrem a je to. Váš domov se rázem stane čistším a zdravějším. Nestojí to za to?

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+