Úspory za vodu. Jak si vybrat vhodnou vodovodní baterii?

24.02.2020 /

Žijeme v době, kdy se neustále něco zdražuje. U elektřiny nebo plynu už je to téměř rutina. S vodným to je podobné. Proto není na škodu, když koupelny a kuchyně vybavíte takovými bateriemi, které vám ušetří peníze. Vzhled a cena už tedy nejsou jedinými kritérii, o která byste se měli při výběru zajímat.

Termostatické nebo pákové

Pákové baterie jsou takovým standardem z minulosti. Vyrábějí se v mnoha provedeních a je z čeho vybírat nejen na našem trhu. Mohou být dobrou volbou, ale podle odborníků jsou kousky pod pět set korun na dobu velmi krátkou. Jejich životnost je odhadem tři roky. Chce se vám měnit baterie tak brzy? Zpravidla se tomuhle chceme vyhnout, a tak je lepší si připlatit. Je tu ale jedno velké ALE. I ty nejlevnější pákové baterie jsou úspornější než klasické s kohouty, neboť vám ušetří až 30 % výdajů za vodu.

Termostatické baterie jsou na českém trhu mnohem kratší dobu. Tady počítejte s mnohonásobně vyšší cenou. Pohybuje se v řádech tisíců korun. Rozdíl je v tom, že na termostatických bateriích lze nastavit daná teplota, takže úspory jsou značné a pořizovací náklady se vám rychle vrátí zpět ve formě úspor. Další výhodou je, že se prakticky nemůže stát, že byste se při neopatrném a prudkém pohybu pákou (třeba s očima plnýma mýdla) opařili. Váháte-li, jaký typ termostatické baterie zvolit, odborníci dávají přednost podomítkovému provedení, kdy baterie vystupující ze zdi měří pouze kolem 7,5 centimetrů. Výběr je samozřejmě na vašem vkusu a finančních možnostech.

Perlátor (spořič vody)

Dalším pomocníkem v rámci úspory vody je tzv. perlátor. Ten dokáže ušetřit až 70 % vody. Pozor! Všechny spořiče tohoto typu musí mít certifikát pro výrobek určený pro přímý styk s pitnou vodou dle vyhlášky č. 409/2005 Sb. Některé firmy používají označení aerátory. Spořiče vody provzdušňují proud vody vytékající z vodovodní baterie. Množství vytečené vody může být značně menší, než při výtoku vody bez použití spořiče.

Dlouhá výdrž znamená správnou údržbu

Nejen správný výběr baterie, ale také vaše péče může za to, jak dlouho vám baterie bude dobře sloužit. Např. skvrny na bateriích jsou po čase jejich používání velmi časté. Péči vám usnadní ošetřovací prostředky. Při jejich výběru byste neměli volit výrobky, které sice slibují úplné odstranění vodního kamene, jsou ale mnohdy velmi agresivní a při používání se ochranný film baterie ničí. Následná reklamace baterie pak není výrobcem uznána. Na to pozor.

Čím baterii čistit

Skvělou službu udělá i obyčejný ocet nebo citron. Při velkém znečištění omotejte baterii toaletním papírem namočeným v octu a nechte přes noc působit. Ráno pak jednoduše baterii vyčistěte. Vodní kámen půjde úplně snadno. Citronová šťáva působí podobně. Než dojde k takovému usazení, nějakou dobu to trvá. Můžete se tomu ale vyvarovat tím, že baterii budete pravidelně omývat obyčejným mýdlem a vodou. Další variantou jsou neutrální tekuté prostředky s pH 6 až 9. Po důkladném omytí a opláchnutí vodou baterii vždy vytřete do sucha.

Sítko kvůli reklamaci

Sítko by rozhodně nemělo chybět. Myslíme tím externí, ne to, které se montuje přímo do baterie. Seženete jak sítka plastová, tak nerezová. Neslouží pouze k zachycení nečistot, které se dostanou do potrubí, ale i jako ochrana baterie. Proč? Pokud se nečistota dostane do nové drahé baterie, ne vždy výrobce uzná její reklamaci.

Pár tipů k nákupu:

  • vyhledávejte baterie s delší záruční lhůtou
  • koupený výrobek by měl mít certifikát pro český trh od akreditované zkušebny
  • montáž svěřte odborníkovi
  • před montáží je dobré propláchnout vodovodní potrubí
  • kupujte baterie s kvalitní kartuší (vnitřní část baterie, kudy proudí voda)
Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+