Bydlení uprostřed města. Jak žít v souladu s přírodou

03.03.2020 /

Život plyne ve městě. Také si tuhle větu opakujete a nechce se vám na venkov? A když chcete mít práci poblíž místa, kde bydlíte, zpravidla se bydlení ve městě tak jako tak nevyhnete. I přesto, že přírody kolem nás spíše ubývá, není pravdou, že si kousek zeleně nemůžete vnést i do svého domova nebo se jím obklopovat ve svém volném čase. Co všechno můžete dělat pro svůj odpočinek a relaxaci, když je vaším domovem metropole?

Zima nás prověřuje

Asi nejzásadnějším obdobím, které hodně ovlivňuje naši psychiku (v tom negativním slova smyslu) je zima. Člověk snadno podlehne nepříjemným pocitům a nevalným náladám, ze kterých by je pobyt v přírodě nebo v její blízkosti snadno vyvedl. A zvlášť mezi čtyřmi zdmi v panelovém domě. A nejen tam. Stále více lidí pracuje v interiéru a je úplně jedno, jestli jde o domov, nebo kancelář. Naše psychika trpí, a to se odráží na našem zdraví. Co tedy dělat, když zatoužíte po návratu ke kořenům, ale zároveň vás stále táhne život v městské energii?

Jídlo? Zkuste se držet místních podmínek

Příliš rychle jsme si zvykli, že jsou i v zimě k dostání všude jahody nebo ananas. Ale co naše tělo? To se spíš nestačí divit. Co kdybyste mu dopřáli více potravin z naší zeměpisné šířky na místo exotických zemí. V zimě jsou tu přirozené brambory, mrkev, jablka…Všechno se dá připravit na sto různých způsobů. Zkuste si trochu začít s přípravou jídla hrát. Zároveň si ho budete více vážit a také následně i vychutnávat. Platí zde pravidlo, že čím déle jídlo připravujete, tím s větší chutí a důkladněji si ho vychutnáte. Třeba v kruhu rodinném každý den. A tělo? To vám jen poděkuje.

Hrabání v hlíně

Zahrádkaření znali naše babičky a znovu se vrací. Není divu, že je v kurzu, ve městě nám chybí často nejen pohyb na čerstvém vzduchu, ale i sousedské vztahy. V současnosti už najdeme v mnoha městech i jejich přilehlých oblastech opět malé zahrádky k pronájmu. Pokud vás tohle neláká, můžete jít s dobou a přihlásit se do tzv. komunitní zahrady a zvelebovat tak jen kousek záhonku. Ale začít svůj návrat k přírodě můžete i ještě pozvolněji – třeba pronajmutím komunitního kompostéru. Proč? Připomenete si přirozený životní cyklus. Zbavíte se také kuchyňských zbytků a získáte kvalitní humus i tekuté hnojivo. Výsledek vám jistě udělá radost.

Začněte u těla

Začít u našeho těla je pro mnohé z nás tím nejjednodušším. A tak se poohlédněte po aktivitách, které jsou v okolí vašeho bydliště. Místo posezení v kavárně zaveďte přátele třeba na procházku do lesa nebo do parku. Kávu si můžete vzít s sebou.

Zaplavte domov květinami

O cokoli v domácnosti se musíme starat. A v tom je i ten vtip. Práce kolem rostlin nezabere mnoho času – postačí i pár minut denně. Ale tyto minuty jsou k nezaplacení. Pročistíte si hlavu a ještě se doma budete cítit příjemně a odpočatě. Že na to všechno nemáte čas? To je samozřejmě vaše volba. Ale pokud vám těch pár minut denně nevadí, určitě do toho jděte. Věřte, že budete po procházce nebo starání se o rostliny doma odpočatější než ti, co od rána nakupují v nákupním centru.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+