Zařizujeme interiér: Naučte se základní pravidla ladění

05.03.2020 /

Jednoznačně největší kouzla umí s interiérem barvy. Ty dokážou vyčarovat i z malé místnosti větší nebo širší. Dokážou zaplnit prostor, zateplit, povzbudit k jídlu nebo k jakékoli jiné činnosti. Při výběru barev je to doslova alchymie, a i když jsou trendy fajn jako inspirace, řiďte se na prvním místě vaším pocitem a vaší osobností. Jste to právě vy, kdo ve vašem domě bude bydlet. Ne designér.

Chystáte se na rekonstrukci nebo jste si pořídili nový domov a čeká vás zařizování? Pak jistě oceníte pár rad, jak si počínat, aby všechno pěkně ladilo. Cílem není udělat si doma hotelovou atmosféru, ale sladit všechno harmonicky, a přitom domovu ponechat punc vlastní osobnosti.

Barvy: základní pravidla, která fungují

Na začátek si můžeme zopakovat, co bezpečně funguje, pokud se nechcete nechat vést čistě vaším srdcem. Každou velkou místnost opticky zmenšíme, ale také zútulníme použitím teplých a tmavších barev. Stejný efekt zajistí i velké vzory, případně kombinace různých vzorů i materiálů.

Je možné, že máte v plánu docílit opačného pocitu. Vykouzlit z mála hodně. Tedy přesněji z malé místnosti větší na pohled, neboť fyzicky to nejde. V tomhle případě vám rozhodně pomohou světlé tóny a bílý strop. S barvami se dají dělat i další divy. Co když máte příliš dlouhou místnost? Aby vypadala kratší, vymalujte tu nejvzdálenější stěnu tmavším odstínem nebo barvou s teplým tónem. Tím tuto stěnu opticky přiblížíte. Jakoukoli stěnu i místnost opticky naopak protáhneme světlou barvou nebo umístěním zrcadel. Další variantou je snížení stropu. Ne každý holduje tomu, když má nad sebou doslova metry navíc. Vysoký strop snížíte teplou barvou, nízký naopak natáhnete studenými tóny.

Vybírejte srdcem

Trendy jsou jistým návodem, ale předně se soustřeďte na svůj pocit. Proto jako hlavní tón barvy vyberte vždy takový odstín, který je vám příjemný. Další barvy k němu již vhodně nakombinujete. „I přes to, že kombinace černé a bílé může na první pohled působit výrazně a tvrdě, jedná se o trend letošního roku. S černobílou kombinací si lze hezky hrát. Vymalujte stěnu, na kterou dopadá nejvíce světla, černou. Zbylé pak bíle. Docílíte minimalistické a čisté kombinace. Opět jsou také trendem odstíny zelené, modré čí tmavě tyrkysové,“ říká designérka Alexandra Dýcková. Platí i jistá ustálená pravidla. Například to, že červená barva je barvou energie, proto se hodí k lidem, kteří mají silně vyvinutou emoční stránku osobnosti. Určitě se hodí všude tam, kde potřebujeme být produktivní a aktivní. Červená se pak dá doplnit růžovooranžovými tóny. Postupovat tedy při výběru barev můžete i podle tohoto vzorce.

Šedá klasika

Není náhoda, že se šedá stala královnou mnoha interiérů, zejména těch, které slouží jako veřejné prostory. Je to naprosto univerzální barva. A doslova vybízí k dalším kombinacím. Úžasně se hodí do moderních prostor, stejně jako do rustikálně pojatých domácností. Nemá téměř žádná omezení a dobře si rozumí s přírodními, nažloutlými, béžovými i pastelovými tóny barev.

Žlutá dodá světlo

S interiérem i atmosférou si krásně umí pohrát i žlutá barva. Může mít mnoho odstínů. Tlumené odstíny navodí hřejivý pocit a útulnost. A samozřejmě prozáří interiér. Hodí se všude tam, kde je málo světla, takže ideálně do dětského pokoje. Např. odstín kurkumy nijak nezatěžuje naše smysly a dovolí nám nerušeně relaxovat, jak potvrzuje i designérka. S výše uvedenou šedou barvou navíc skvěle vytváří kontrastní duo, které vás jistě překvapí.

Méně je lépe

Při zařizování hrají barvy mnohem zásadnější roli, než si myslíte. Jednotlivé zařizovací předměty si samozřejmě osaháte, posedíte na nich, vyberete podle kvality, ale budou spolu ladit? O tom nejčastěji rozhodují právě barvy a použité materiály. Jak postupovat podle tohoto klíče? První pravidlo zní: méně je lépe. To všichni dobře známe. Ale někdy se jím neřídíme. Když si tedy nejste jistí výběrem, volte jednu barvu jako dominantní a ostatní budou doplňkové. Vyvážený je počet 1 plus 2. V praxi to pak vypadá následovně. Dominantní barva je v interiéru použita na cca 60 procentech vybavení. Nejčastěji zahrnuje podlahu a stěny. I s ohledem na velikost plochy v jednotlivých místnostech. Za neutrální se považuje bílá a šedá. První doplňková barva může zabrat 30 procent, tedy objeví se na nábytku. Druhé barvě věnujte 10 procent. Může se objevit na dekorativních předmětech nebo bytovém textilu. Jako hlavní barvu nepoužívejte svou nejoblíbenější barvu. Jako doplňkovou ovšem klidně. Úžasně vynikne na neutrálním pozadí.

Co je barevný kruh

Ten vám pomůže zjednodušit výběr. Jeho základ tvoří červená, modrá a žlutá. Pak samozřejmě i další barvy. Některé barevné kruhy vychází z celkem dvanácti barev, jiné z dvojnásobného množství, ale to není úplně podstatné. To zásadní je způsob, jak se dá kruh využít. A zjistit, které barvy k sobě ladí. Je jasné, že ladí ty protikladné, tedy ty barvy, které v kruhu stojí proti sobě. Příkladem je červená a zelená. Pak je tu také možnost spojovat barvy analogické. To znamená, že v interiéru použijete barvy tzv. příbuzné. Jde tedy o barvy, které jsou v kruhu blízko sebe. Příkladem je modrá a tyrkysová, žlutá a oranžová nebo červená a růžová.

Jak pracovat s teplem a zimou

Náladu i pocity navodí teplé nebo studené odstíny. Jak s nimi pracovat? Je třeba se zorientovat v základním rozdělení. Mezi teplé barvy patří například žlutá, oranžová nebo červená, studené zastupují modrá, zelená a fialová. Z tohoto základu pak vycházejí další barvy. Harmonie dosáhnete jednoznačně tím, že budete spojovat barvy jedné skupiny (př. medová) s barvami z druhé skupiny (např. rezavě červená). Pořád platí, že teplé tóny prostor opticky zmenšují, chladné zvětšují. Dají se pochopitelně kombinovat i teplé a studené barvy, ale to si začátečníci ne vždy troufnou a je lepší tohle konzultovat s odborníkem. Tedy pokud nechcete šlápnout vedle.

Jací jste, takový bude váš domov

A proč také ne. Vždyť právě vy se zde musíte cítit dobře. A kdo se drží ve vaší blízkosti, ten váš rukopis rozhodně pozná a bude se u vás také cítit dobře. Ne proto, že by sám v podobném interiéru žil. Prostě přijme fakt, že tohle je další kousek z vás. Není třeba se tedy ohlížet na to, aby se u vás návštěvy cítily dobře a spokojeně. To se vám nikdy stoprocentně nepodaří, neboť každý jsme jiný a každý den je jiný. A je to dobře. A tak si i vy udělejte svůj interiér trochu neutrálnější. Přílišné extrémy vás mohou někdy zneklidňovat. Je škoda, abyste se právě doma, kde si máte odpočinout, cítili zneklidnění a uspěchaní. Volba relaxačních barev a materiálů navozujících klid a odpočinek je proto jistou sázkou na jistotu, zvláště v případě, že žijete ve městě. Pokud máte klidu dost, můžete si dovolit kontrasty, neboť by vás uklidňující interiér mohl naopak uspávat.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+