Dřevo a podlahové vytápění Jde to dohromady?

16.03.2020 /

Názory na to, zda a jak se hodí k sobě dřevěná podlaha a podlahové vytápění, se velmi různí a vedou se o tom řady sporů. Nejvíce přitom majitele nemovitostí zajímá, jak je to s životností takové podlahy a uchováváním tepla. Mnohdy si s odpovědí neví rady ani samotní podlaháři. Jak to tedy je?

Podlahové vytápění ano!

Tak předně – stejně jako dlažba je i dřevo jednou z nejlepších variant, která k podlahovému vytápění pasuje jako poklička na hrnec. Rozdíl mezi nimi je. Spočívá v menším tepelném odporu dlažby. Díky tomu se dlažba nahřeje o pár minut rychleji než dřevo. Přesto tato nevýhoda je za jistý čas u dřeva kompenzována, a to v okamžiku, kdy se topení vypne. V tu chvíli dlažba začne rychle chladnout. Dřevo ovšem teplo drží, a to mnohem déle. Chcete-li ještě konkrétnější odpověď, pak je to v řádech hodin. Teplota podlahy díky tomu neklesá pod teplotu, která se drží v místnosti, a to i v případě, že máte v noci nebo v létě vypnuté topení. Dřevo je navíc pocitově příjemnější na bosou nohu než dlažba. I když tohle závisí i na každém z nás.

Jaké dřevo?

Tady se vyplatí také chvilku zastavit. Při výběru dřevěné podlahy dejte přednost dvouvrstvé nebo třívrstvé. Odborníci naopak nedoporučují z několika praktických důvodů dřeviny jako buk, javor, bambus, jatobu, kempas nebo tigerwood.

Teplovodní nebo elektrické vytápění

Při výběru je třeba ještě další rozhodování. Proč dát přednost teplovodnímu podlahovému vytápění před elektrickým? Pokud máte na výběr, volte první variantu, neboť má pomalejší nástup tepla. Ušetříte tak podlahu, protože nedostane takový šok a nahřívá se pozvolna a postupně. Rychlý nástup jí nedělá z dlouhodobého hlediska dobře a může se projevit na její trvanlivosti. U teplovodního podlahového vytápění doporučují odborníci zalít ji minimálně 3centimetrovou vrstvou hmoty. Tou může být beton, anhydrit atp. Poté by měl proběhnout topný cyklus a až pak následuje pokládka podlahy. Je to proto, že podklad může na některých místech po spuštění topného cyklu popraskat. To je v pořádku, pokud k tomu dojde před pokládkou podlahové krytiny.

Tip: A ještě tip na závěr. Při změnách teplot dřevo přirozeně „pracuje“. Proto podlahu přilepte trvale elastickým lepidlem, abyste tak zajistili flexibilní dilataci při těchto změnách. Elastické lepidlo se pohne s podlahou a neodtrhne se tak od podkladu. Z důvodu vzduchových bublin a mostů se nedoporučuje u podlahového vytápění plovoucí způsob pokládky.

Štítky: , ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+