Proměna interiéru v relaxační místo. Tipy, jak snadno vytvořit harmonii u vás doma

18.03.2020 /

Ocitáme se ve zrychlené a zmatené době plné techniky. Není proto divu, že lidé stále více hledají klid a prostor, kde se mohou věnovat sami sobě a relaxovat. To se projevuje i v trendech v interiérovém designu, potažmo ve vybavení našich domovů. Jak tedy snadno a bez zásadních výdajů vnést do našich příbytků klid a harmonii?

Domov je především odrazem jeho obyvatel. Když v něm nějaká část chybí nebo je zanedbaná, odrazí se to jednoznačně v životě těch, kteří v něm bydlí, a také i na pocitu těch, kteří jej navštěvují. Pojďme se společně podívat na to, co se dá změnit, aby nejen atmosféra, ale také samotný domov působily na vás i návštěvu hřejivým dojmem.

Umění Feng Shui

Začneme tím nejjednodušším. Přeskupováním a vyhazováním věcí. To vás bude stát pouze vaši energii a čas. Pokud nepotřebné věci, které nejdou jinak využít, prodáte, získáte i navíc hotovost, kterou můžete dál čerpat při proměně svého domova. Jak postupovat? Zkuste to třeba podle Feng Shui. Žít v harmonii s naším životním prostředím, dosáhnout rovnováhy v životním i pracovním prostoru a co nejvíce zvýšit využití potenciálu ve všech oblastech našeho života – o tom je tohle učení. S jeho pomocí a dodržením pár základních tipů můžete opravdu změnit energii vašeho domova. A jistě nám dáte za pravdu, že někdy stačí jen pořádně uklidit nebo přesunout některé věci a výsledek je doslova zázračný. Až se pustíte do práce, užijte si to. I to je tvorba, při které se můžete bavit. A když se člověk baví, cítí se dobře. A tuto energii zároveň přenesete na druhé stejně jako do místa, kde žijete a odpočíváte.

Textilie a koberce

Další kapitolou jsou obecně textilie. S pomocí jejich barev i materiálu se dá doslova čarovat. Zkuste si jen tak přes křeslo přehodit kousek ovčí kůže. Pod konferenční stolek dát nový koberec ručně utkaný z přírodních materiálů nebo místo dveří dát závěs upletený z provazu. Stěnu vyladí a prohřeje dekorace z příze. Knihovnu pohledově zateplí boxy a košíky. A takhle můžeme pokračovat téměř do nekonečna. Textilie jsou zkrátka skvělým pomocníkem při vytváření hřejivého dojmu a pocitu klidu.

Dekorační polštáře a návleky

Když už jsme u textilií, další snadnou variantou, jak dodat interiéru relaxační a uvolňující nádech, je umístění dekoračních polštářů. Nemusíte hned vyhazovat ty staré, které doteď sloužily svému účelu. Stačí jim pořídit „nový kabátek“ v podobě dekoračního návleku. Snadno tak umožníte některým novým barvám či vzorům vstoupit do vašeho příbytku a oživit stávající zařizovací předměty, jako je sedačka, křesla nebo lavice. Ale můžete je také jen tak někde položit, třeba do úložného prostoru pod konferenčním stolkem, a podvědomě tak vybídnout návštěvu k jejich využití, když bude třeba a hosté si budou chtít udělat u vás pohodlí.

Vyměňte v ložnici povlečení

Kdy jste vlastně kupovali naposledy povlečení? Nepřemýšleli jste o jeho obměně? Není rozhodně chybou, že používáte své staré a osvědčené. Nikdo však také netvrdí, že i tady by váš domov nemohl přijmout nějakou změnu. Život je vývoj a moderní doba se posunula i v oblasti materiálů, ze kterých je novodobé povlečení vyrobené. Už je zkrátka technologicky úplně jinde. Přináší komfort, jsou příjemná na dotek, nemačkají se, nemusí se mnohdy ani žehlit. Zkuste třeba povlečení grass. A co s tím starým povlečením? To se dá využít různým způsobem nebo nechat pro návštěvy. To, co už dlouho nesloužilo, můžete darovat třeba na charitu.

Nezapomeňte ani na přikrývky a polštáře

Podobně, jako je to s povlečením, jsou na tom i přikrývky a polštáře. Pokud vám to peněženka dovolí, vyměňte s klidem staré povlečení za nové – máme na mysli kvalitní a příjemné, které splňuje vysoké nároky moderní doby. Přesně takové jsou i prošívané nealergenní přikrývky SCANquilt. Jsou více než dvacet let vyráběny s nejvyšší péčí a získaly si oblibu pro příjemný omak, trvanlivost a vysokou kvalitu používaných materiálů i zpracování. Mají i další výhody. Např. při vrstvení jemných pavučin z kvalitních polyesterových prostorově tvarovaných vláken se nepoužívají žádné chemikálie, proto si přikrývky SCANquilt zachovávají měkkost, splývavost a objemovou stálost po dlouhou dobu.

Dřevo a přírodní materiály

Jak už jsme vlastně naznačili v úvodu, prim v zařizování hrají dekorace. V současné době interiérům vévodí ty z čistě přírodních materiálů. Jde především o dřevo. Nikoli však výhradně. Kov, provazy, kůže, bavlna i vlna – výběr je pouze na vás, čemu dáte přednost. Můžete je i vzájemně kombinovat. Řiďte se pouze jedním pravidlem – v jednoduchosti je krása. Aby váš domov působil harmonicky, klidně a uspořádaně, nemělo by být dekoračních předmětů mnoho. Má to i své výhody, neboť nebudete mít tolik práce s úklidem. Co se týče tvarů, určitě nešlápnete vedle, pokud zvolíte jednoduché linie a jednobarevnost, případně necháte vyniknout to, co vytvořila příroda. Pokud má však dekorace působit jako vyčnívající solitér, klidně se nebojte odvázat. Moderní interiér snese vše. A rozbít jednotvárnost není určitě na škodu. Jeden takový předmět nebo dva, aby mezi sebou navázaly harmonické spojení, určitě snese každý interiér.

Barvy a dekorace

Velkým pomocníkem k vyladění příjemného pocitu v domácnosti jsou nepochybně barvy a dekorační předměty. Jejich volba je velmi důležitá. Ať už máte rádi trendy, nebo se jimi neřídíte, je to vlastně jedno. Důležité je umět vše pěkně sladit a vybrat si to pravé pro vás. Obecně patří mezi uklidňující barvy modrá, zelená nebo hnědá. Pokud se neumíte rozhodnout, vždy jsou tady i barvy neutrální jako třeba šedá. O jejich působení na naši psychiku se dočtete v magazínu na webu REALCITY.

Povlečení ice bloom

Originální povlečení SATÉN DESIGN v sobě spojuje luxusní jemnou saténovou tkaninu se zajímavými trendovými vzory. Vysoce kvalitní satén vyrobený z nejjemnějších přízí z dlouhovlákné česané bavlny poskytuje komfort jemné tkaniny, nižší mačkavosti a snadné údržby pro moderní domácnosti. Při sušení v závěsu nevyžaduje žehlení.

Vsaďte na přírodní a exotické vzory

Módními jsou mimo jiné i přírodní a exotické potisky. Přesně takové, jaké najdete například na dekoračním návleku NORD. Je velmi elegantním řešením k vytvoření harmonie vašeho domova. Pestré barvy a zajímavé vzory navíc doladí správnou atmosféru kdekoli a v každém ročním období. Ozdobte svou pohovku, sedačku nebo křeslo, tento vkusný doplněk žádná návštěva nepřehlédne. Návlek je ušit z kvalitní 100% bavlny.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+