Dojde ke zrušení daně z nabytí nemovitosti?

01.04.2020 /

Zajímavá zpráva se objevila na konci března. Ministerstvo financí chce navrhnout zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitosti, kterou platí kupující. Podle ministryně financí Aleny Schillerové je v současné době ideální příležitost tímto krokem rozhýbat realitní trh. Podle ČTK to opozice navrhuje už delší dobu.

„Myslím, že je potřeba trochu pomoci lidem při pořizování bydlení. Ceny bytů by možná mohly trochu klesnout a trh by se mohl rozpohybovat. Vidíme, co se teď stalo v Praze. Byty na Airbnb jsou prázdné, pronájmy jsou nízké. Můžete namítnout, že je to na přechodnou dobu. Ale je otázka, jak dlouho budeme v izolaci stran hranic,“ uvedla v médiích osobně Alena Schillerová.

Co se děje na realitním trhu

Zejména v Praze významně kleslo nájemné, a to v souvislosti s koronavirem. Řádově jde o desítky procent. Důvodem je zastavení krátkodobých pronájmů především přes platformu Airbnb. Pokud jde o počet nabízených bytů k pronájmu v metropoli, tak toto číslo vzrostlo v některých lokalitách až o polovinu. Ovšem pokles nájmů se netýká pouze hlavního města.

Návrh by měl mít zelenou

Ministryně se domnívá, že prosazení jejího návrhu by neměl být problém. Navrhuje i další věci, například u koupených bytů, které už by nebyly zatíženy daní z nabytí z nemovitosti, by se podle ministerstva mělo zvážit, zda nezrušit odečitatelné položky, kdy se odečítají úroky z hypoték.

Ministerstvo chce rozhýbat trh

Navrhovaná opatření by měla vést k rozpohybování realitního trhu. A podle ministryně by se tato opatření měla přijmout co nejdříve. Ideální by podle ní bylo, aby daň už neplatila od konce března. Přestože opatření pravděpodobně neprojde schvalováním tak rychle, mohlo by podle Shillerové platit i zpětně. „Je to daň, která mi nikdy nedávala smysl. Je potřeba vidět, že tam je daňový výnos asi 13 až 14 miliard ročně. Ale kdy jindy, než teď. Tohle mi dává smysl,“ dodala.

Daň z nabytí nemovitosti

Sazba daně z nabytí činí čtyři procenta. V současnosti ji platí kupující. Loni navrhoval zrušení daně Senát. Sněmovna však jeho návrh v září přehlasovala. I v senátu zaznělo, že v podstatě jde o daň již jednou zdaněných peněz.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+