Speciální tipy pro jarní úklid

09.04.2020 /

Sluníčko už ukázalo svou sílu, i když to ještě asi nebude napořád. Přesto nastal čas pro jarní úklid. A současná situace mu navíc nahrává. Letos si můžete konečně v klidu uspořádat třeba šatník, vyklidit půdu nebo se zbavit všeho nepotřebného. A že toho bude. Připravili jsme pro vás tipy, které se budou při úklidu hodit.

Z jednoho z nejnovějších průzkumů vzešlo, že více než polovina českých domácností ráda hromadí nepotřebné věci. Karanténu tedy můžete využít i k úklidu a zbavení se věcí, které dosloužily nebo nenajdou už ve vaší domácnosti další upotřebení. Všechno hned nemusíte vyhazovat. To, co se dá ještě jakkoli využít, můžete darovat, prodat nebo třeba zrecyklovat, případně dát do speciálních kontejnerů, kde už se o to jiní postarají.

Když máte probrané věci…

Jarní úklid by měl začít těmi nejméně frekventovanými místnostmi. Postupujte tedy od nich směrem k těm, které využívá vaše rodina nejčastěji. V každé místnosti se pak má postupovat směrem „seshora dolů“. V praxi to znamená, že podlahovou krytinu budete mýt nebo čistit až na závěr.

Domácí pomocníci

Pokud nemáte po ruce speciální čističe, pomohou vám běžně dostupní pomocníci. Na vodní kámen skvěle funguje klasický ocet. Když se chcete zbavit rezu, pak použijte citron. Lesk umyvadla získáte, když jej potřete rozkrojeným citronem. Uvidíte, jaký bude výsledek.

Co na které povrchy

Často si lámeme hlavu, jaké prostředky nebo utěrky máme na které povrchy použít. Máme pro vás pár tipů. Třeba na čištění jakýchkoli lesklých povrchů (stříkaných, lakovaných i akrylátových) nepoužívejte žádné drsné speciální utěrky, ale ani abrazivní čisticí prostředky. Těmto povrchům nesvědčí ani přítomnost alkoholu. Na lesklý nábytek je geniální speciální švédská utěrka. Tu můžete navlhčit v mýdlovém roztoku.

Zejména dřevěná okna vyžadují speciální péči

Pokud se pustíte do mytí oken, pak záleží, jaká doma máte. U plastových není problém. Pokud máte dřevěná, pak to bude chtít větší péči a trpělivost. Na dřevěné rámy určitě použijte balzám na dřevo. Postup je takový, že rámy nejprve zbavíte nečistot, následně vezmete houbičku namočenou do speciálního balzámu a ošetříte rámy rozetřením balzámu. Nemělo by se to dělat v době, kdy jsou okna vystavena přímému slunečnímu záření, ani v době velkých mrazů. Na skleněné tabule jsou skvělé stěrky všeho druhu.

Kliky a kování

Jarnímu úklidu by neměly uniknout ani kliky. Ostatně ty by se měly pravidelně v době karantény dezinfikovat. Přidejte k nim i péči o kování. Existují i speciální přípravky, díky kterým neulpívají na klikách otisky prstů. Klidně se po nich poohlédněte. Lze je objednat i on-line. Dají se také využít k ošetření nerezových spotřebičů.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+