Velikonoce 2020 budou jiné než obvykle

10.04.2020 /

Velikonoční svátky jsou doslova za dveřmi. I když si řada z nás ještě v únoru možná plánovala, jak letošní svátky stráví, už dnes je jasné, že mnoho z nich se neuskuteční. Díky situaci s koronavirem budou Velikonoce ve znamení trávení času s rodinou a rozhodně bez chození s pomlázkou.

Koronavirus mění náš život od základu. Nejen, že se celý svět na nějakou dobu téměř zastavil, ale každý den prožíváme nová ale. Teď jsou před námi tradiční velikonoční svátky a i ty situace s pandemií změní. Doufejme, že jen ty letošní. Jak?

Na pomlázku zapomeňte

Ke svátkům odnepaměti patří pomlázka. Tedy tradice, kdy se chodí koledovat s pomlázkou. Nařízení vlády ovšem pro letošní rok koledování zastavila. Lidé koledovat nepůjdou ani s rouškou. Pokud tradici chcete dodržet, můžete tak učinit v rámci své rodiny doma. Pandemie ovšem poznamenala i další zvyky.

Nebudou tradiční dobroty?

Co by to byly Velikonoce bez pečení beránka a dalších tradičních velikonočních jídel? I bez tohohle se nyní řada domácností bude muset letos obejít. Proč? Protože mnohé suroviny potřebné na výrobu těchto chutných receptů, jednoduše zmizely z obchodů už dávno. Patří sem například droždí. Barvit vajíčka můžeme. Ta bílá ovšem pravděpodobně také neseženete. Někde jsou lidé dokonce rádi, když seženou nějaká vajíčka. Je tak jasné, že se budeme i v tomhle směru muset přizpůsobit nové situaci a začít improvizovat. Proč ale ne, improvizace může vnést nové osvěžující věci do starých tradic.

Tvořte s dětmi

Ze situace ovšem můžeme i vytěžit mnoho dobrého. Máme na mysli zejména zlepšení mezilidských vztahů – tedy zejména těch v rodině. Děti se třeba společně s rodiči mohou podílet na vytváření podomácku vyráběných dekorací. Určitě to bude i příjemná změna od domácího učení, které teď dětem tvoří hlavní program dne. Už proto, že pobyt venku je značně omezený a jasně definovaný. Další výhodou je, že úklid doma letos pravděpodobně díky situaci zvládli téměř všichni. A možná důkladněji, než jindy. O svátcích se tak opravdu nemusí žádná hospodyňka zabývat tím, že je někde nepořádek.

Vytvořte si nové tradice

Jaké si to uděláme, takové to máme. Pokud se tímhle heslem v životě řídíte, jistě nám dáte za pravdu, že když nemůžeme některé tradice dodržet, nikdo neříká, že si jiné nemůžeme vytvořit. A kdo ví, třeba se u vás doma zabydlí nastálo. Berte život pozitivně. Není důležitý cíl, ale cesta. A tak nezbývá, než vám popřát, abyste se při společném rodinném tvoření dobře bavili a strávili společně krásné chvíle. A o to jde na prvním místě. Nebo ne?

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+