Program Výstavba se zaměří více na obce a regiony

14.04.2020 /

Ministerstvo pro místní rozvoj se aktuálně mimo jiné věnuje návrhům změn některých podmínek v programu Výstavba. Důvodem je snaha, aby možnost pořízení dostupných a sociálních bytů byla pro naše obce ještě snazší a dostupnější. Co se tedy chystá?

Změna podmínek programu Výstavba

Změny, které ministerstvo aktuálně začalo řešit, vycházejí ze setkání, která zástupci absolvovali společně se starosty i starostkami v regionech. Na základě těchto jednání vznikl závěr, že změny jsou nutné. Které jsou ty nejzásadnější?

„Po četných jednáních s našimi starosty a starostkami, kterých se účastním při svých výjezdech do regionů, jsme se rozhodli změnit některé podmínky programu Výstavba. Mezi ty nejzásadnější patří změna definice nízkého příjmu. Dále například umožníme vznik jednotlivých dostupných bytů formou stavebních úprav, jako je přestavba nebo nástavba. Díky těmto změnám dosáhne na dotaci a úvěr v rámci programu více obcí, a tím ještě více pomůžeme s výstavbou bytů v obcích,“ prohlásila na říjnovém setkání s novináři ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Co je program Výstavba

Tento program mohou obce využívat na investiční akce v oblasti výstavby obecních bytů, a to jak sociálních nájemních bytů určených pro domácnosti, u kterých došlo k tzv. tržnímu selhání v oblasti bydlení, tak nájemních bytů určených pro středně příjmové domácnosti a pro domácnosti veřejně prospěšných profesí (jako jsou např. lékaři, učitelé, policisté apod.). To vše podle potřeb obce tak, aby docházelo k sociálnímu mixu v dané lokalitě a byla udržena, případně se dále rozvíjela, kvalita veřejných služeb.

Změna definice nízkého příjmu

Aktuálně ministerstvo přichází s návrhem na změnu definice nízkého příjmu. Tento příjem by neměl přesáhnout násobek hrubé průměrné mzdy, a to 0,6 v případě jednočlenných domácností, 0,7 v případě dvoučlenných domácností, 0,8 v případě tříčlenných domácností, 1 násobek v případě čtyřčlenné domácnosti a 1,2 v případě pětičlenné a vícečlenné domácnosti.

Dostupné byty

Dostupnost bydlení je v rámci realitního trhu tématem číslo jedna. A tak není divu, že jej řeší i naši zákonodárci. Situace je taková, že obce většinou disponují prostory, které jsou vhodné pro úpravu na dostupné byty. A to je považováno za mnohem úspornější řešení než třeba vznik nového bytového domu, který v případě menší obce není vysloveně nutný a potřeba. A tak se ministerstvo rozhodlo umožnit vznik jednotlivých dostupných bytů formou stavebních úprav, přístavbou nebo nástavbou. Navrhovaná změna tedy konkrétně umožní pořízení jednotlivých dostupných bytů stavební úpravou nebytových prostor.

Zákon o dostupném bydlení a byty pro střední třídu

Když je řeč o dostupnosti bydlení, ministerstvo také řeší aktuálně i nutnost zákona o dostupném bydlení. Ten by měl řešit problémy související s bydlením, které jdou nyní napříč všemi resorty. Měl by také zakotvit v legislativě ty pojmy, které dosud nikde nejsou. Dostupné bydlení by mělo být určeno domácnostem s průměrnými příjmy. Jedná se o nájemní bydlení pro střední třídu.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+