Výmalba interiéru krok za krokem

27.04.2020 /

Ať chceme nebo ne, každý interiér jednou potřebuje vymalovat. A nemusí to být zrovna v případě, že se stěhujete ze svého pronájmu. Někdy je to zkrátka třeba, protože stěny už jsou špinavé. Jak si počínat při samotném malování?

Než začnete

Nebavíme se teď o tom, jak si správně vybrat barvu. Toto téma jsme probírali v jiných článcích. Bavíme se přímo o samotném procesu malování. Než se do něj pustíte, je třeba věnovat čas důkladné přípravě. Určitě bude lepší zakrýt všechny předměty i nábytek malířskou fólií nebo novinami apod. Pokud jsou v interiéru lehčí kusy nábytku, určitě je raději přemístěte jinam. Pokud na ně kápne barva, bude vás to stát další energii, abyste nábytek očistili. Pokud není místo na odstranění, odsuňte nábytek alespoň do středu místnosti.

Pak přicházejí na řadu lišty, okna, dveře – to všechno zalepte včetně částí prostoru, kde se malovat nebude, samolepicí páskou. Podlahu můžete pokrýt fólií. Pokud jde o zásuvky a vypínače, bude určitě na místě vypnout v nich přívod elektrického proudu kvůli bezpečnosti. Následně je odmontujte. Až bude výmalba dokončena, opět je osadíte na místo.

Barvy

Pokud jsou někde použité klihové barvy, měly by být odstraněny. Důvodem je fakt, že na nich nedrží žádný nátěr disperzní barvou. Ačkoli se to nezdá, je potřeba projít stěny a suchým hadrem z nich setřít prach. Možná se budete divit, co všechno na nich ulpívá, aniž byste si toho všimli. Na zaprášených stěnách by také barvy nedržely.

Některé povrchy potřebují základní nátěr penetračním prostředkem. Do této kategorie patří například vápenné omítky. Určitě se snažte provést nátěr pořádně. Pokud jsou na zdi nějaká poškozená místa, nejprve je vyrovnejte výplňovým materiálem. Pokud máte v interiéru pevné povrchy stěn, postačí jako základní nátěr použít zředěnou nátěrovou barvu.

Nanášení barvy

U samotného natírání barvou je třeba dodržovat přesný postup. Namočený váleček do barvy rozhodně přímo na stěnu nepatří. Před tím, než ho použijete, přejeďte jím přes stírací mřížku. Pak se barva na válečku rovnoměrně rozprostře. A tím dojde k jejímu rovnoměrnému nanesení.

Tip:

Natírat začněte nejprve strop. Hrany a přechody zprvu natírejte plochým štětcem a nedotahujte až do kraje. Následně naneste barvu na okraj. Tímto způsobem docílíte naprosto přesných hran. Pak pokračujte válečkem. Držte se pravidla, že nesmí barva zaschnout. Nanášejte všechnu barvu do mokrého. U stěn se držte pravidla – křížem krážem. Válečkem tedy přejíždějte do všech směrů. Až pak můžete malovat přesně. Tímto způsobem docílíte pravidelnosti nátěru. Nezapomeňte všechno náčiní důkladně umýt. Pokud budete mít delší pauzu mezi natíráním, zabalte štětec a náčiní do igelitového sáčku a zavřete. Tak vydrží bez zaschnutí i několik dní.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+