Krátkodobé pronájmy. Trh zamrzl. Nájmy jdou dolů

08.05.2020 /

Pandemie koronaviru zasahuje do našich životů. V rámci realitního oboru se situace citelně dotkla nejprve krátkodobých pronájmů. V hlavním městě, ale i v dalších velkých, turisticky zajímavých městech, kde byl do loňského roku krátkodobý pronájem velmi lukrativní záležitostí a zdrojem rychlého příjmu, se dnes doslova zastavil život. Byty z důvodu výpadku klientů zejí prázdnotou. Investoři začínají mít strach. Co se bude dít po rozvolnění současných opatření?

Investoři i majitelé nemovitostí v turisticky zajímavých místech naší republiky poslední roky vsadili na rychlý výdělek, který jim zajišťoval krátkodobý pronájem. Některé platformy jako např. Airbnb zažívaly doslova žně. Do lukrativního byznysu se zapojily desetitisíce majitelů nemovitostí. Někteří investoři nakoupili nemovitosti pouze s vidinou výdělku prostřednictvím krátkodobého pronájmu. Dnes je situace jiná. Byty zejí prázdnotou a začíná být cítit ve vzduchu první strach z toho, co bude následovat.

Není poptávka, nejsou transakce

Bez poptávky nemohou probíhat transakce. A tak trh s krátkodobými pronájmy zamrzl. V hlavním městě, ale i v dalších metropolích už jsou na realitních serverech k vidění byty, které se nacházejí v atraktivních lokalitách, a to za výrazně nižší nájemné, než jsme dosud byli zvyklí. To jsou první důsledky koronavirové pandemie. Ceny za pronájem klesly o desítky procent. Odborníci toto považují za první projevy paniky u majitelů takových bytů. Těm vypadl logicky příjem. Často i výrazný. A tak se aktivita těchto majitelů přesměrovává na trh s dlouhodobými pronájmy. Ten je ale také v současnosti zamrzlý.

Záleží na otevřených hranicích

U platformy Airbnb i dalších podobných nebude záviset situace pouze na rozvolnění dosavadních opatření. Zásadní bude otevření hranic a podmínky a opatření, které budou panovat i v jiných státech. Lidé nepochybně budou opatrní. Dá se předpokládat, že i při úplné obnově cestovního ruchu se ve většině případů budou konat rezervace na poslední chvíli. Tato situace může trvat měsíce. A tak se majitelé takových nemovitostí budou pravděpodobně muset přizpůsobit nové době. Obnovení přílivu zahraničních turistů může podle slov náměstka ministra zdravotnictví trvat i roky, neboť to je doba, po kterou může zůstat omezené i cestování jako takové.

Špatné období i po uvolnění omezení

Je jasné, že krátkodobé pronájmy jsou přímo závislé na nájemnících, kteří k nám dojíždí z ciziny. A ti se do České republiky hned tak nevrátí. Určitě ne hned po uvolnění některých opatření. Pronajímatele tak rozhodně čekají úsporné časy.

Pokles cen

Díky uvolnění několika tisíc bytů k dlouhodobému pronájmu může způsobit výrazný pokles cen nájmů. Vliv na nájemní trh je už nyní jistý. A to zejména v Praze. Odhady odborníků se ovšem liší a nemá cenu spekulovat. Co se týče cen nemovitostí v rámci prodejů, to je zatím nejasné. V tomto směru nelze nic předpovídat, neboť faktorů, které ovlivňují samotné ceny, je mnoho a je mezi nimi i mnoho neznámých. Jednoduchý závěr nelze udělat a samotní odborníci jsou v tomto směru velmi opatrní.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+