Ozdobte svým nejmenším pokojík originálními tapetami

25.01.2021 /

Máte rádi stylové a originální dekorace, které dokáží změnit celý koncept domácnosti? Bydlíte ve stejném domově již několik let a chtělo by to změnu? Nebo se naopak stěhujete do nového a čeká vás ta nejpříjemnější část, nákup dekorací a poslední úpravy? Vyzkoušeli jste tapety, které v dnešní době zažívají boom? Jednoduchá aplikace, stovky různých motivů a snadné odstranění, jestliže vás časem omrzí? V našem článku se dozvíte kam tapety nejčastěji aplikovat, kde jsou žádané, jaké jsou velikosti, jaké motivy raději nevolit a jak na snadné odstranění bez následků.

Proč zrovna dětský pokoj?

Je to jasné, děti jsou naše nejmilovanější osoby, a proto jim chceme dopřát to nejlepší. Proč tedy nezačít u jejich pokojíčku? Člověk se potřebuje ve svém domově cítit bezpečně a hezky, proto je důležité vytvořit útulný domov tak, aby se líbil každému členovi. Samozřejmě je jasné, že se stává, že někdo není 100% spokojený, proto se ptejte, hledejte a dělejte kompromisy. Dětský pokoj by se měl především líbit dětem a jestliže už jsou ve věku, kdy si dokáží říct, co se jim líbí, zkuste jim pokojíček předělat tak, aby se v něm cítily dobře. Vyplatí se vám to. Vy sami určitě nechcete bydlet někde, kde se necítíte příjemně.

Pozor si dávejte na motivy, které do dětského pokoje chcete použít. Děti jsou velmi citlivé a přílišné barvy nebo abstraktní obrazce v nich mohou vyvolat frustraci a pocit nebezpečí. Čím je dítě mladší, tím by mělo mít v pokoji tlumenější barvy a nejlépe jen jednu barvu doplněnou tón v tónu. Nemusíte zůstávat u klasických barev – růžová pro holky, modrá pro kluky. Experimentujte, ale zlaté pravidlo, méně je více, je u barevnosti dětského pokoje klíčové.

V současné době jsou také velmi oblíbené kontrastní barvy dohromady s tlumenými tóny, jestliže máte chlapečka i holčičku, je kontrast krásnou dělbou místa pro vaše děti. Především u postelí by mělo být jasně vidět, která komu patří. Děti vnímají postel jako útočiště a jejich království, pokud nemáte rádi jinak dělení dětí, je alespoň u postelí na místě zvolit kontrastní členění.

Na velikosti záleží aneb tapeta na každou stěnu

Jestliže chcete využít nabídek, které tapety do dětského pokoje mají k dispozici, určitě si nejprve rozmyslete, kam všude chcete tapetu nalepit. Myslíte, že tapety se nalepí na všechny stěny a je hotovo? Omyl, v nabídce jsou různé velikosti i provedení. Od postaviček, květin, zvířat, až po různě velké abstraktní obrazy či krajiny, které můžete nalepit jen na konkrétní část stěny, případně na záhlaví nebo bok postele.

Jak aplikovat a proč se zajímat i o odstranění?

Aplikace je díky technologii výroby velmi jednoduchá. Můžete si dokonce zvolit tapety, které jsou samolepící. Nebudete tedy potřebovat žádné lepidlo a odpadne vám tak další starost. Aby byla aplikace co nejjednodušší a tapeta vám na zdi dlouho vydržela, je zapotřebí stěnu nejprve zbavit mastnoty, předešlých tapet a logicky i obrazů. Poté si připravíte dle návodu, který je součástí balení, samotné tapety a můžete lepit.

Vědět jak odstranit tapety, zejména v dětském pokoji, je na místě vždy. Děti rostou a mají pomalu každý rok jiného hrdinu, kterého obdivují. Co se líbilo dnes, nemusí se líbit za rok. Proto je dobré vědět, jak tapety odstranit bez toho, aniž byste museli shánět odborníky nebo složitě škrábat zeď a pak muset znovu malovat. Na prvním místě je nutné zjistit, z čeho je tapeta vyrobena. Chcete-li odstranit staré tapety, které jsou na stěně několik desítek let, bude zapotřebí více času a úsilí.

Staré tapety byly dříve vyráběné z papíru a seškrabování vám může zabrat několik hodin. Proto je dobré připravit se předem a tapety se pokusit co nejvíce namočit. I při samotném odstraňování tapety co nejvíce namáčejte, aby nasákly vodou a šly lépe sundat. Musíte sundat i lepidlo, které většinou zůstává na stěně. Počítejte s tím, že staré tapety, které byly nalepeny v době socialismu, se neobejdou bez zničené zdi pod a vás nejspíše nemine nová výmalba.

Nové tapety – jsou naštěstí vyrobeny tak, aby šly snáze sundat. Nabízíme vám stručný přehled, jak kterou tapetu odstranit:
• Vliesové tapety – odstraníte velmi snadno, stačí nožem nebo nehtem chytnout roh a pomalu stahovat celou tapetu pryč. Nemusíte používat žádnou vodu, špachtli ani jiné předměty
• Vinylové tapety – tyto tapety se vyrábějí ze dvou vrstev, vrchní vrstvu odstraníte stejně jako vliesovou tapetu, spodní vrstvu můžete buďto ponechat pro další tapetování a nebo odstranit stejně jako starou tapetu za pomocí vody
• Samolepící tapety – nejlépe odstraníte za pomocí tepla. Můžete vyzkoušet nahřívání fénem. Tapetu poté jednoduše sloupnete
• Samolepící dekorace – jsou vytvořeny tak, abyste je mohli používat opakovaně, proto si uchovejte papír, na kterých byly nalepeny. Můžete je jednoduše odstranit tak jako vliesové tapety a uchovat na další použití

Nebojte se lepit tapety na zeď. Můžete je měnit, přelepovat a odstraňovat jak se vám zlíbí. Vybírejte tapety se svými dětmi, uvidíte, že budou nadšeni, že si své malé království mohou vyzdobit dle svých představ. Klidný a útulný domov si každý představuje jinak, proto se nebojte využít svých představ a vyberte si ze široké nabídky.

Foto: Dovido.cz

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+