Co dělat, když zdědíte podíl na nemovitosti a chcete ho prodat

11.04.2022 /

Nemovitosti se řadí na druhou příčku nejčastěji děděných položek. Co dělat, když zdědíte její část? Poradíme vám, co si ohlídat i jak podíl na nemovitosti rychle a bez starostí prodat.

Jak se dozvíte, že jste zdědili podíl na nemovitosti?

Kontaktoval vás notář s informací, že jste zdědili část nemovitosti? Tahle situace je poměrně častá. Nemovitosti patří mezi nejčastější formu dědictví hned po financích. Nemovitost na vás přitom nemusel přepsat sám nebožtík, ale dědicem jste se mohli stát v rámci dědického řízení. Ať tak, či onak, o nabytí nemovitosti vás vždy bude informovat notář.

Po tomto zjištění máte dvě možnosti: Dědictví můžete buď přijmout, nebo ho odmítnout (k tomu nejčastěji dochází z důvodu, že si přejete nechat svůj podíl dalšímu dědicovi). Rozhodli jste se pro první variantu? Pak musíte počkat na vypořádání dědictví, které bývá vyřešené do roka, ale většinou netrvá déle než 4 měsíce. Tato doba se může protáhnout, když se zpracovává znalecký posudek, některý z dědiců svůj podíl odmítne a musí se dohledávat další nebo v případě, kdy je u některého z dědiců neznámý pobyt. Po této době se stáváte majitelem nemovitosti (nebo jejího podílu) a můžete přejít k prodeji (tedy pokud si ji nechcete nechat).

Ověřte si stav nemovitosti a vše, co se s ní pojí

Než se pustíte do samotného prodeje, musíte se seznámit se stavem nemovitosti. Od něj se pak bude odvíjet cena. Odhad nemovitosti si můžete objednat u bankovních institucí nebo u soukromých odhadců. Cena odhadu bývá od 4 000 Kč do 7 000 Kč a zpracování zabere zhruba týden.

Kromě ceny si pohlídejte, jestli je nemovitost převedená na katastru nemovitostí, zda se s ní nepojí exekuce nebo věcná břemena, ale i jestli je zkolaudovaná. Všechny tyto informace zjistíte z listu vlastnictví, který si můžete stáhnout na online katastru nemovitostí.

Chcete svůj podíl prodat? Víme, co vás čeká

Prodej nemovitosti a jejího podílu se od sebe trochu liší. Když se chystáte prodat podíl nemovitosti, musíte ze zákona jako první písemně oslovit zbývající spoluvlastníky a nabídnout jim předkupní právo. Ale pozor, od 1.7.2020 platí předkupní právo jen v tom případě, že jste svůj podíl získali v rámci dědictví a ostatní spoluvlastníci mají možnost využít toto právo pouze šest měsíců od vašeho nabytí nemovitosti. Další variantou prodeje podílu nemovitosti je domluva s ostatními spoluvlastníky na prodeji celé nemovitosti. Ale pokud je některý ze spoluvlastníků proti, máte smůlu a zbývá vám jen prodej vašeho podílu. Při prodeji podílu nemovitosti vás čeká:

  • Nafocení nemovitosti
  • Vytvoření inzerátu
  • Prohlídky
  • Výběr kupujícího
  • Rezervační smlouva
  • Úschova
  • Kupní smlouva
  • Přepis na katastru

Tenhle proces je náročný a zdlouhavý i u prodeje celých nemovitostí, natož u jejich podílů. Proto doporučujeme obrátit se na odborníky, kteří prodej zajistí od A do Z. A jestliže chcete mít prodej rychle za sebou, obraťte se na společnosti, které podíly na nemovitostech vykupují.

Jak funguje výkup podílů na nemovitostech

Výkup podílů nemovitosti vám v případě dědictví může vytrhnout trn z paty. Vyhnete se díky němu totiž všem neshodám s ostatními vlastníky a celý proces prodeje může být hotový už za 24 hodin. Společnosti od vás dokonce odkoupí i nemovitost, která je zatížena věcným břemenem nebo jinou právní vadou.

Stačí jít na stránku https://www.chciprodatpodil.cz/, vyplnit formulář a je to. Žádná administrativa, žádné starosti, se smlouvou dorazí experti k vám domů a po podpisu máte peníze na účtu do jednoho dne. To zní ideálně, že?

 

Autor příspěvku:

Google+