Jak zařídit garsonku, aby působila vzdušně a harmonicky

19.04.2022 /

Dokonce i garsonka o podlahové ploše 25 m2 může působit vzdušně a harmonicky, pokud víte, jak na to. Mezi osvědčené tipy a triky, které používají bytoví designéři, patří použití subtilního a závěsného nábytku, multifunkčních sestav a posuvných dveří se skrytou zárubní.

Rozčlenění do zón

Při zařizování garsonky vezměte na vědomí, že se jedná v podstatě o několik místností spojených dohromady. Byt proto rozčleňte na zóny – nejčastěji se bude jednat o kuchyňskou, obývací a odpočinkovou zónu. ​​K iluzi více místností můžete použít vyšší kusy nábytku, paravany nebo dělicí panely. Podobně však poslouží také koberec umístěný pod pohovkou, který oddělí obývací pokoj od ložnice.

Subtilní a závěsný nábytek

Chcete-li, aby garsonka působila vzdušně, zapomeňte na masivní nábytek. Místo něj volte subtilní kousky na nožkách, které zbytečně vizuálně nezaplní prostor. Stejného výsledku dosáhnete, když byt vybavíte závěsným nábytkem. Nejen že tak ušetříte podlahovou plochu, ale navíc si usnadníte její údržbu.

Tip: Dle bytových designérů můžete zavěsit v podstatě cokoliv od nočního stolku přes koupelnové skříňky až po jídelní lavici.

Posuvné dveře a skryté zárubně

Jestliže máte tu možnost, vyměňte klasické dveře za ty posuvné, které šetří místo a nepřekážejí, když zůstanou otevřené. Rovněž zvažte, zda se nevyplatí investovat do dveří se skrytou zárubní. Sladíte-li navíc materiál kliky s úchytkami na ostatním nábytku, dveře doslova splynou s interiérem.

Multifunkční nábytek

V garsonce se bezvadně uplatňuje multifunkční nábytek, který dokáže zastat více úloh naráz. Zářným příkladem jsounábytkové sestavy, které v sobě spojují šatní skříň, obývací stěnu a pracovní místo. V menším měřítku pak lze využít taburety se skrytým úložným prostorem, stohovací konferenční stolky nebo úložné boxy na kolečkách.

Využijte stěny místnosti

Při hledání úložného prostoru zaměřte svou pozornost na stěny. Umístěte na ně otevřené policové systémy, kam vyskládáte knihy nebo upomínkové předměty. Máte-li vysoký strop, můžete poliček pověsit hned několik pod sebou. To navíc ještě opticky zvětší celkový prostor. Poličky se dají zavěsit také nad nábytek, jako je například šatní skříň.

Tip: Pokud si to můžete dovolit, nechte si vyrobit vestavný nábytek na míru, který výšku místnosti využije na maximum.

Prostor na spaní oddělte od zbytku místnosti

Při zařizování odpočinkové zóny v jednopokojovém bytě musíte být zvlášť kreativní. Máte-li dostatek prostoru pro umístění manželské postele, pokuste se ji oddělit od zbytku místnosti. Alespoň částečné soukromí vám zajistí paravan, dělicí přepážka nebo baldachýn zavěšený nad postelí.

Jestliže bojujete o každý centimetr čtvereční, nejjednodušším řešením je pořízení rozkládací pohovky. V úvahu však připadají i jiné možnosti. Jak by se vám líbila například sklopná postel, vestavné patro na spaní nebo pochozí pódium, uvnitř kterého se skrývá vysouvací lůžko? To vše lze v garsonce s trochou šikovnosti vybudovat.

Tip: Postel s úložným prostorem vám v malém bytě ušetří spoustu místa. Tak na nic nečekejte, inspirujte se těmi nejlépe hodnocenými postelemi na Heurece a vyberte si tu, která přesně splňuje vaše požadavky jak na prostor, ale i pro váš pohodlný spánek.

Autor příspěvku:

Google+